Transmisia wireless a datelor şi eliberarea de cablurile conectării diferitelor echipamente, în special multimedia, este un deziderat urmărit de mulţi producători, standardele precum WiGig, Wireless HD, WiDi sau WHDI încercând de vreo patru ani să atragă producătorii şi utilizatorii, fără ca vreuna dintre ele să facă un pas important. Conform companiei WiLocity, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de soluţii WiGig, 2014 este anul în care această tehnologie va prinde aripi.
Spre deosebire de celelalte standarde menţionate mai sus, care sunt concepute pentru streaming-ul audio/video, WiGig este o soluţie cu un spectru mult mai larg, aceasta putând fi folosită şi pentru susţinerea unor reţele wireless de date sau pentru conectarea directă a unor periferice precum scannere, imprimante, tastaturi sau mouşi, deoarece protocoalele de nivel inferior permit detectarea acestora ca şi cum ar fi conectate direct la un bus PCI Express.
Dezvoltată pe infrastructura permisă de standardul 802.11ad, WiGig promite viteze de până la 7 Gbps deoarece foloseşte spectrul radio de 60 GHz, care oferă canale mai largi şi nu este supus interferenţelor cu care se luptă actualele standarde de 2,4 şi 5 GHz. Spre deosebire de acestea însă, banda de 60 GHz este improprie utilizării în reşedinţe deoarece absorbţia şi reflexia undelor face ca semnalul să fie blocat chiar şi de un perete subţire. Atunci când echipamentele WiGig vor fi utilizate însă într-un spaţiu fără bariere, acesta va oferi viteze net superioare standardului actual 802.11n şi vor atinge vitezele maxime promise şi de proaspătul 802.11ac, însă fără a necesita pretenţioasele arhitecturi 8×8 cerute de acesta din urmă pentru atingerea unor viteze similare.
Această limitare este însă o barieră serioasă pentru produsele de larg consum, în consecinţă, WiLocity şi Qualcomm au anunţat că au dezvoltat împreună o soluţie 802.11ac/802.11ad, aceasta urmând să fie disponibilă integratorilor începând din această vară. Prin combinarea acestor două tehnologii, producătorii de echipamente de reţea vor putea oferi routere sau puncte de acces wireless care vor oferi atât viteza şi flexibilitatea mărită WiGig, cât şi utilizarea automată a benzii de 5GHz în locul celei de 60 GHz atunci când aceasta din urmă este necorespunzătoare.
Primele echipamente WiGig sunt aşteptate în cursul anului viitor, producţia de masă şi disponibilitatea în magazine urmând să sosească un an mai târziu.