Motorul de căutare Google Search şi poziţia dominantă pe piaţă a acestuia au fost subiectele unor dispute între autorităţile Uniunii Europene şi compania-mamă americană încă din 2010, plângerilor iniţiale adăugându-li-se pe parcurs şi altele. După ce a propus acum un an o serie de schimbări, Google a părut că se îndreaptă către o înţelegere amiabilă cu autorităţile europene, însă acest conflict este departe de a se fi terminat.
Interminabilul proces anti-trust va fi repornit, au anunţat autorităţile europene, propunerile Google nefiind considerate suficiente nici de către Comisia Europeană, nici de către rivalii care au depus plângeri de-a lungul timpului. Compania Google a fost acuzată că profită de poziţia dominantă a motorului de căutare Google pentru a-şi promova propriile servicii în defavoarea serviciilor rivale, că afişează preferenţial anumite legături către servicii sau produse publicitare şi că profită de conţinutul publicat de alte site-uri în scopuri proprii.
Google a propus în trei rânduri o serie de măsuri pentru remedierea acestor probleme, iar cea de-a treia rundă de negocieri a părut să mulţumească ambele tabere, însă Joaquin Almunia, comisarul european pentru supravegherea pieţei şi a legilor concurenţei, a anunţat că procesul ar putea fi repornit pentru a se putea negocia clauze noi. Această schimbare de direcţie este cauzată de înaintarea unor noi plângeri care acuză compania Google de abuzuri, autorităţile europene afirmând că doar în ultimele două luni au apărut 18 companii noi care incriminează anumite practici ale companiei.
Aceasta este o veste neplăcută pentru compania nord-americană deoarece această nouă rundă de investigaţii şi negocieri ar putea lua în vizor nu doar motorul de căutare Google Search, ci şi sistemul de operare Android. În luna aprilie a acestui an, două surse anonime citate de Reuters au afirmat că Uniunea Europeană investighează modul în care Google licenţiază accesul la ecosistemul Android, iar Joaquin Almunia a confirmat acest zvon şi a afirmat că noua rundă de negocieri ar putea viza şi populara platformă software pentru telefoane şi tablete.