O aplicaţie al cărei rol este monitorizarea activităţilor desfăşurate de utilizatori, cum este şi Runkeeper, poate fi o adevărată comoară pentru dezvoltatorul acesteia dacă datele colectate sunt vândute companiilor de publicitate. Însă pe cât de profitabilă, pe atât de ilegală este această practică desfăşurată fără consimţământul utilizatorilor.
Însă potrivit investigaţiilor făcute de Consiliul Consumatorilor din Norvegia, aplicaţia Runkeeper duce spionarea utilizatorilor şi mai departe decât simpla vânzare a datelor colectate în mod legitim, continuând să înregistreze locaţia şi alte informaţii mult timp după ce utilizatorii şi-au terminat sesiunile de alergat.
Spre deosebire de alte aplicaţii pentru monitorizarea activităţilor, Runkeeper se ocupă exclusiv de monitorizarea sesiunilor de alergare. Drept urmare, nu există nici un motiv pentru ca aplicaţia să continue monitorizarea chiar şi la 48 ore după ce activitatea în cauză s-a încheiat.
Trebuie spus că investigaţia vizează în mod oficial doar versiunea pentru Android a Runkeeper, neexistând informaţii privind eventuale abuzuri comise şi cu aplicaţia pentru iOS.
Reclamaţiile la adresa Runkeeper sunt rezultatul unui audit mai larg care vizează siguranţa 20 de aplicaţii larg răspândite. Campania botezată „Appfail” a mai scos la iveală probleme şi în aplicaţiile Tinder şi Happn, raportate autorităţilor franceze. Având în vedere că Runkeeper este un serviciu ce are în spate o companie cu sediul în Statele Unite, rămâne de văzut dacă sesizarea autorităţilor norvegiene va avea efecte şi în această ţară.
Vezi şi cele 10 aplicaţii pe care Apple crede că ar trebui să le instalezi pe noul tău iPhone