Rapid şi simplu cu programe de modificat poze, aproape oricine poate crea imagini false extrem de convingătoare, retuşând trăsăturile fizice ale subiecţilor fotografiaţi şi chiar adăugând elemente noi în peisaj, care nu există acolo în realitate. Iată o cale pentru a depista aceste falsuri, gratuit şi cu verdict imediat.
Complet automatizat, Izitru trece pozele încărcate de vizitatori printr-o serie de teste menite să evidenţieze eventuale modificări. Ştiind că majoritatea aparatelor foto utilizează coeficienţi uşor diferiţi pentru encodarea fişierelor JPEG, identificarea pozelor alterate folosind programe de editare imagine este uşor de realizat, acesta fiind primul indiciu de luat în calcul. Din păcate analiza semnăturii JPEG este o metodă de verificare cunoscută, care poate fi păcălită cu ceva eforturi de farsori experimentaţi.
Un alt test analizează imaginea căutând artefacte de compresie JPEG, sugerând că imaginea a fost editată şi salvată în mod repetat, spre exemplu pentru a falsifica semnătura JPEG menţionată mai sus.
Următorul test analizează structura fişierului JPEG pentru a determina dacă a fost generată de firmware-ul aparatului foto sau un program de modificat poze.
Ultimul test caută indicii lăsate în urmă de senzorul optic al camerei foto, detectând dacă imaginea a fost salvată în mod repetat, folosind setări de calitate diferite. Procedeul numit ghost detection presupune re-salvarea imaginii folosind diferite setări de calitate, descoperind care setare se potriveşte mai bine pozei analizate. Existenţa mai multor astfel de semnături care se potrivesc sugerează că imaginea a fost trecută printr-un program de modificat poze şi salvată în mod repetat.
Din păcate fiind un test complet automatizat, Izitru nu poate detecta manipulările vizuale prezente efectiv în imagine, ci doar dacă fişierul JPEG furnizat este nealterat, rămas aşa cum a fost generat de aparatul foto, sau a este rezultatul folosirii unui program de modificat poze.