Periodic, Google face curăţenie în lista sa de produse, servicii sau opţiuni, renunţând la cele care nu s-au bucurat de succes sau au fost înlocuite cu alternative considerate superioare. „Considerate” este însă cuvântul-cheie, deoarece lucrurile pe care şi le doreşte Google şi cele pe care şi le doresc utilizatorii nu coincid întotdeauna.
După ce a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că va elimina suportul ActiveSync, ceea ce va lăsa utilizatorii platformelor rivale fără sincronizare push pentru email, agendă şi calendar, compania a anunţat ieri seară o nouă serie de victime ale curăţeniei de primăvară. Printre acestea se numără servicii obscure precum Search API for Shopping, Cloud Connect sau Apps Script, însă pe lista victimelor se găseşte un produs care a devenit extrem de cunoscut şi folosit: Google Reader.
Lansat acum 8 ani, Google Reader a devenit rapid cel mai apreciat agregator pentru fluxurile RSS, acesta devenind practic şi serviciul implicit pentru sincronizarea acestora pentru cele mai multe aplicaţii pentru platformele mobile. Conform Google, numărul în scădere al utilizatorilor a determinat compania să anunţe închiderea serviciului începând cu data de 1 iulie 2013.
Google Reader nu a primit niciodată tratamentul care s-ar fi cuvenit, API-urile sale fiind nedocumentate iar suportul pentru sincronizare nefiind suportat oficial. Chiar şi aşa, Reader a devenit o platformă populară, iar această popularitate a determinat integrarea suportului pentru acesta în mulţi clienţi RSS desktop sau pentru platformele mobile.
Este adevărat, trăim în vremuri în care utilizatorii se orientează către alte surse de noutăţi precum Facebook sau Twitter, însă acestea nu pot suplini în totalitate un serviciu de agregare RSS. Mai mult, dominaţia Google a determinat şi dispariţia unor servicii similare online mai vechi, lista alternativelor viabile, precum Feedly sau NetNewsWire, este extrem de scurtă.
Feedly a anunţat deja suportul pentru migrarea utilizatorilor Google Reader iar această iniţiativă este de aşteptat să fie urmat de alte companii.