Apple a anunţat Mac Pro, un nou computer desktop ultra-performant, dedicat 100% profesioniştilor. Acesta abordează un nou design, de tip tower, complet personalizabil. Acesta înlocuieşte în ofertă vechiul Mac Pro care a debutat în 2013, în formă de „coş de gunoi”, care nu a mai fost actualizat cu hardware nou aproape doi ani. Noul computer este cel mai puternic computer lansat de Apple până acum şi ar putea fi chiar unul dintre cele mai performante din lume, în varianta sa de top, putând edita în timp real materiale 8K în format RAW şi compoziţii muzicale cu mii de track-uri.
Noul Mac Pro este construit în jurul unei rame din oţel inoxidabil, carcasa beneficiind de mânere pentru a putea fi mutat, la nevoie, iar Apple va vinde separat chiar şi rotile, pentru cei care vor să mute computerul prin studioul de montaj. Fiecare componentă poate fi personalizată după nevoile utilizatorilor. Procesoarele care stau la baza noului Mac Pro sunt un modele din familia Intel Xeon din ultima generaţie, care pot beneficia de la 8 până la 28 de nuclee. Apple spune că acestea pot atinge un consum de până la 300 W, ceea ce sugerează că vom avea parte de performanţă pe măsură. Nu în ultimul rând, sistemul poate fi configurat cu până la 1,5 TB de memorie RAM.
Pentru personalizarea noului Mac Pro, carcasa este uşor de scos, fiind închisă cu un sistem simplu, care nu necesită unelte. Apple permite utilizarea de port-uri PCI Express pentru adăugarea de componente, însă configuraţia în care sunt disponibile este neobişnuită. Există două port-uri de generaţie nouă, cu spaţiu de 4 slot-uri între ele. Acestea sunt dedicate plăcilor video şi vor folosi un nou standard de componente. De asemenea, există alte 8 port-uri PCI Express obişnuite: patru dual-slot, trei single-slot şi unul half-slot. La capitolul conectivitate externă avem două port-uri de reţea gigabit, patru port-uri Thunderbolt şi două port-uri USB Type-A. Apple se bazează pe faptul că profesioniştii vor folosi mai degrabă port-urile Thunderbolt pentru ataşarea de echipamente de generaţie nouă.
Vorbeam anterior despre plăcile video şi noul format proprietar pentru acestea. Este voreba despre MPX (Mac Pro Expansion Module). Aici vor fi găzduite plăcile video în format proprietar. Modelul de bază va integra un Radeon Pro 580X, însă acesta poate fi configurat cu şi Radeon Vega II, cel mai puternic cip video de la AMD, cu 14 Tflop si 32 GB de memorie HBM2. De asemenea, există module MPX care găzduiesc două cipuri grafice Vega II, cu performanţă dublă şi memorie dublă.
Nu în ultimul rând, poţi adăuga două module MPX printr-un nou standard de conectare numit Infinity Fabric Link (o alternativă la NVLink de la NVIDIA pentru SLi). Astfel, poţi avea patru cipuri Vega II cu 128 GB memorie şi 56 Tflop de performanţă. Modulul MPX se conectează la noile port-uri PCIe de generaţie nouă (4.0), dar şi la unul dintre port-urile PCIe 3.0. Noul port poate oferi până la 475 W de putere, în timp ce standardul vechi oferă doar 75W. Tot prin PCIe for putea fi realizate şi transferuri Thunderbolt, port-urile USB Type-C de pe plăcile video oferind această capabilitate.
Afterburner este un alt modul dedicat pentru cei care editează materiale video. Acesta foloseşte un cip FPGA dedicat pentru procesare video, Apple spunând că poate procesa 6 miliarde de pixeli pe secundă. Astfel, cei care lucrează cu codecurile ProRes şi ProRes RAW la rezoluţie 8K nu vor mai trebui să le micşoreze pentru a le foloti. Astfel, poţi reda şi edita 3 stream-uri 8K sau 12 stream-uri 4K simultan, cu profile de colorizare şi efecte aplicate peste, fără ca performanţa să scadă şi fără să taxeze procesorul prea mult.
Fiecare Mac Pro integrează o sursă de 1,4 kW. Sistemul de răcire integrează 3 ventilatoare pe partea din faţă şi o turbină la interior. Apple spune că este un sistem foarte silenţios, întrucât toate componentele sunt răcite pasiv, folosind radiatoare imense. Temperatura aerului de la interior este scăzută de fluxul de aer rece care este introdus prin partea din faţă şi scos de turbină. Conform Apple, nici în cele mai solicitante scenarii de utilizare, noul Mac Pro nu ar trebui să scoată un sunet mai puternic decât un iMac Pro în full load.
Pe lângă noul Mac Pro, Apple a anunţat şi noul Pro Display XDR (Extreme Dynamic Range). Acesta vine după mai mulţi ani în care Apple nu a mai livrat un ecran propriu. În ultimii ani, compania a colaborat cu LG pentru a vinde modelele UltraFine în magazinele sale. Noul Pro Display XDR este dedicat profesioniştilor din mediul creativ şi oferă tot ceea ce şi-ar putea dori aceştia, Apple prezentând acest model drept o alternativă la ecranele profesionale de studio, celebrele „monitoare de referinţă” care costă în jur de 40.000 de dolari şi oferă performanţă mai slabă decât noul produs Pro Display XDR… spune Apple.
Avem de a face cu un ecran de 32” cu rezoluţie Retina 6K, capabil să afişeze conţinut HDR, cu mod de funcţionare „referinţă”, calibrat din fabrică, suport pentru culori pe 10 biţi şi compatibilitate completă cu standardul DCI-P3. Acesta poate veni cu suprafaţă standard, reflectivă, sau într-o versiune cu tratament anti-reflectiv opţional (care costă în plus). Avem de a face cu un sistem de retro-iluminare pe zone, fiecare LED fiind calibrat din fabrică. Ecranul permite afişarea de imagini la luminozitate la 1.000 de nits pe toată durata utilizării, în timp ce are posibilitatea de a afişa un maximum de 1.600 nits pentru „extreme HDR”. De asemenea, contrastul de 1.000.000:1 este peste media din piaţă, fiind apropiată mai degrabă de un OLED. Noul Mac Pro poate folosi până la şase ecrane XDR simultan, fiecare configurat la rezoluţie 6K.
Suportul monitorului este opţional şi poaate fi configurat pe înălţime, poate fi înclinat şi poate fi chiar şi rotit în mod portret. Acesta foloseşte un sistem proprietar care permite ajustarea rapidă. Nu în ultimul rând, Pro Display XDR poate fi ataşat pe alte suporturi folosind un sistem rapid de ataşare, ccare poate fi acţionat fără unelte, compatibil cel mai probabil cu standardul VESA.
Toate aceste informaţii despre noile Mac Pro şi Pro Display XDR sunt impresionante pe hârtie şi cu siguranţă vor fi unelte extrem de utile pentru profesionişti. Din acest motiv, preţul este pe măsură, fiind greu de crezut că vor exista prea mulţi utilizatori de rând care vor cumpăra aceste produse pentru acasă.
Vorbim despre un Mac Pro care vine la un preţ de pornire de 5.999 dolari, într-o configuraţie „modestă”, însă destul de puternică pentru a putea oferi o experienţă de utilizare foarte bună în majoritatea aplicaţiilor creative. Cei care au nevoie de modulele MPX cu plăci video multiple, sau care au nevoie de Afterburner, mai multă memorie RAM sau procesoare mai puternice, vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar. Desigur, fiind vorba despre un sistem configurabil, toate acestea vor putea fi adăugate pe parcurs, sau pot fi înlocuite cu componente non-Apple.
Apple nu vorbeşte despre preţurile de upgrade încă, spunând că va începe să primească comenzi abia din toamnă. Cei care îşi cumpără un Mac Pro vor avea de asemenea posibilitatea de a opta pentru o versiune într-o carcasă de tip rack, care poate fi montată într-un suport de tip server.
În cazul monitorului Pro Display XDR, preţul porneşte de la 4.999 dolari. Având în vedere că Apple spune că este chiar mai performant decât un monitor de referinţă de 40.000 de dolari, oferta sa pare să fie imbatabilă pentru studiourile de filme sau companiile de producţie video profesională. Acest preţ însă este cel de bază. Pentru versiunea cu ecran tratat „nano-coating” pentru a elimina reflexiile, Apple cere 5.999 dolari, în timp ce accesoriile sunt separate. Suportul de birou Pro Stand va costa 999 dolari, în timp ce adaptorul pentru montură VESA costă încă 199 dolari.