În vara anului trecut am testat primul laptop multimedia cu capacitate de stocare de 1 TB, Asus M70. De data aceasta vă vom prezenta un model similar de la producătorul taiwanez, dotat tot cu două HDD-uri de 500 GB. Asus F70 se doreşte a fi o staţie multimedia cu capacitate mare de stocare, însă mult mai accesibilă decât M70, oferind o gamă largă de opţiuni pentru personalizare.
Construcţie şi dotări
Asus se laudă că modelul F70 este primul din lume cu diagonală de 17.3”. Această nouă dimensiune se explică prin aspectul 16:9 al ecranului, creat special pentru vizionarea filmelor. Rezoluţia modelului testat este şi ea oarecum atipică, de 1600×900 de pixeli. Cei care doresc neapărat rezoluţie full HD pot comanda un ecran cu 1920×1080 de pixeli. Marginile din jurul său sunt destul de late, iar dimensiunile laptop-ului ajung la 46,6x31x4,7 cm. Aşa cum vă puteţi imagina portabilitatea este relativă cu un astfel de dispozitiv. Poate încăpea într-o geantă mai mare, însă trebuie să vă obişnuiţi cu idee că veţi căra un „portabil” ce cântăreşte 4,1 kg cu baterie cu tot.
F70 are o carcasă construită în cea mai mare parte din plastic lucios. Nu am fost însă impresionaţi în mod special de construcţie. Îmbinările şi finisajele sunt în general bine făcute, însă se putea şi mai bine. Pentru a nu contrasta prea mult cu plasticul carcasei, ecranul este acoperit de un filtru de protecţie Color-Shine de tip glare. El poate deveni incomod atunci când utilizatorul stă cu spatele la o sursă de lumină. Butoanele multimedia dedicate lipsesc, ele fiind distribuite pe tastatură şi accesibile prin apăsarea tastei Fn. Difuzoarele nu mai sunt localizate deasupra tastaturi cum eram obişnuiţi, ci pe latura din faţă a laptop-ului şi vin de la Altec Lansing. Un alt element de construcţie care ne-a atras atenţia a fost touchpad-ul. El preia culoarea şi imprimeul plasticului din jurul său, însă are o textură mată. Cele două butoane de click sunt integrate într-un singur buton mare şi lucios, cu aspect metalic.
Deşi ar fi fost spaţiu suficient pe latura din stânga şi din dreapta pentru porturi şi conectori, o parte din ei au fost mutaţi pe latura din spate. Mai precis, acolo găsim două porturi USB, conectorii video VGA şi HDMI, precum şi mufa de reţea. În stânga avem doar cititorul de carduri alături de unitatea optică. În partea dreaptă se găsesc celelalte două porturi USB, conectorii audio şi locaşul pentru un Express Card. Tastatura cu 88 de taste include pad-ul numeric. Din nou, deşi este destul spaţiu la dispoziţie, o parte din taste sunt mai subţiri şi mai înghesuite. Singura opţiune pentru baterie este cea de 8 celule cu o capacitate de 4400 mAh. Se mai poate menţiona camera web de deasupra ecranului, cu senzor de 1.3 MP.
În ceea ce priveşte configuraţia internă, Asus F70 ne-a demonstrat că poate fi plin de surprize. Producătorul îl poate dota cu un procesor Intel Core 2 Duo de ultimă generaţie din seriile P8000, P7000, T6000 şi T5000, cu modele mai modeste Pentium Dual Core din seria T4000 sau cu ieftinele Celeron T1000. Laptop-ul venit la test a avut un CPU Core 2 Duo T5900 la frecvenţa de 2,2 GHz. Cei 4 GB de memorie RAM DDR2 la 800 MHz din sistem reprezintă şi cantitatea maximă admisă. Deşi am testat destul de multe sisteme în ultimii ani, cele cu chipset SiS au fost o raritate. Ei bine, Asus F70 este şi el o astfel de raritate. Chipset-ul plăcii de bază este SiS 671.
Nu vă gândiţi însă că şi placa video este integrată şi vine de la acelaşi producător. Laptop-ul de faţă este dotat cu o placă dedicată Nvidia GeForce 9300M GS cu 512 MB de memorie RAM. Ecranului cu aspect 16:9 i se potriveşte bine o unitate optică Blu-ray şi ea se găseşte printre opţiunile de producător. Totuşi ea este momentan aproape inutilă la noi în ţară aşa că modelul de faţă are încorporat un DVD writer obişnuit.