Google a operat schimbări majore asupra politicii de confidenţialitate, unind nu mai puţin de 60 produse diferite sub un singur set de reguli.
Măsura a atras atenţia Uniunii Europene, care a demarat o anchetă pentru depistarea eventualelor nereguli şi încălcări ale legilor europene. Investigaţia condusă de Franţa sub supravegherea comisarului Viviane Reding a concluzionat că noile politici de securitate adoptate de Google nu sunt în concordanţă cu legile Uniunii Europene, anumite reguli referitoare la transparenţă nefiind aplicate. O altă nemulţumire este legată şi de lipsa de comunicare dintre Google şi oficialii Uniunii Europene, gigantul motoarelor de căutare alegând să aplice aceste modificări fără a consulta pe nimeni în prealabil.
Într-un răspuns indirect dat pe blogul oficial, Google a explicat că acţiunea de a consolida nu mai puţin de 60 politici de securitate într-una singură este de fapt un lucru bun, din care rezultă mai multă claritate şi simplitate pentru toată lumea. Oficialii companiei au mai explicat şi că Google a întreprins cea mai largă campanie de educare a utilizatorilor din istorie, cu scopul de a-i informa cu privire la schimbările aduse politicii de securitate.
Totuşi, comisarul Viviane Reding a apreciat aceste eforturi drept insuficiente, precizând că 80% dintre cetăţenii Marii Britanii sunt îngrijoraţi de noile reguli. În acord cu convingerile comisarului vine şi studiul desfăşurat de un grup numit Big Brother Watch, ce a dezvăluit că doar 47% dintre cetăţeni au aflat de schimbările operate de Google, iar dintre aceştia numai 12% au şi citit textul noii politici de securitate.
În ciuda cererilor de amânare primite, Google a pus deja în aplicare noile reguli. În timp ce un răspuns din partea Uniunii Europene se lasă încă aşteptat, Franţa a anunţată că va cere clarificări suplimentare din partea Google, referitoare la schimbările operate.