Acer Aspire S7 a fost unul dintre cele mai frumoase Ultrabook-uri din 2013, acesta impresionând prin forma compactă, greutatea redusă şi configuraţia hardware puternică. După mai bine de un an, compania a păstrat toate caracteristicile care au fost apreciate la generaţia anterioară şi a actualizat platforma hardware cu noile procesoare Intel din generaţia Broadwell, noul Aspire S7 reuşind să-şi păstreze imaginea strălucitoare şi să rămână atractiv pentru cei care doresc o configuraţie foarte bună la un preţ ceva mai redus decât cel cerut de concurenţă.
Asemănător cu modelul original din 2012 şi identic cu modelul anterior lansat în 2013, noul Aspire S7 393 oferă o carcasă elegantă şi subţire fabricată din aluminiu, plastic şi Gorilla Glass. Amprenta de 322 x 222 milimetri este obişnuită pentru un laptop cu ecran de 13,3”, chiar dacă Acer s-a străduit să implementeze o ramă ceva mai îngustă pentru ecran, însă grosimea de numai 13 milimetri îl face unul dintre cele mai subţiri laptopuri din clasa aceasta. Greutatea de numai 1,3 kilograme este şi ea impresionantă, chiar dacă nu-şi mai poate adjudeca supremaţia, iar această combinaţie de parametri fizici face ca Aspire S7 să fie un laptop extrem de practic care poate fi purtat fără probleme prin bagaje, ţinut comod în braţe sau apucat fără probleme cu o singură mână.
Carcasa foloseşte o combinaţie interesantă de aluminiu şlefuit şi plastic. Partea superioară, care găzduieşte tastatura şi touchpad-ul, este fabricată dintr-o singură foaie de aluminiu, iar marginile înălţate ale acestei suprafeţe se continuă cu o ramă subţire confecţionată din acelaşi material. Jumătatea inferioară a carcasei este fabricată dintr-un material plastic mat şi neted de culoare albă, acest unic capac acoperind integral atât partea ventrală cât şi marginile laterale pe care sunt amplasate porturile. Construcţia este foarte bună, metalul asigurând o rigiditate bună iar plasticul neavând zone care flexează sau sună neplăcut a gol.
Capacul superior are o construcţie şi mai impresionantă, ecranul fiind încastrat într-o ramă solidă fabricată de aluminiu şi încadrat între două suprafeţe protectoare Gorilla Glass. La interior, suprafaţa protectoare de la Corning acoperă integral ecranul şi sigla Acer, în timp ce partea exterioară este simplă şi acoperă doar sigla iluminată Acer. Această combinaţie de materiale este foarte solidă, capacul fiind rigid şi flexând foarte puţin chiar şi atunci când este supus unei tensiuni ridicate.
Balamalele sunt confecţionate tot din metal, zona dintre acestea unde sunt amplasate cele două minuscule LED-uri pentru semnalizare şi fantele pentru evacuarea aerului fiind confecţionate dintr-un material plastic gri care se asortează foarte bine cu aluminiul din jur. Cursa balamalelor are o deschidere lină de circa 100 de grade, după care acestea încep să opună o rezistenţă mai mare până la deschiderea maximă de 200 de grade. Acest mod de lucru permite deschiderea facilă a capacului în poziţia normală de lucru şi extinderea suplimentară a capacului în cazul în care aveţi nevoie sau în cazul unui accident.
Designul Ultrabook-ului Acer nu este unul capabil să satisfacă toate gusturile, excesul de alb dându-i un aer de echipament medical iar combinaţia de materiale fiind cam excentrică. Pe lângă aceste detalii, se mai remarcă negativ marginile prea ascuţite ale ramei metalice şi forma stranie a zonei din jurul tastaturii, concavitatea acesteia părând mai degrabă rezultatul unui accident decât o alegere de design. Dincolo de aceste mici detalii mai mult sau mai puţin relevante, Acer Aspire S7 rămâne însă, la fel ca versiunea anterioară, un produs extrem de arătos, bine construit, subţire şi uşor.
Ultrabook-urile subţiri şi uşoare nu se fac întotdeauna remarcate atunci când vine vorba de dotări din cauza spaţiului limitat disponibil, însă Aspire S7 se descurcă mai mult decât onorabil. Laptopul Acer oferă două porturi USB 3.0 cu o poziţionare bună, o ieşire video HDMI şi un conector proprietar numit Acer Converter Port. Acesta din urmă seamănă mult cu un port Thunderbolt şi permite conectarea unui modul extern (inclus în pachet) care oferă un port Fast Ethernet, un port USB 2.0 şi unul VGA.
Dimensiuni, greutate şi design
Ecran IPS cu rezoluţie QHD
Platformă Broadwell-U puternică
Stocare internă rapidă
Autonomie bună pentru clasa sa
Sistem audio bun
Ecran cu unghiuri de vizibilitate mediocre
Tastatură cu aranjare ciudată şi iluminare slabă
Webcam de slabă calitate