Anul 2017 este cel care ne-a adus pentru prima dată laptop-uri de gaming cu adevărat portabile, echipate cu hardware puternic într-un corp subţire şi uşor. Din păcate, n-am apucat să punem mâna mai repede pe ASUS ROG Zephyrus, singurul model de laptop testat de noi cu cip video NVIDIA Max-Q în cursul anului trecut fiind modelul Acer Triton 700 într-o variantă prototip, pe care n-am putut-o testa pe îndelete. Începem astfel seria de teste pentru laptop-uri de gaming din 2018 cu modelul de top de la ASUS, un laptop care a reuşit să ne impresioneze din mai multe puncte de vedere.
Design-ul lui ROG Zephyrus este probabil primul lucru care lasă un pasionat de tehnologie fără cuvinte. Având în vedere hardware-ul integrat în acest laptop, este incredibil cât de subţire este carcasa sa şi cât de multe opţiuni de conectivitate are. Desigur, nu va putea concura cu un model ROG cu carcasă mai groasă, însă patru USB-uri Type-A, un USB Type-C şi un port HDMI sunt lucruri pe care nu le întâlneşti în general pe laptop-uri de dimensiuni similare.
Carcasa este realizată din metal şi se simte foarte plăcut la atingere, sistemul având un aspect ceva mai simplist la prima vedere decât alte modele „de gaming”. Capacele închise la culoare sunt completate de accente poortocalii pe margini, acestea fiind inspirate de seria de produse Strix de la ASUS. Adevărata surpriză a acestui laptop este însă momentul în care ridicăm capacul, întrucât această acţiune dezvăluie mai multe lucruri.
Cea evidentă este că tastatura şi trackpad-ul au fost mutate din poziţiile standard de pe laptop-urile obişnuite în partea de jos. Astfel, avem de a face cu o tastatură iluminată RGB cu butoane mari, dar parcă puţin cam sensibile la atingere şi un combo trackpad/numpad în partea din dreapta. Acesta se află într-o poziţie interesantă, fiind parcă mai confortabil decât un trackpad sub tastatură. Este ciudat însă modul de funcţionare numpad, care dezactivează cursorul de pe ecran, aprinde LED-urile din spatele trackpad-ului şi împarte suprafaţa lui în căsuţe separate cu cifre şi semne matematice. Trackpad-ul este însă puţin cam îngust pentru anul 2018, fiind mai degrabă util pentru situaţii de urgenţă şi nu pentru utilizare de zi cu zi.
Spaţiul de deasupra tastaturii este complet gol, aici fiind găzduite la interior toate componentele laptop-ului, cât şi sistemul de răcire. Acesta din urmă este cel de-al doilea lucru pe care îl putem observa atunci când ridicăm capacul. Partea de jos a computerului se separă de restul corpului, făcând loc pentru coolere să tragă mai mult aer pentru a răci componentele interne. Acesta pare să fie secretul din spatele dimensiunilor reduse ale lui ROG Zephyrus, ASUS decorând această parte cu LED-uri pentru a evidenţia măiestria inginerilor săi în construcţia acestui model.
Mai curios însă este ceea ce se găseşte în pachetul lui Zephyrus. Acesta este primul laptop pe care l-am văzut să se livreze cu o şurubelniţă, aceasta fiind folosită pentru a-l putea deschide. Desigur, producătorii nu se aşteaptă ca utilizatorii să îşi deschidă laptop-urile pentru depanare, însă rolul şurubelniţei este să ajute la curăţarea coolerelor. De asemenea, acesta este al doilea laptop pe care l-am văzut să fie livrat cu un palmrest. Acesta se ataşează în partea de jos a tastaturii şi ar trebui să ofere o experienţă mai plăcută în utilizarea la birou. Desigur, fără un birou drept, acesta nu va putea fi folosit. Pachetul include şi un adaptor de la Ethernet Gigabit la USB Type A şi nu în ultimul rând, întrucât trackpad-ul este nepotrivit pentru gaming, ASUS oferă în pachet şi un mouse Strix, ceva ce sperăm să vedem pe viitor şi în pachetele altor laptop-uri de gaming scumpe.
Având în vedere preţul unui laptop de acest gen, construcţia se ridică la nivelul aşteptărilor, cu menţiunea că partea mobilă de la bază ar putea să se deterioreze în cazul unui accident. Este unul dintre puţinele laptop-uri de gaming pe care le-am testat care nu scârţâie în utilizare şi totodată unul dintre puţinele pe care nu prea ai cum să le upgradezi. Nu există uşiţe uşor accesibile pentru upgrade-ul RAM-ului sau unităţii de stocare şi nici spaţiu pentru un HDD, sau un al doilea SSD.
Utilizarea fără palmrest nu este ideală, lucru care sugerează că acest laptop a fost construit pentru a fi folosit la un birou, portabilitatea fiind luată în considerare ca un bonus, în ciuda dimensiunilor şi a greutăţii reduse.
Design impresionant
Performanţă de top
Accesorii incluse în pachet
Portabilitate
Sistemul de răcire este destul de zgomotos
Trackpad-ul putea fi mai bun
Iluminarea RGB a tastaturii lasă de dorit