Legea „internetului suveran” din Rusia a intrat în vigoare de pe data de 1 noiembrie, oferind guvernului putere mai mare asupra conţinutului pe care utilizatorii de internet din ţară îl pot accesa. Mulţi compară această situaţie cu „firewall-ul chinezesc”, care blochează serviciile şi site-urile din afara ţării care nu respectă anumite reguli interne şi cenzurează drepturile de liberă exprimare. În realitate însă, guvernul rus spune că acesta este un soi de „backup” în cazul în care accesul Rusiei la internet ar putea fi afectat de factori externi.
Practic, Rusia doreşte să poată ţine internetul pe teritoriul ţării activ, chiar şi în cazul în care ţara ar fi cumva izolată în cazul unei urgenţe. În acelaşi timp, Rusia ar putea bloca atacuri cibernetice externe. Pentru a putea face acest lucru posibil însă, operatorii telecom vor trebui să integreze la nivelul reţelelor lor echipamente prin care pot monitoriza şi redirecţiona trafic, folosind anumite filtre bazate pe IP-uri, cuvinte cheie şi alte tipuri de identificare.
Rosokomnadzor, entitatea care protejează drepturile utilizatorilor de internet din Rusia, spune că guvernul ar putea folosi acest sistem pentru a bloca orice tip de „ameninţare” în orice moment, fiind greu de intuit ce poate intra sub această „umbrelă” în viziunea autorităţilor. Totodată, sistemul ar putea facilita supravegherea populaţiei.
Există însă şi voci care spun că din punct de vedere legal, protocolul de „urgenţă”, care ar activa aceste echipamente şi care ar putea izola Rusia de la internetul „liber” este aproape imposibil de obţinut. În primul rând, sunt prea multe reţele în ţară pentru ca un astfel de sistem să poată acoperi tot, în timp ce va fi foarte greu ca toate companiile care furnizează servicii de internet să instaleze şi să blocheze simultan acelaşi conţinut.
Cetăţenii ruşi sunt îngrijoraţi însă de faptul că li s-ar putea îngrădi dreptul la liberă exprimare online, ceva ce se întâmplă de multă vreme în China, unde mesajele trimise pe reţelele de socializare sunt monitorizate constant, iar mesajele care nu sunt conforme sunt blocate înainte ca acestea să ajungă online.