Oculus Rift a ajuns la cea de-a treia variantă fără ca măcar să fie disponibil pe piaţă ca un produs finit. Noul prototip prezentat de Oculus VR poartă numele de cod „Crescent Bay” şi este un upgrade semnificativ faţă de „Crystal Cove”, model livrat în această vară spre dezvoltatori ca „Development Kit 2”. Deşi nu a intrat în detalii exacte legate de rezoluţii sau alte caracteristici măsurabile, compania a dezvăluit noile capabilităţi ale lui Oculus Rift.
Pentru început, Crescent Bay este mult mai uşor decât Development Kit 2, ceea ce înseamnă că dispozitivul de realitate virtuală va fi mult mai confortabil de utilizat, mai ales în sesiuni prelungite. În ciuda faptului că este mai uşor, varianta a treia de Oculus Rift a primit funcţionalitate în plus faţă de predecesorii săi.
Modelul lansat în această vară oferea posibilitatea de a urmări utilizatorul în spaţiu 3D, însă doar la 180 de grade, întrucât LED-urile cu infraroşu erau prezente doar pe partea din faţă a dispozitivului. Crescent Bay oferă însă urmărire a subiectului la 360 de grade, graţie LED-urilor şi pe partea din spate. Dezvoltatori au astfel posibilitatea de a realiza noi tipuri de experienţe în realitate virtuală folosind Oculus Rift.
Deşi nu au intrat în detalii specifice, oficialii Oculus VR au confirmat că noul headset include un display cu rezoluţie mai şi cu o frecvenţă mai înaltă. Declaraţiile oficiale sugerează că este vorba despre o îmbunătăţire a calităţii la fel de mare ca între primul Development Kit şi cel de-al doilea. Având în vedere că primul includea un display cu rezoluţie 1280 x 800 pixeli, iar cel de-al doilea 1920 x 1080, următorul pas logic este un display QHD (2560 x 1440 pixeli). Dacă luăm în considerare şi faptul că Samsung Gear VR foloseşte ca display un telefon Galaxy Note 4 care afişează în această rezoluţie şi că modelul Oculus DK2 folosea display-uri de Galaxy Note 3, am putea presupune că Oculus a folosit tot display-uri Samsung şi pentru realizarea lui Crescent Bay.
O altă noutate este integrarea unei perechi de căşti în pachetul Oculus Rift, care adaugă sunet 3D. Căştile sunt însă detaşabile, utilizatorii având posibilitatea de a folosi propriile căşti în cazul în care nu agrează sunetul produs de cele standard.
Crescent Bay va rămâne pentru o perioadă doar un prototip intern, care va fi îmbunătăţit în lunile următoare. Probabil că această variantă va deveni Oculus Rift Development Kit 3 la un moment dat şi odată cu disponibilitatea lui ne vom afla cu un pas mai aproape de o lansare a unui produs final, destinat consumatorilor.