Conferinţa Apple Special Event ce a avut loc în această noapte (conform fusului nostru orar), a adus în faţa fanilor Apple şi celor interesaţi de ”ce vrăji a mai făcut” Steve Jobs, câteva noi produse – mai exact noile generaţii de calculatoare portabile MacBook, MacBook Pro şi MacBook Air, plus monitorul de 24 inch LED Cinema Display. În această prezentare vom vorbi despre notebook-urile Apple, ce schimbări aduc şi cât costă.
Apple MacBook Pro
Din punct de vedere al performanţelor, MacBook Pro reprezintă vârful de lance al Apple pe segmentul calculatoarelor portabile. Noul MacBook Pro vine cu un design redefinit, numit de către ingineri “unibody enclosure”. Tehnologia de construcţie a şasiului presupune prelucrarea cu laser a unei plăci mari din aluminiu şi nu prezintă părţi detaşabile aşa cum întâlnim la majoritatea laptop-urilor. MacBook Pro este un portabil dintr-o bucată, cum s-ar spune. Avantajele utilizării tehnologiei “unibody enclosure” sunt de necontestat – laptop-ul are o grosime de 24 mm (cel mai subţire MacBook Pro), este compact, uşor (2.49 Kg), rezistent şi mai simplu de reciclat.
Un alt element care va mulţumi utilizatorii de MacBook Pro este noul trackpad multi-touch, din sticlă şi cu o suprafaţă de lucru mai mare cu 39% decât precedenta. Butonul de confirmare este acum chiar pad-ul, fapt ce aduce un plus de confort utilizatorului. Tot legat de confort, trebuie spus că trackpad-ul, în tandem cu software-ul dedicat, permite recunoaşterea gestuală (acum poţi folosi până la patru degete) pentru efectuarea rapidă a operaţiillor (navigare printre fişierele multimedia, editare poze, lansarea în execuţie a programelor favorite etc).
Toţi conectorii sunt situaţi pe latura stângă a notebook-ului, cea dreaptă fiind rezervată unităţii optice “Slot super-drive”, în esenţă un DVD Writer. Ca noutate, menţionăm introducerea port-ului Mini DisplayPort, în locul interfeţei DVI.
Ecranul de 15.4 inch wide beneficiază acum de iluminare LED-backlit, tehnologie care aduce un plus de strălucire şi claritate imaginii.
Performanţele sunt şi ele superioare, mulţumită cip-urilor grafice nVidia. MacBook Pro dispune chiar de două chipset-uri, pe care le poţi selecta în funcţie de necesităţile tale. În modul Office, se recomandă utilizarea cipului 9400M, iar pentru performanţe maxime merge de minune 9600M GT-ul. Desigur, autonomia depinde de alegerea ta şi variază între patru şi cinci ore.
MacBook Pro se va găsi disponibil în două configuraţii de bază, una de 1999 $ (Core 2 Duo la 2.4 GHz, 2 GB DDR3 RAM, 250 GB SATA HDD), iar cealaltă de 2500 $ (2.53 GHz frecvenţa procesorului Core 2 Duo, 4 GB DDR3 RAM, 320 GB SATA HDD). Informaţiile sunt protejate de senzorul “sudden motion” care detectează acceleraţiile şi până la impact parchează capetele Hard disk-ului evitând zgârierea platanelor. Opţional, poţi achiziţiona un SSD de 128 GB. Să mai menţionăm că noul MacBook Pro dispune de conexiuni Wi-Fi 802.11n şi Bluetooth EDR. Webcam-ul iSight este şi el prezent.
Apple MacBook
Deşi nu este la fel de performant ca MacBook Pro, Apple MacBook reprezintă mândria companiei din Cupertino, fiind la ora actuală cel mai vândut notebook Apple.
Îmbunătăţirile de care beneficiază MacBook sunt în principiu aceleaşi întâlnite şi la noul MacBook Pro – în primul rând designul “aluminium unibody enclosure”, iar apoi ecranul de 13.3 inch cu tehnologie LED şi introducerea soluţiei grafice de la nVidia – doar 9400M de această. Continuăm cu menţionarea pad-ului multitouch din sticlă şi, în fine, interfaţa Mini DisplayPort ce scoate semnal video pe surse exterioare, dar prin achiziţionarea separată a unor cabluri cu adaptor DVI, VGA sau Dual-link DVI.
Configuraţiile, tot în număr de două, sunt mai accesibile decât cele de la MacBook Pro. Cu 1299 $, îţi cumperi un ultraportabil MacBook cu procesor Core 2 Duo la 2 GHz, 2 GB DDR3 RAM şi HDD de 160 GB, iar la 1599 $ ai un procesor mai rapid (2.4 GHz), stocare în limita a 250 GB şi tastatură iluminată cu LED-uri.
Apple MacBook Air
Cele mai puţine schimbări au intervenit asupra suplului MacBook Air. Notăm cipul grafic nVidia 9400M, trecerea la un HDD pe SATA ceva mai încăpător dar totuşi prea mic (doar 120 GB, de la 80 GB) şi interfaţa Mini DisplayPort. Preţul configuraţiei standard este de 1799 $.
Compania din Cupertino, prietenă cu mediul înconjurător
Notebook-urile MacBook întrunesc standardele EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) la cel mai înalt nivel: Gold. Componentele din care sunt fabricate nu conţin elemente chimice toxice, precum arseniu, brom sau mercur.
Disponibilitate
Conform spuselor lui Steve Jobs, noile MacBook-uri au plecat deja către magazine şi de mâine vor deveni deja disponibile, cel puţin în State.