Internetul este un teren prolific pentru infractorii cibernetici, spam-ul, phising-ul, scam-ul, furtul de date personale sau distribuţia de malware fiind fenomene binecunoscute utilizatorilor. Dincolo de acest plan, Internetul este însă şi scena nenumăratelor bătălii informatice purtate de ţările aflate într-un mai mult sau mai puţin declarat conflict, cea mai recentă ispravă putând fi marcată pe tabela de joc a Rusiei.
Rusia nu este deloc străină de războiul cibernetic, această ţară fiind acuzată în ultimul deceniu de atacuri împotriva infrastructurilor informatice vitale din Estonia şi Statele Unite, de diversiuni şi campanii de dezinformare lansate prin intermediul blogurilor sau site-urilor şi spionarea dizidenţilor sau a propriilor cetăţeni. Dacă atacurile imputate acestei ţări au vizat până acum scena politică sau cea militară, compania americană de securitate CrowdStrike afirmă că a descoperit prima campanie de spionaj cibernetic iniţiată de Rusia care vizează furtul de tehnologie.
Compania de securitate nord-americană a urmărit activitatea grupului de hackeri Energetic Bear de-a lungul ultimilor doi ani, datele colectate permiţându-i să susţină că aceştia acţionează la ordinele guvernului rus. Conform declaraţiilor făcute pentru Reuters, atacurile fost îndreptate împotriva a sute de companii din Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu care activează în domeniile energetic, militar sau al tehnologii avansate, vizând totodată şi infrastructuri guvernamentale precum sistemul de sănătate sau administrativ.
CrowdStrike afirmă că Rusia urmăreşte furtul de tehnologii avansate pentru a-şi îmbunătăţi propriile industrii interne. Dmitri Alperovitch, directorul tehnologic al companiei, nu este străin de acest gen de incidente. Acum doi ani, când activa în cadrul McAffee, acesta a condus cercetările care au dus la descoperirea operaţiunii chineze Aurora, un atac similar orientat împotriva unor companii nord-americane precum Northrop-Grumman, Dow Chemical, Morgan Stanley, Juniper Networks, Google, Yahoo, Symantec şi Adobe.
În prezent, China este ţara care a fost acuzată cel mai adesea de atacuri informatice orientate împotriva rivalilor săi, pe lângă furtul de informaţii economie, acesta fiind implicată în campanii de propagandă şi dezinformare, supravegherea dizidenţilor sau a oponenţilor de alte naţionalităţi, spionaj militar şi chiar o încercare îndrăzneaţă de a-şi strecura aplicaţiile malware pentru controlul de la distantă în reţeaua energetică a Statelor Unite.
Statele Unite au fost şi ele implicate adânc în acest război. Pe lângă imensul scandal NSA de anul trecut, în care s-a dovedit că şi-au spionat chiar şi partenerii NATO, această ţară a fost implicată în sabotarea instalaţiilor de îmbogăţire a uraniului (faimosul episod Stuxnet) sau de exploatare a petrolului din Iran şi a folosit războiul cibernetic ca armă în timpul războaielor din Serbia, Irak şi Afganistan.