Lansat în luna ianuarie, HP Envy 14 Spectre a intrat imediat în lumea bună a ultrabook-urilor. Nici nu i-a fost greu. Producătorul a ales să folosească Gorilla Glass pentru capacul ecranului, pentru protecţia afişajului şi pentru restpad. Alintat „ultrabook-ul din sticlă”, portabilul nu era nici pe departe cel mai subţire şi cel mai uşor de pe piaţă. În plus, preţul ce pleca de la 1.400 $ îl făcea una din cele mai scumpe soluţii de la începutul lui 2012. Acum avem posibilitatea să vă prezentăm părerile noastre despre HP Envy 14 Spectre după ce am petrecut o săptămână alături de el.
HP a folosit Gorilla Glass pentru a face carcasa lui Envy 14 Spectre mai rezistentă şi ecranul mai rigid. Senzaţia de ultrabook premium se poate pierde însă datorită capacului lucios. El este un magnet pentru amprente şi nu arată deloc atrăgător după ce a fost plimbat din mână în mână de mai multe persoane. Sigla HP de pe spatele ecranului este iluminată, aşa cum am observat şi la alte modele mai vechi.
Aproape toate porturile lui HP Envy 14 Spectre sunt amplasate pe latura stângă. Din motive neclare, producătorul a ales să ofere doar două porturi USB. Unul este de tip 2.0 şi celălalt de tip 3.0, ambele fiind active. Asta înseamnă că utilizatorul poate încărca un smartphone de la oricare din ele atunci când laptopul este oprit. Poate că utilizatorii ar fi putut să supravieţuiască cu două porturi USB, însă producătorul le-a poziţionat prea aproape unul de celălalt. Un dispozitiv sau o mufă cu o amprentă voluminoasă în jurul portului va împiedica conectarea unui alt dispozitiv în celălalt port. În timpul testului, de mai multe ori am fost nevoit să extrag receiver-ul wireless compact pentru mouse pentru a conecta un stick USB mai lat.
Fantele de aerisire sunt amplasate în partea din spate a ultra-portabilului. Se pare că admisia şi evacuarea aerului se fac prin aceeaşi fantă, puţin mai scurtă decât distanaţa dintre balamalele ecranului. Acestea din urmă sunt ferme şi permit o deschidere destul de amplă a ecranului. Atunci când ecranul este închis, el este menţinut în această poziţie de magneţi amplasaţi la baza touchpad-ului şi în jurul webcam-ului.
Nu putem să încheiem descrierea fizică a lui HP Envy 14 Spectre fără să menţionăm potenţiometrul de volum de pe latura din dreapta. El reprezintă o surpriză foarte plăcută din partea producătorului. Pentru a fi corecţi, vom spune însă că este vorba despre o rotiţă ce se învârte liber, mişcarea ei fiind interpretată digital de driverele de sistem. De-o parte şi de alta a rotiţei se găsesc două butoane ce activează consola pentru Beats Audio şi funcţia Mute.
Atunci când deschizi laptopul, eşti întâmpinat de-o carcasă metalică foarte bine finisată, ce integrează o tastatură chiclet cu butoane negre, iluminate. Touchpad-ul este mat, în comparaţie cu restpad-ul lucios, acoperit de Gorilla Glass. El se poate apăsa şi are cele două butoane diferenţiate la baza lui. Scroll-ul cu două degete este bine implementat şi destul de precis. În mod implicit este activat şi scroll-ul cu un degete pe laturi.
Tastatura este iluminată cu o singură intensitate. Atunci când iluminarea este oprită, rămâne aprins butonul rapid de pe tasta F5. Şi dacă tot am ajuns la tastele F, să spunem că la apăsare sunt activate implicit funcţiile inscripţionate pe ele. Tastele F1-F12 sunt accesibile împreună cu tasta Fn sau în combinaţie cu Alt ori Ctrl. Aceasta se poate modifica din BIOS. Nu avem un buton rapid pentru dezactivarea touchpad-ului, însă o atingere de două ori a colţului său din stânga sus îl dezactivează.
Ecranul lui HP Envy 14 Spectre se numeşte Radiance HD+ Infinity. Pe diagoanala de 14” sunt dispuşi 1600×900 pixeli. Deoarece marginile sunt foarte înguste, ultrabook-ul are dimensiunile unuia de 13.3”, fiind chiar uşor mai mic decât unele modele lansate de curând. Din păcate, HP a folosit un panou TN. Este drept că este un panou TN bun, cu unghiuri orizontale bune şi verticale peste medie, însă la preţul său ne aşteptam la un panou mai bun.
Deasupra ecranului se poate observa un senzor infraroşu de proximitate. El poate activa automat iluminarea tastaturii atunci când utilizatorul se apropie de laptop. Se pare că nu a fost inclus un senzor de luminozitate pe lista de dotări. Un driver video procesează imaginea atunci când laptopul se alimentează doar de la baterie şi va reduce contrastul şi luminozitatea în funcţie de informaţia afişată pe ecran. Setările pentru această facilitate nu pot fi accesate de utilizator.
Deşi HP Envy 14 Spectre a primit de curând un update de configuraţie cu procesoare din gama Ivy Bridge, modelul testat de noi a venit cu un procesor Intel Core i5 din a doua generaţie Sandy Bridge. Sistemul de operare porneşte în 27 secunde, iar din Sleep revine în 4 secunde. Aceste performanţe sunt obţinute graţie SSD-ului de 128 GB, de la Samsung.
Producătorul oferă un utilitar preinstalat în sistem, numit CoolSense. Acesta foloseşte un giroscop ca să stabilească dacă ultrabook-ul se află pe birou sau este plimbat prin casă. În cel de-al doilea caz sunt folosite profiluri diferite pentru sistemul de răcire, pentru a preveni încălzirea puternică a laptopului când el se află pe pat sau pe picioare. HP Envy 14 Spectre vine şi cu suport NFC. Dispozitivele compatibile trebuie amplasate pe colţul din dreapta sus al restpad-ului.
Pentru un ultrabook cu procesor din generaţia anterioară, HP Envy 14 Spectre nu aduce nicio supriză. Laptopul este rapid şi poate chiar să facă faţă unor sarcini destul de complexe atunci când este cazul. Modelele cu procesoare Ivy Bridge aduc un spor de performanţă. SSD-ul este rapid, obţinând un scor de peste 20.000 de puncte în PCMark Vantage la testul dedicat. Timpii de pornire putea fi mai mici.
PCMark Vantage 64 bit – 8.754 (Productivity – 10.852)
PCMark 7 Basic – 3.209
3DMark Vantage Entry – 7.168 (GPU 7.611 / CPU 6.104)
3DMark Vantage Performance – 1.468 (GPU – 1.171)
Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) – 7,42 fps / 1,92 pts
Pornire la rece – 27 s
Revenire din Sleep – 4 s
HP Envy 14 Spectre nu stă rău la acest capitol. Lucrând în mediul office, am obţinut o autonomie de cinci ore folosind profilul Power Saver şi reducând luminozitatea ecranului la 65%. Testul a constat din editarea de documente office, navigare pe Internet folosind placa de reţea wireless şi redare audio folosind o pereche de căşti. Autonomia la testul multimedia fost de patru ore. În acest timp am redat un film 1080p folosind profilul de sistem HP Recommanded şi reducând luminozitatea ecranului la 80%. Redarea audio s-a făcut prin intermediul unei perechi de căşti.
Faptul că ultrabook-ul de faţă vine cu Beats Audio ar trebui să însemne că va oferi utilizatorilor o calitate audio mai bună decât un laptop obişnuit. Lucrurile nu stau însă chiar aşa. Calitatea audio oferită cu procesare Beats dezactivată nu este una optimă. În plus, mi-a fost greu să găsesc o modalitate de-a dezactiva orice fel de procesare a codec-ului pentru a califica cât mai obiectiv ieşirea audio. Dacă nu vă deranjează profiluri diferite pentru muzică, filme şi conţinut 3D, atunci Beats Audio nu sună deloc rău. Redarea cu ajutorul difuzoarelor a fost foarte bine optimizată. Acestea oferă o calitate a sunetului surprinzător de bună şi un volum mai mult decât decent.
În condiţiile în care 2/3 din spaţiul din carcasa lui HP Envy 14 Spectre este ocupat de baterie, restpad-ul şi tastatura nu prea au cum să se încălzească în sarcină. Sistemul de răcire nu are probleme să ţină procesorul la o temperatură mai mică de 70 de grade Celsius. Temperatura a urcat cu câteva grade peste această valoare doar în timpul testelor de performanţă. Zgomotul făcut de ventilator este redus şi rar devine sesizabil.
HP Envy 14 Spectre este disponibil în ţara noastră, într-o configuraţie simialară cu cea testată. Procesorul diferă, fiind disponibil un Intel Core i5-3317U la 1,7 GHz din noua serie Ivy Bridge. Preţul ultrabook-ul este unul premium. El variază în jurul valorii de 6.900 lei.
HP a dorit să construiască un ultrabook premium şi putem spune că a reuşit. Envy 14 Spectre are un aspect aparte atunci când observi suprafeţele din Gorilla Glass. Cei drept, acest material a crescut greutatea şi grosimea ultraportabilului peste media ultrabook-urilor actuale. Configuraţia laptopului nu diferă cu mult de ceea ce oferă şi alţi competitori, dar producătorul a venit cu câteva facilităţi care-l diferenţiază. Notabile sunt rotiţa pentru volum, senzorul de prezenţă, procesarea Beats Audio şi suportul NFC. Privit cu un ochi critic, preţul lui HP Envy 14 Spectre ar putea fi puţin cam greu de justificat.
carcasă bine construită
ecran de 14” în format de 13.3”
rotiţă pentru volum bine amplasată
sistem de răcire silenţios şi eficient
autonomie bună
mai greu şi mai gros faţă de alte ultrabook-uri
preţ foarte mare