Performanţe
În afară de jocuri, nu am găsit aplicaţii comune care să îngenuncheze laptopul Asus F50. În ceea ce priveşte lucrul în mediul office sau vizionatul filmelor, chiar şi al celor cu rezoluţie HD, sistemul s-a comportat excelent. Am vrut să vedem dacă placa video face faţă unor jocuri de ultimă generaţie şi am fost plăcut surprinşi de performanţele sale. Poate cel mai concludent test a fost cel realizat cu FPS-ul Crysis Warhead. La rezoluţia nativă a ecranului, 1366×768, jocul a rulat excelent cu o parte din setările de detaliu puse pe mediu, restul fiind la minim. Far Cry 2 a rulat puţin mai greu, însă pasionaţii de fotbal nu ar avea nicio problemă cu PES 2009. Acestea fiind spuse, cei care obişnuiesc să se mai joace din când în când pot lua în considerare acest portabil.
În ceea ce priveşte construcţia am mai avea câteva remarci de făcut. Pentru a deschide laptopul trebuiesc folosite ambele mâini, jumătatea de la bază nefiind destul de grea. Deşi balamalele monitorului par destul de solide, el tremură uşor atunci când portabilul sau biroul pe care stă este mişcat. Nu l-am utilizat în tren sau pe maşină, însă în aceste cazuri problema ar putea fi deranjantă. Dacă aveţi posibilitatea, vă recomandăm să-l testaţi înainte de achiziţionare. Tastatura nu se afundă în carcasă atunci când tastele sunt apăsate mai ferm, dar restpad-ul se încălzeşte uşor după o utilizare mai îndelungată.
Autonomie
Acesta este un capitol la care Asus F50 a dezamăgit. În modul de lucru Power4Gear Entertainment, echivalentul modului Balanced, la rularea unui film pe DVD, bateria s-a consumat într-o oră şi 20 de minute. Autonomia în mediul office, cu placa de reţea wireless activată şi folosită în continuu, cu MP3-uri ascultate pe toată durata testului, a fost de aproximativ o oră şi 40 de minute. În acest timp am navigat pe Internet şi am editat documente. Deşi producătorul susţine că bateria are 6 celule, capacitatea ei este 4400 mAh. Conform site-ului oficial, ar mai exista o baterie de 4800 mAh ce-ar putea fi achiziţionată pentru portabil.
Concluzie
Datorită autonomiei reduse, Asus F50 nu este recomandat celor care au nevoie de un portabil pentru deplasări. El se potriveşte cel mai bine pentru biroul de acasă unde ar putea înlocui un calculator obişnuit. Performanţele sale sunt suficiente pentru orice aplicaţie rulată de utilizatorul obişnuit. Pentru a exemplifica acest fapt, putem spune că portabilul a reuşit să ruleze fără probleme două filme în format MKV la rezoluţie 1080p, în paralel. Placa video îi va încânta pe cei care mai joacă un titlu din când în când, însă pasionaţii nu trebui să-şi facă prea mari speranţe. Asus F50 are un preţ aproximativ de 1200 € cu TVA, însă versiunea fără unitate optică Blu-ray va costa mai puţin.
Plusuri şi minusuri:
[+] sistem performant, excelent pentru aproape orice aplicaţie
[+] placă video ce poate rula acceptabil chiar şi jocuri actuale
[–] autonomie redusă
[–] preţ puţin cam mare
Dacă te uiţi la un Asus F50 după ce te-ai jucat cu un F70, vei spune că ai de-a face cu fratele său mai mic şi în mare parte ai avea dreptate. Alături de construcţia şi coloritul carcasei, o altă trăsătură comună este aspectul 16:9 al ecranului. El spune foarte clar ce categorie de utilizatori vizează produsul, însă din testul nostru a reieşit că ar putea fi şi alţii interesaţi de performanţele lui F50.
Construcţie şi dotări
La modelul F70 ne-a deranjat puţin faptul că o bună parte din porturi au fost poziţionate pe latura din spate. În cazul de faţă acolo se găsesc doar ieşirile video VGA şi HDMI, precum şi unul din cele patru porturi USB ale portabilului. Restul le puteţi căuta pe latura din dreapta alături de ceilalţi conectori. O mică bilă albă primeşte Asus pentru poziţionarea ergonomică a porturilor USB. Ele sunt destul de depărtate pentru a acomoda dispozitive de diferite dimensiuni. Pe latura stângă a fost plasată doar unitatea optică. Modelul testat a fost dotat cu un cititor de discuri Blu-ray, fapt care-şi spune cuvântul în cazul preţului final. Noi încă suntem de părere că la un preţ de peste 100 lei pentru un film pe disc Blu-ray, formatul este departe de-a fi accesibil utilizatorului de rând.
Calitatea plasticului folosit pentru construcţia carcasei este în general bună, iar îmbinările par mai bine realizate decât la F70. Sub tastatură avem acelaşi touchpad care împrumută imprimeul carcasei şi butonul cu aspect metalic. Pentru cei interesaţi, dimensiunile carcasei sunt de 38×26,5×4,17 cm, laptop-ul cântărind aproximativ 2,85 kg. Această ultimă informaţie s-ar putea să-i sperie pe unii potenţiali cumpărători însă performanţele sale ar trebui să-l răscumpere într-un fel. F50 nu este o cărămidă cu diagonala de 16”, ci un calculator portabil care ar putea înlocui desktop-ul.
La baza sistemului stă o placă dotată cu chipset-ul MCP79 de la Nvidia, folosit şi de Apple pentru noile lor MacBook-uri. Am spus mai devreme că portabilul ar putea fi apreciat şi de o categorie aparte de utilizatori şi aceştia sunt jucătorii ocazionali. Placa video din dotare este GeForce 9400M, un model destul puternic pentru a rula titluri actuale, aşa cum vom vedea în continuare. Versiunea lui Asus F50 testată de noi a fost dotată cu procesorul Intel Core 2 Duo T5900 ce rulează la frecvenţa de 2,2 GHz. Opţional, laptop-ul va putea fi dotat şi cu procesoare mai puternice din seriile T6000, P7000 şi P8000. Sistemul de operare Windows Vista pe 32 de biţi cu care am testat portabilul a beneficiat din plin de 3,32 GB din cei 4 GB de memorie RAM la 800 MHz. Stocarea datelor s-a făcut pe un HDD Hitachi cu capacitatea de 320 GB. Cei care doresc mai mult pot comanda sistemul cu un harddisk de 500 GB.