Când Apple a lansat iPad 3 cu Retina Display, piaţa tabletelor a primit un nou etalon. După ce s-au liniştit apele, ochii s-au îndreptat spre producătorii de tablete cu Android. Au ei un răspuns pentru ecranul superb al iPad 3? Vor reuşi să ofere performanţe similare cu cele ale chipset-urilor create de Apple? Primul producător care a ieşit la rampă a fost Asus şi în continuare vă vom prezenta noua tabletă Trasformer Infinity TF700T.
Design şi construcţie
Nu vreau să fiu în pielea unui designer care trebuie să deseneze o tabletă nouă. Acesta este un dispozitiv creat în jurul unui ecran mare, cu margini negre. În condiţiile în care trebui să fie foarte subţire, ai şi mai puţin spaţiu de manevră pentru carcasă. Asus Transformer Infinity calcă pe urmele lui Transforme Prime. Carcasa metalică, cu acel design cu cercuri concetrice, a fost însă modificată din raţiuni practice. Transformer Prime a avut probleme cu recepţia semnalului GPS şi WiFi. Asus Transformer Infinity a primit o bandă de plastic pe una din laturile carcasei. Ea nu afectează designul mai mult decât o face banda neagră a noului iPad cu modul 3G.
Pe latura superioară a lui Asus Transformer Infinity găsim butonul de pornire/deblocare şi cel pentru volum. Pe latura dreaptă se află doar microfonul, iar pe cea stângă au fost amplasate slotul pentru carduri microSD, ieşirea video microHDMI şi jack-ul de 3,5 mm. Conectorul cu format proprietar se găseşte pe latura de jos a tabletei şi este încadrat, ca şi până acum de două orificii pentru conectarea dock-ului cu tastatură.
Dock-ul cu tastatură
Da. Şi Transformer Infinity primeşte un dock cu tastatură şi baterie adiţională. Din anumite puncte de vedere, acesta nu este un lucru rău, însă vom discuta mai târziu despre necesitatea lui. Dock-ul de faţă oferă o tastatură chiclet de calitate, un touchpad decent, o mufă USB 2.0 standard şi un slot pentru carduri SD. Dacă bateria internă a tabletei este cotată cu o autonomie de 9,5 ore, cea din dock ar trebui să ofere încă 4,5 ore.
Conectarea tabletei Asus Transformer Infinity la dock se face destul de simplu. Două săgeţi pe tabletă şi pe dock ne ajută să le potrivim corect. Conectarea realizată cu succes este confirmată de un sunet şi de aprinderea ecranului. Bateria din dock alimentează tableta şi încarcă bateria ei. Pentru ca ansamblul tabletă plus dock să fie cât mai compact, Asus a făcut un compromis. Dock-ul este foarte subţire şi implicit uşor în zona restpad-ului. Tableta fiind semnificativ mai grea, are tendinţa de-a cădea pe spate. Inginerii de la Asus s-au gândit la asta şi au limitat unghiul la care se poate înclina tableta. Chiar şi aşa, o simplă atingere poate să dea tableta pe spate la propriu.
În pachet
Asus Transformer Infinity este livrată cu un încărcător cu mufă USB. Acesta are două moduri de funcţionare, în funcţie de dispozitivul la care este conectat. Cablul USB din pachet are mufa cu design proprietar Asus şi poate fi conectat la tabletă sau la dock.
Ecranul
Acesta ar trebui să fie unul din punctele forte ale lui Transformer Pad Infinity. Tableta trebuie să concureze cu iPad 3, dotat cu ecran de tip Retina Display. Lucrurile sunt puţin complicate, deoarece producătorul taiwanez a ales o altă reţetă decât gigantul din Cupertino. iPad 3 are o rezoluţie de 2048×1536 pe o diagonală de 9.7″, dublă faţă de modelele anterioare. În practică, un pixel de imagine este afişat cu patru pixeli fizici, rezoluţia interfeţei fiind păstrată la 1024×768. O parte din aplicaţiile rulate pe noul iPad au fost optimizate pentru a folosi rezoluţia nativă, însă mai durează până când le vom vedea pe toate.
În cazul lui Asus Transformer Pad Infinity, producătorul a trecut de la 1280×800 pixeli pe un ecran de 10.1″ la o rezoluţie de 1920×1200 pixeli pe aceeaşi diagonală. Nu mai putem vorbi despre afişarea unui pixel de imagine cu patru pixeli fizici, ci despre o scalare a aplicaţiilor 720p pe un ecran full HD. Ce efect are în practică acestă schimbare de rezoluţie? Ca şi în cazul iPad-ului 3, detaliile fine sunt mai bine afişate, scrisul este mai clar şi un utilizator cu vederea foarte bună nu poate distinge pixelii pe ecran.
Ca şi în cazul lui iPad 3, doar o parte din aplicaţiile rulate de Transformer Pad Infinity TF700T folosesc rezoluţia nativă a ecranului. Partea bună este că cele cu rezoluţie 720p sunt scalate bine. În mod special în Browser, textul este foarte bine afişat, iar fonturile mici sunt uşor de citit pentru cei care au vederea foarte bună.
La fel ca la Transformer Prime, Asus oferă pentru Infinity TF700T posibilitatea ajustării rapide a luminozităţii ecranului în panoul din dreapta jos. Cei care doresc pot apela şi la senzorul de lumină ambientală. Pentru utilizarea în lumină naturală, producătorul oferă un Outdoor Mode, care creşte luminozitatea şi contrastul la maxim. Culorile sunt puţin afectate, însă vizibilitatea informaţiilor de pe ecran este puţin mai bună. Asta nu înseamnă că este chiar excelentă. Filtrul lucios îşi spune puţin cuvântul.
Ecranul Super IPS+ al lui Asus Transformer Pad Infinity este cotat cu o luminozitate maximă de 600 cd/mp. Calitatea imaginii este excelentă şi atunci când afişează o imagine cu multe culori vii, veţi fi impresionaţi de el. Unghiurile de vizibilitate sunt şi ele foarte bune.
Specificaţii
Puterea lui 4-plus-1
Subtitlul de mai sus se referă la procesorul integrat în chipset-ul Nvidia Tegra 3. El dispune de patru nuclee ce rulează la 1,6 GHz. Acel plus 1 de care am amintit este un nucleu special, cu performanţe reduse, dar şi consum pe măsură. El este folosit pentru redarea muzicii, sincronizarea email-ului şi alte rutine ale sistemului de operare. Atunci când este necesar, intră în acţiune unul sau mai multe nuclee standard. Acestea pot fi dezactivate chiar de către aplicaţii, pentru a păstra consumul la un nivel minim. Vom vorbi mai jos despre cât de mult se încălzeşte tableta atunci când chipset-ul Nvidia Tegra 3 este încărcat.
Sistemul de operare
Tableta Transformer Pad Infinity rulează Android 4.0 cu o interfaţă care nu diferă cu mult de cea pe care-am întâlnit-o la Transformer Prime. Sunt oferite cinci ecrane principale şi o serie de widget-uri personalizate. Zona cu notificări din dreapta jos are o listă lungă cu setări rapide şi include printre altele profilele de sistem şi bara de ajunstare a luminozităţii ecranului. Dacă găsiţi o imagine destul de mare, vă veţi bucura de un fundal cu o rezoluţie nativă de 1920×1200 pixeli. În cazul nostru, am folosit o fotografie de 45 MP realizată cu o cameră medium format Phase One.
Din păcate, nu putem vorbi foarte bine despre comportamentul sistemului de operare Android 4.0 pe Asus Transformer Pad Infinity. Modelul primit la test avea o verisiune de soft beta, ce necesita câteva ajustări de fineţe. Acesta a fost compromisul pentru testarea tabletei înainte de lansarea ei oficială în ţara noastră. Chiar şi aşa, tableta s-a comportat onorabil, fără să se reseteze sau să se blocheze. Chiar şi după instalarea şi rularea consecutivă a mai bine de 10 jocuri, printre care se numără titluri 3D cu cerinţe serioase, tableta era utilizabilă pentru sarcini mai simple, cum ar fi verificarea email-ului sau navigarea pe Internet.
Camera foto
Producătorul taiwanez susţine că tableta de faţă are cea mai bună cameră principală din clasa ei şi s-ar putea să nu fie departe de adevăr. Senzorul de 8 MP de tip CMOS BSI are în faţa sa un obiectiv cu diafragmă F2.2. Asta înseamnă că poate lăsa mai multă lumină să ajungă la senzor şi permite astfel folosirea unor valori ISO mai reduse. De asemenea, un filtru infraroşu hibrid ar trebui să permită captura unor culori cât mai naturale. LED-ul folosit pe post de blitz poate fi util în anumite situaţii, însă nu trebuie trecut pe lista dotărilor fără de care nu se poate trăi.
Calitatea fotografiilor este mai mult decât decentă pentru o cameră integrată într-o tabletă. În condiţii optime, detaliile sunt bine capturate. Nu putem să nu observăm însă o zonă mai puţin clară în fiecare imagine, datorată probabil unei mici probleme a obiectivului. Camera lui Asus Transformer Pad Infinity TF700T are o deschidere mai mare decât cea de pe iPad 3, însă producătorul asiatic nu a lucrat destul la corecţia distorsiunilor care vin cu această facilitate.
Filmarea 1080p
Calitatea filmărilor realizate cu tableta de faţă este bună. Vorbim aici de detalii bine capturate, de culori decent redate şi de înregistrare audio stereo. Dacă este necesar, LED-ul de lângă cameră poate fi aprins în timpul filmării. La rezoluţie 1920×1080 pixeli, clipurile sunt înregistrate cu o compresie AVCHD de 19 Mbps. Cele 720p sunt înregistrate cu aproximativ 7 Mbps. Fişierele salvate în memorie au extensia MP4. Un minut în format 1080p ocupă aproximativ 140 MB, iar un minut de filmare 720p ocupă 50 MB. Mai jos găsiţi două clipuri realizate cu setările menţionate.
Jocurile
Când spui Nvidia, te gândeşti în primul rând la plăcile video produse de această companie. Utilizatorii se aşteaptă astfel la un suport foarte bun pentru jocuri cu efecte 3D cât mai bune. Am avut parte de ele şi la modelele anterioare de tablete dotate cu Tegra 3, însă întrebarea care se pune este cum se împacă chipset-ul video cu rezoluţia ecranului lui Transformer Pad Infinity. Aşa cum spuneam şi în cazul aplicaţiilor, la ora actuală sunt foarte puţine jocuri care au fost optimizate pentru rezoluţia nativă a ecranului.
Majoritatea titlurilor rulează la rezoluţie 720p şi o fac foarte bine. Doar un ochi foarte atent poate observa că rezoluţia jocului este mai redusă decât cea nativă a ecranului. Am rulat o serie de titluri reprezentative şi optimizate pentru platforma Nvidia Tegra, cum ar fi Riptide, Shadowgun, Samurai Vengeance şi Fruit Ninja. Ele s-au mişcat foarte bine, cu rare scăderi ale numărului de cadre pe secundă în scene încărcate. În comparaţie cu versiunile disponibile pentru iPad, o parte din titlurile menţionate mai sus vin cu efecte grafice în plus. Personal, prefer un joc ce arată mai bine la rezoluţie 720p, decât unul care rulează la 2048×1536, dar cu mai puţin efecte 3D şi cu texturi mai comprimate.
Recepţia WiFi şi GPS
Aceasta a fost o problemă destul de dureroasă pentru o parte din cei care au achiziţionat tableta Asus Transformer Prime. În cazul modelului de faţă, producătorul a folosit o bandă de plastic în partea din spate, material care nu blochează undele radio folosite de cele două module. Nu am sesizat probleme cu recepţia WiFi şi GPS pe perioada testelor.
Autonomie
Timpul scurt în care tableta a stat în redacţia noastră nu ne-a permis să facem teste de autonomie complexe. Producătorul specifică o autonomie de 9,5 ore, obţinută prin redarea unui film 720p şi sincronizarea în fundal a unui cont de email folosind placa de reţea wireless. Luminozitatea ecranului a fost redusă la aproximativ 17%. Pot spune că o luminozitate atât de redusă nu este potrivită pentru vizionarea unui film decât într-o cameră foarte întunecată.
Testul realizat de noi a inclus redarea unui film 720p, folosind profilul High Performance şi având luminozitatea ecranului redusă la 50%. Bateria tabletei s-a consumat în patru ore şi 15 minute. Estimăm că folosirea unui profil de sistem mai economic poate creşte această autonomie. Placa de reţea wireless a fost oprită, iar pentru redarea audio a fost folosită o pereche de căşti.
Alte aspecte
Chipset-ul Nvidia Tegra 3 este construit cu procesul de 40 nm. Asta înseamnă că procesorul emană o cantitate semnificativă de căldură, preluată de carcasa metalică. În timpul rulării jocurilor ce folosesc intens procesorul şi chipset-ul grafic, tableta se încălzeşte sesizabil şi acest fapt poate deveni deranjant în timp.
Preţ şi disponibilitate
Asus Transformer Pad Infinity este disponibilă în câteva magazine de profil din ţara noastră. Preţul ei este de aproximativ 2.800 lei în versiunea cu memorie internă de 64 GB. Dock-ul cu tastatură şi baterie se vinde separat şi are un preţ de 500 lei.
Concluzie
Prima tabletă ce rulează Android pe un ecran full HD ne-a lăsat o impresie bună. Ecranul este superb, iar chipset-ul este rapid şi capabil. Rezoluţia înaltă a ecranului nu este folosită momentan de toate aplicaţiile disponibile, însă şi cele vechi sunt scalate bine ecran. Dock-ul cu tastatură este un accesoriu foarte atractiv pentru cei care doresc ceva mai mult de la o tabletă. Din păcate, el nu este inclus în pachet, iar preţul lui Asus Transformer Tab Infinity TF700T este măricel.
Plusuri şi minusuri:
[+] ecran superb cu rezouluţie full HD
[+] chipset performant
[+] construcţie de calitate
[+] dock opţional cu tastatură şi baterie
[+] cameră foto/video peste medie
[-] preţ puţin cam mare
[-] puţine aplicaţii optimizate pentru rezoluţia nativă a ecranului