Un demn urmaş ai magnaţilor secolului XIX şi un fel de Tony Stark fără costum zburător şi armament, Elon Musk nu este doar antreprenorul de succes din spatele Tesla Motors, SpaceX sau PayPal, ci şi un investitor îndrăzneţ care nu se fereşte să abordeze proiecte riscante. După Hyperloop, sistemul de transport futurist propus acum un an, Elon Musk se pare că ar fi implicat într-un proiect care are ca scop lansarea celei mai mari constelaţii de sateliţi pentru servicii Internet.
Furnizarea de servicii Internet ieftine pe întreaga suprafaţă a Terrei este o sarcină extrem de ambiţioasă la care se pot înhăma doar companiile din buzunarul cărora se revarsă banii. După Google, care a început să experimenteze pe cont propriu cu Project Loon şi a furat producătorul de drone aeriene avansate Titan Aerospace de sub nasul celor de la Facebook, se pare că şi Elon Musk ar fi tentat să se implice într-un proiect similar.
Ideea îi aparţine lui Greg Wyler, fost angajat Google şi actual fondator al companiei WorldVu Satellites. Proiectul, al cărui cost estimat depăşeşte deja suma de un miliard de dolari, se află deocamdată într-un stadiu incipient şi încă este în căutarea unor parteneri şi a unor investitori valoroşi precum Elon Musk.
Planurile companiei urmăresc dezvoltarea unui nou tip de satelit de comunicaţii, acesta urmând să fie, cu cele 114 kilograme ale sale, de două ori mai mic decât cel mai compact model comercial disponibil în acest moment. Pentru a putea acoperi o porţiune semnificativă din suprafaţa Terrei, proiectul urmăreşte lansarea a nu mai puţin de 700 de astfel de sateliţi, noua constelaţie urmând să fie de zece ori mai mare decât cel mai mare reţea aflată în uz în acest moment. În final, aceşti sateliţi ar urmă să fie plasaţi pe orbită cu ajutorul rachetelor companiei SpaceX, colaborarea lui Elon Musk fiind astfel importantă pentru WorldVu Satellites.
În acest moment, îndrăzneţul proiect trebuie să depăşească dificultăţi tehnice, să găsească surse de finanţare şi să primească aprobările legale necesare funcţionării, ceea ce înseamnă că nu va deveni realitate prea curând. Ţinând însă cont de eforturile similare ale altor companii, măcar ne putem consola cu ideea că, mai devreme sau mai târziu, vom putea beneficia de Internet wireless cu acoperire globală.