Nu trebuie să ne speriem de acronimul CISS. El vine de la Continuous Ink Supply System. Pe româneşte, cerneala nu se mai găseşte în cartuşe speciale, cu sau fără cap de printare, ci în rezervoare externe. Acestea sunt conectate la capetele de imprimare prin intermediul unor furtunuri subţiri. Acest sistem oferă avantaje legate de costuri şi uşurinţa reîncărcării, însă venea până acum cu o problemă fundamentală: nu era suportat de niciun producător de imprimante.
Dacă vroiai un sistem CISS şi aveai o imprimată compatibilă, puteai să-l instalezi la o firmă specializată, însă pierdeai automat garanţia imprimantei şi te alegeai cu o serie de butoiaşe de cerneala ataşate în exterior. Mai mult, în funcţie de modelul imprimantei erau necesare anumite modificări ale carcasei pentru a permite furtunurilor să intre. Epson este primul producător de imprimante care oferă propriul sistem CISS în noua gamă de imprimante pentru segmentul SOHO. Acesta se numeşte FIT, prescurtare de la Fast Ink Top-up.
Primele modele Epson cu CISS sunt L800, L200 şi L100. Începem cu aceasta din urmă, care este o imprimantă color, dotată cu patru rezervoare de cerneală. Acestea sunt amplasate într-un sertar ce se integrează în carcasă. Ficare rezervor conţine câte 70 ml de cerneală, în culorile negru, cyan, magenta şi galben. Imprimanta se laudă cu viteze de 27 ppm alb-negru şi 15 ppm color. Un cartuş de reîncărcare, ce conţine tot 70 ml de cerneală, costă 29 lei. Conform specificaţiilor oficiale, cu un cartuş negru se pot imprima până la 4.000 de pagini, autonomia pentru un cartuş color fiind de până la 6.500 pagini. Aceste performanţe sunt obţinute doar în anumite condiţii.
Modelul Epson L200 este un upgrade pentru L100, în sensul că include un scanner. El este livrat cu trei rezerve de cerneală negră. Epson L800 este o imprimantă color pentru cei mai pretenţioşi. Asta se poate observa uşor din implementarea unui sistem CISS cu şase cartuşe de cerneală. Alături de cele patru menţionate anterior găsim light cyan şi light magent. Rezervoarele sunt amplasate exterior în cazul acestui model, iar rezervele sunt mai scumpe. Deşi au tot o capacitate de 70 ml, ele costă 49 lei.
Conform producătorului, cu un set de cartuşe pline, Epson L800 poate tipări 1.800 de fotografii 10×15, costul per fotografie fiind de aproximativ 0,4 lei. Imprimanta este livrată cu 700 de coli foto 10×15. Vitezele de imprimare cu care se laudă L800 sunt de 37 ppm alb-negru şi 38 ppm color. O fotografie 10×15 este imprimată în 12 s.
Preţurile pentru noile imprimante cu sistem CISS de la Epson nu sunt chiar accesibile. Modelul L100 costă 699 lei, preţul lui L200 este 889 lei, iar modelul de top L800 costă 1.329 lei.
Aşa cum putem observa, Epson joacă o carte interesantă aici. Imprimanta nu mai are un preţ foarte accesibil, pentru ca producătorul să-şi poate trage profitul ulterior din vânzarea de cartuşe. Pe de altă parte, un utilizator care are un volum de imprimare de peste 1.000 pagini pe lună ar putea fi rapid atras de o astfel de soluţie. Să ne gândim că un cartuş obişnuit are o capacitate mult mai mică de 70 ml, costă aproape dublu şi se consumă după câteva sute de pagini.