Deşi nu este cel mai subţire ultrabook de pe piaţă, Toshiba Satellite Z30 te surprinde imediat ce l-ai luat în mână. El este surprinzător de uşor pentru dimensiunile sale. Te întrebi atunci ce sacrificii a făcut producătorul pentru a obţine această performanţă. În căutarea lor, am descoperit însă unele facilităţi ce fac portabilul şi mai atractiv, în mod special pentru cei ce doresc o autonomie bună. Toshiba Satellite Z30 nu este un ultra-portabil perfect, dar cu siguranţă că va oferi unor utilizatori combinaţia potrivită de facilităţi.
Nu, carcasa nu este construită din plastic, ci din aliaj de magneziu. Acesta este principalul motiv pentru care acest ultrabook de 13.3” cântăreşte mai puţin decât multe alte modele de pe piaţă. El nu va concura cu Sony VAIO Z la capitolul greutate, fiind într-o gamă de preţ diferită. Carcasa lui Satellite Z30 poate să pară goală la interior, o senzaţie dată în primul rând de greutatea redusă. Vă asigurăm că lucrurile nu stau chiar aşa, componentele fiind amplasate în acelaşi fel ca la alte ultrabook-uri. Ecranul are un profil subţire, ceea ce implică faptul că nu a fost dotat cu un senzor tactil. Mai mult, avem aici un panou TN, iluminat cu LED-uri. Balamalele sunt solide şi se deschid uşor. Ele permit înclinarea ecranului într-o poziţie foarte precisă.
Carcasa lui Toshiba Satellite Z30 are linii plăcute, dar din profil pare un pic cam groasă. Ea este ranforsată cu o structură internă de tip fagure, ce absoarbe şocurile în caz de impact şi protejează componentele. Capetele argintii ale balamalei ecranului constrastează cu gri-ul carcasei. Butoanele tastaturii nu sunt integrate direct în carcasă, ci au o zonă separată, uşor lăsată în interiorul carcasei. Conectorii au fost distribuiţi uniform pe cele două laturi. Ultrabook-ul Toshiba primeşte o bilă albă pentru cele trei porturi USB 3.0, ieşirile video HDMI şi VGA, precum şi pentru mufa RJ-45, o raritate pe piaţa ultrabook-urilor. Oferta de porturi este cât se poate de potrivită unui ultrabook business.
Faţa inferioară a lui Satellite Z30 are doar o serie de perforaţii în dreptul ventilatorului. Aerul este preluat prin ele şi este evacuat printr-o fantă pe latura din spate. Picioruşele sunt subţiri şi sunt din cauciuc moale, asigurând o aderenţă bună pe birou. Anumite modele ale ultrabook-ului de la Toshiba pot fi comandate cu suport pentru dock. Acesta este vizibil aproape de latura din spate a dispozitivului. Difuzoarele sunt amplasate frontal şi trimit sunetul spre suprafaţa biroului. Laptopul este livrat cu un încărcător compact.
Aici ultra-portabilul primeşte şi bile albe şi bile negre. Avem o tastatură cu o dispunere bună a butoanelor. Cele direcţionale sunt diferenţiate şi puţin mai mici. Şi alte taste mai puţin importante au fost îngustate, însă nu lipseşte nicio funcţie comună. Ba mai mult, tastatura este plină de funcţii rapide, disponibile apăsând tasta Fn. Butoanele sunt iluminate, iar iluminarea are trei moduri de funcţionare. Ea poate fi oprită, poate fi pornită tot timpul sau poate fi activată automat la tastare.
Conform specificaţiilor, tastatura lui Satellite Z30 suportă 300 ml de lichid vărsaţi pe ea. Din păcate, butoanele au o cursă puţin cam scurtă. Asta afectează în mod direct experienţa de lucru. Se poate scrie decent pe ea, dar feedback-ul slab la apăsare nu este plăcut. Touchpad-ul pare mare, însă are două benzi decorative deasupra şi dedesubt. El nu are butoane fizice separate, ci doar o linie în partea de jos, unde sunt înregistrate click-urile principale. Întreaga suprafaţă se apasă, însă greu deoarece are latura superioară fixă. În colţurile superioare ale touchpad-ului se află două zone iluminate. Una din ele dezactivează touchpad-ul, iar cealaltă activează profilul de sistem Eco.
Nu ştiu ce motive a avut producătorul pentru a folosi un panou TN. Cred că ne-am obişnuit deja ca ultrabook-urile să aibă ecrane IPS, cu o calitate excelentă. În cazul de faţă, este posibil ca inginerii să se fi gândit că un laptop business are în primul rând nevoie de un panou mat. Unghiurile optime de vizibilitate sunt înguste, iar redarea culorilor este modestă. Luminozitatea şi contrastul sunt bune, dar asta nu ajută foarte mult.
Ultrabook-ul Toshiba vine cu o platformă Haswell pe care am văzut-o de multe ori până acum. În cazul acesta, sistemul a primit 8 GB RAM. Doar unul din slot-uri este ocupat, iar cel de-al doilea poate fi folosit pentru un upgrade, dacă utilizatorul simte că este necesar. Surpriza vine la capitolul stocare. Ne aşteptam să vedem un SSD de dimensiunile unui HDD, însă producătorul a folosit un model propriu, compact, conectat pe o magistrală mSATA. Performanţele sale sunt bune, aşa cum vom vedea în continuare. Tot la capitolul dotări putem puncta prezenţa unul modul WiFi cu suport pentru standardul 802.11ac.
Toshiba Satellite Z30 se descurcă foarte bine cu sarcinile obişnuite, având o configuraţie rapidă. SSD-ul ajută foarte mult la obţinerea acestor performanţe, împreună cu memoria RAM generoasă. Cu acest ultra-portabil puteţi rula şi sarcini mai pretenţioase, însă ţineţi cont că procesorul este de tip ULV. Dacă procesarea imaginilor sau a clipurilor video este o activitate frecventă, atunci ar trebui să vă îndreptaţi spre un alt laptop. Sistemul de răcire a făcut faţă în timpul rulării testelor sintetice de performanţă, însă ventilatorul a devenit puţin zgomotos. Zona de deasupra tastaturii s-a încălzit destul de mult. Temperatura maximă înregistrată de senzorul procesorului a fost de 83 de grade Celsius.
PCMark 7 Basic – 4.501
PCMark 8 Home Conventional – 2.328
3DMark11 – E 1.670 / P 839 / X 269
3DMark 2013 Fire Strike – 546
3DMark 2013 Cloud Gate – 4.126
3DMark 2013 Ice Storm – 39.095
Cinebench R11.5 – 15 fps / 2,48 pts
Producătorul susţine că Toshiba Satellite Z30 poate oferi până la 10-11 ore de lucru cu o singură încărcare a bateriei. Autonomia măsurată de noi a fost ceva mai mică, însă destul de bună pentru un astfel de dispozitiv. Pentru testul multimedia am redat un film full HD cu ajutorul unui player video cu suport pentru decodare hardware. Profilul de sistem folosit a fost Power Saver, iar luminozitate ecranului a fost redusă la 70%. Laptopul a avut placa de reţea wireless dezactivată, iar pentru redare audio a fost folosită o pereche de căşti. Bateria s-a descărcat în 7 ore şi 40 de minute.
Pentru testul de lucru în mediul office am fost nevoit să schimb profilul sistemului. Modul Power Saver avea un profil ce limita agresiv frecvenţele procesorului. În sarcini uşoare, procesorul rula la 250 MHz, iar când aplicaţia o cerea, frecvenţa creştea la 540 MHz. Aşa cum vă puteţi imagini, cu aceste frecvenţe nu se poate lucra fluent nici în mediul office. Probabil că acest mod Power Saver a fost folosit pentru a obţine autonomia specificată de producător.
Am ales să folosesc profilul Balanced pentru testul de autonomie office al lui Satellite Z30, cu luminozitatea ecranului redusă la 50%. Timp de 8 ore şi 10 minute am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless, am editat documente şi am ascultat muzică în fundal cu ajutorul unei perechi de căşti.
Portul USB de pe latura stângă a ultrabook-ului este activ, putând fi folosit pentru încărcarea unui gadget atunci când Toshiba Satellite Z30 este închis. Ţinând cont de amplasarea fantelor pentru sistemul de răcire, nu este recomandat să puneţi laptopul pornit pe pat ori pe o suprafaţă textilă. Dacă rulaţi aplicaţii ce stresează sistemul pe perioade mai lungi, recomand folosirea unui cooler pentru laptop. Sistemul audio integrat este modest şi poate fi folosit în cazul în care o pereche de căşti lipseşte. Pe de altă parte, ieşirea audio vine cu o serie de efecte audio şi opţiuni de procesare DTS. Pe unele pieţe internaţionale, Toshiba vinde acest laptop sub marca Portege.
Laptopul testat aici este disponibil pe piaţa locală la preţul de 4.200 lei.
Ultrabook-ul Toshiba Satellite Z30 are două mari atuuri: greutatea redusă şi autonomia bună. Pentru cei ce caută aceste facilităţi, portabilul poate fi o alegere uşoară. Am mai apreciat construcţia de calitate a carcasei, filtrul mat al ecranului şi performanţele bune ale sistemului. Nu pot să închei însă fără a menţiona şi lucrurile care nu prea mi-au plăcut. În primul rând, ecranul are un panou modest. Înţeleg că poate reduce costurile şi ar putea avea un consum mai redus, însă acest ultrabook avea nevoie de un panou mai bun. Tastatura iluminată aduce o bilă albă, însă ea este imediat anulată de tastele cu ergonomie redusă. Preţul nu este chiar accesibil, dar poate fi justificat de facilităţile şi performanţele oferite de ultrabook-ul Satellite Z30.
greutate de 1,2 kg
carcasă din magneziu, bine construită
autonomie suficientă pentru o zi de lucru
conectivitate bună
ecran cu panou TN şi rezoluţie modestă
tastatura oferă un feedback slab