Obişnuim să vedem în filme hackeri care sparg sisteme informatice ale guvernului şi armatei americane, însă în realitate aceste lucruri se întâmplă foarte rar, sau sunt oprite înainte ca cineva să poată accesa informaţii sensibile. Se pare însă că de data aceasta un hacker descris ca având „abilităţi moderate” a reuşit să pătrundă în sistemul unei baze militare, de unde a descărcat un manual pentru dronele de luptă ale Statelor Unite, cât şi diverse alte documente referitoare la tacticile de război ale armatei americane. Acesta a fost prins abia după ce a scos la vânzare o parte dintre documente.
Se pare că hacker-ul, care între timp a fost prins, însă identitatea sa nu a fost dezvăluită, a reuşit să acceseze reţeaua internă a bazei militare folosind o vulnerabilitate cunoscută încă din 2016 a unui router produs de Netgear. Astfel, acesta s-a putut conecta folosind această breşă direct la computerul capitanului unităţii, de unde a putut descărca fişierele printre care se regăseau manualul dronei MQ-9 Reaper, cea pe care americanii o folosesc de mai multă vreme în misiuni, cât şi mai multe manuale de antrenament, de supravieţuire şi tactici ale platonului de tanchişti.
Acţiunile acestui hacker pun la îndoială însă sistemele de securitate ale bazelor militare ale Statelor Unite. Recorded Future, organizaţia de securitate care a documentat acest eveniment spune că accesul neautorizat ar fi trebuit să fie depistat mai repede, acesta putând accesa sistemele bazei militare pentru mai bine de o săptămână. De asemenea, faptul că acesta nu este un hacker foarte competent ridică o altă problemă: cât de grave ar putea fi acţiunile unui grup organizat?
Hacker-ul a fost prins abia când după ce a încercat să pună la vânzare manualul dronei pentru o sumă între 150 şi 200 de dolari pe „dark web”, partea „întunecată” a internetului, unde majoritatea infractorilor cibernetici îşi vând produsele sau serviciile. În trecut aici au fost prinşi traficanţi de droguri, asasini şi chiar amatori de pornografie infantilă.