Pentru că pandemia de COVID-19 a dat peste cap planurile întregii industrii de tehnologie, ducând la anularea evenimentelor de specialitate din toată lumea, Apple a decis să anunţe noile sale dispozitive din familiile iPad Pro şi MacBook Air prin simple comunicate de presă. Astfel, compania aduce un nou laptop orientat în special către educaţie, pe care să îl iei cu tine peste tot, cât şi un nou iPad Pro, echipat cu hardware de top, dedicat profesioniştilor din medii creative. Alături de noua tabletă vine şi o tastatură cu trackpad, la un preţ… piperat.
Apple reîmprospătase de curând familia MacBook Air cu un nou design şi hardware mai puternic, însă noua generaţie aduce această gamă de produse pe piaţă la un preţ mai mic, în timp ce îmbuătăţeşte hardware-ul la un nivel foarte apropiat de cel al modelelor MacBook Pro.
La suprafaţă, diferenţele nu sunt deloc notabile. Forma generală şi dimensiunile sunt aproape identice cu cele ale modelului precedent, însă acum computerul este echipat cu două port-uri Thunderbolt 3 pe format USB-C, alături de un jack de 3,5 mm pentru căşti. Acestea sunt toate port-urile computerului, în ton cu MacBook Pro de 13” în varianta de bază.
Diferenţele majore sunt însă la interior. Apple foloseşte acum noile procesoare Intel Core din generaţia a 10-a. Există opţiuni de Intel Core i3 dual-core la 1,1 GHz, Core i5 quad-core la 1,1 GHz şi un Core i7 quad-core la 1,2 GHz. Acestea sunt frecvenţe de bază, procesoarele putând ajunge în boost până la 3,5 GHz, respectiv 3,7 Ghz. Există opţiuni de configurare cu 8 sau 16 GB memorie RAM LPDDR4X la 3,733 MHz, iar stocarea de bază este de 256 GB pe format SSD, cu opţiuni de upgrade de 512, 1 TB sau 2 TB.
Probabil cel mai aşteptat upgrade era însă la capitolul tastatură, unde Apple foloseşte noua „Magic Keyboard”, aceeaşi care a apărut şi pe MacBook Pro-ul de 16”. Aceasta foloseşte switch-uri „foarfecă”, mai rezistente în timp şi cu o cursă mai lungă, care ar trebui să fie mai fiabilă decât cea de tip „fluture” folosită pe generaţiile 2016-2019 de computere portabile Apple.
MacBook Air porneşte de la preţul de 999 dolari în varianta de bază, sau 899 dolari pentru profesori şi studenţi în cadrul programului de educaţie al Apple. Aceste preţuri sunt cu 100 de dolari mai mici decât în cazul generaţiei precedente, care pornea de la 1.099 dolari, pentru performanţă de până la două ori mai mică.
Alături de un nou MacBook Air a fost anunţat şi un nou iPad Pro. Acesta este din nou livrat în două dimensiuni: cu ecran de 11” si cu ecran de 12,9” şi este foarte similar în design cu modelul 2018. De fapt, singurele diferenţe notabile la exterior sunt culoarea, care acum este mai deschisă şi noul sistem de camere, inspirat de design-ul iPhone 11.
La capitolul display, nu pare să se fi schimbat nimic. Mult aşteptatul ecran mini-LED se lasă aşteptat, modelul nou fiind bazat pe aceleaşi panouri IPS la 120 Hz pe care Apple le foloseşte încă din 2017. Nici la capitolul performanţă nu pare să existe o diferenţă majoră.
Apple nu oferă detalii concrete despre procesoarele sale, însă specifică că în cazul iPad Pro 2020, acesta foloseşte un nou chipset numit Apple A12Z Bionic, o nouă revizie a design-ului folosit în 2018 pe modelele iPhone XS/XR şi pe tabletele iPad Pro (care veneau cu Apple A12X Bionic). Tot ce ştim este că foloseşte un GPU octa-core, include un procesor neural şi are un co-procesor M12 pentru preluarea anumitor funcţii secundare.
Vor exista modele cu 128, 256, 512 şi 1 TB stocare internă, probabil cu aceeaşi cantitate de RAM ca în cazul generaţiilor precedente: 4 GB RAM pentru majoritatea configuraţiilor şi 6 GB pentru cele cu 1 TB. Noutăţile apare în cazul camerelor. Avem aceeaşi cameră 7MP/1080p pe partea din faţă, echipată cu senzor True Depth pentru Face ID, dar pe spate avem pentru prima dată pe un iPad o cameră triplă. Spre diferenţă de iPhone 11 Pro care foloseşte trei lentile diferite, avem însă pentru prima dată un senzor LiDAR (radar laser, tehnologie pe care unele companii le folosesc pentru maşini autonome).
Camera principală foloseşte un senzor de 12 megapixeli f/1.8, probabil cel de pe iPhone XS, care permite filmare 4K 60 FPS, însă primeşte pentru prima dată şi un senzor secundar cu obiectiv ultra-wide cu rezoluţie 10 megapixeli f/2.4. Camera a treia, care este formată dintr-un senzor foto şi un laser poate detecta şi calcula distanţa între cameră şi obiecte la o distanţă de până la 5 metri. Această cameră va fi folosită pentru aplicaţii AR în principal, dar şi pentru alte capabilităţi de scanare 3D, de exemplu.
Pe lângă noile tablete „profesionale”, Apple a anunţat şi o nouă tastatură exclusiv compatibilă cu acestea. Aceasta se numeşte din nou Magic Keyboard şi pare să fie o versiune pentru tabletă a tastaturii Apple „standard”, care în sfârşit transformă tableta într-un soi de laptop, aceasta fiind prima care vine cu un trackpad complet funcţional.
Design-ul tastaturii este foarte neconvenţional. Aceasta are o balama şi se prinde magnetic de tabletă folosind conectorul smart, însă vine şi cu un port USB-C care poate fi folosit pentru a alimenta tableta în utilizare. Tastele folosesc aceleaşi switch-uri „foarfecă” precum laptop-urile şi vine chiar şi cu iluminare LED. Trackpad-ul este cam mic faţă de alte soluţii similare Apple, însă este mai bun decât deloc.
Tastatura este compatibilă chiar şi cu modelele 2018 ale tabletelor iPad Pro, însă vine la un preţ piperat. Vorbim despre 300 de dolari în varianta de 11” şi de 350 de dolari în varianta de 12,9”. Pentru a pune acest preţ în perspectivă, un iPad 7, lansat în 2019, costă 329 dolari în varianta de bază. Iar aceea este o tabletă completă, care rulează acelaşi iPadOS precum iPad Pro, însă are componente din generaţii mai vechi, cu putere de procesare limitată.
Preţul de pornire pentru iPad Pro rămâne la 799 dolari pentru varianta de 11”, dar cu stocare dublă faţă de modelul 2018 (128 vs 64 GB), în timp ce varianta de 12,9” porneşte de la 999 dolari. Preţurile pot ajunge şi la 1.300 dolari pentru varianta cu ecran „mic” şi 1 TB stocare sau chiar 1.450 dolari în varianta cu conectivitate LTE Gigabit. Modelul de 12,9” de 1 TB costă 1.500 dolari, respectiv 1.650 dolari în variantă 1TB + LTE.
Pre-comenzile pentru MacBook Air sunt deschise pe site-ul Apple.com şi la partenerii autorizaţi, iar livrările încep de pe 23 martie. Întrucât magazinele Apple din toată lumea sunt închise, nu există posibilitatea de a ridica personal pachetele. Tabletele iPad Pro vor fi livrate începând cu 25 martie.