Maus de gaming SteelSeries Rival 700 – Nu vei mai rata următoarea ţintă [REVIEW]

08.08.2016
Un maus este probabil accesoriul pentru PC căreia clienţii îi dau cea mai mică importanţă atunci când merg într-un magazin pentru a-şi cumpăra un laptop sau un desktop. Însă, lucrurile care aparent nu sunt foarte importante sunt cele care contează, fie că este vorba de productivitate sau divertisment. Pentru un gamer împătimit sau unul profesionist, însă, mausul face diferenţa între „viaţă şi moarte” în mediul virtual – îţi anihilezi adversarul sau eşti anihilat. Degeaba ai viteză de reacţie şi ştiinţă a jocului dacă hardware-ul pe care îl foloseşti nu te ajută, deoarece nu este suficient de rapid sau precis. SteelSeries Rival 700, un maus de gaming modular, este un model care satisface aceste nevoi într-un mod unic. 
 
DESIGN. Spre deosebire de alte modele de gaming, Rival 700 nu oferă multe butoane programabile şi nici posibilitatea ajustării elementelor exterioare. Însă oferă o senzaţie confortabilă de prindere, precizie extraordinară şi un software robust pentru personalizare – SteelSeries Engine 3. 
 
În zonele de contact cu mâna din stânga şi dreapta, mausul este acoperit cu o pulbere cauciucată care te ajută să nu pierzi controlul într-o situaţie tensionată din joc. Totuşi, deoarece mausul este destul de lung, este mai potrivit pentru utilizatorii cu mâini mari, deoarece cel mai îndepărtat buton de pe partea stângă nu va putea fi atins de un deget mare scurt. Fiind asimetric ca formă, Rival 700 poate fi folosit doar de către dreptaci. Modelul cântăreşte 135 de grame. 
 
Pe partea din stânga se observă două mici proeminenţe portocalii. Iniţial am crezut că este vorba de un buton sau un senzor, dar am descoperit ulterior că rolul acestora este să îi indice utilizatorului unde are degetul mare. 
 
 
În afară de cele trei standard pentru un maus, pe partea stângă a Rival 700 găsim trei butoane programabile, iar lângă rotiţa de scroll încă unul (implicit setat pentru ajustarea DPI). Mausul are în total 7 butoane care port fi personalizate prin intermediul aplicaţiei SteelSeries Engine 3. Tot de acolo poate fi setată culoarea (sau succesiunea de culori) care să fie afişată de logo-ul companiei daneze de pe maus. 
 
 
Mausul este livrat împreună cu două cabluri, unul mai lung cu protecţie textilă (2m) şi altul mai scurt cu protecţie din cauciuc (1m). Cablul foloseşte un conector proprietar, deşi aş fi preferat unul USB Type-C sau microUSB. 
 
Cei care nu cumpără mausul din magazin au posibilitatea să îl personalizeze pe site-ul SteelSeries. Poate fi ales senzor laser Pixart 9800, unul dintre cele mai bune de pe piaţă sau o altă carcasă superioară, cu suprafaţă anti-transpiraţie. Aceste componente pot fi adăugate şi ulterior, dar nu sunt ieftine. De exemplu, un senzor laser costă 25 de dolari. 
 
 
CARACTERISTICI ŞI PERFORMANŢĂ. Elementul care atrage imediat atenţia la acest model este ecranul OLED personalizabil de pe partea stângă. Utilizatorii pot descărca de pe site-ul companiei imagini care să apară pe ecran atunci când acesta nu este folosit pentru altceva. Sunt disponibile logo-uri ale unor echipe celebre de gaming, imagini cu arme, capul lui Nicolas Cage care se roteşte sau alte GIF-uri interesante. Pot fi încărcate în Engine 3 şi propriile imagini (JPEG, PNG sau GIF la rezoluţie 128×36 pixeli). Însă acesta nu este singurul lucru pe care display-ul îl poate face. Acolo jucătorul poate primi statistici şi informaţii din joc în timp real. Din păcate pot fi primite notificări doar din trei jocuri pentru care aplicaţia SteelSeries Engine 3 oferă suport: Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 şi Minecraft. Puţini jucători se vor putea concentra, însă, în două locuri în acelaşi timp: ecranul computerului şi ecranul mausului. De aceea, display-ul de pe Rival 700 va fi folosit de cei mai mulţi utilizatori pentru a vedea statistici şi informaţii post-game. 
 
O altă caracteristică demnă de luat în seamă este feedback-ul oferit prin vibraţii. Funcţia se numeşte Tactile Alert. Aceasta poate fi setată pentru diverse alerte în funcţie de jocul rulat: muniţia e pe terminate, viaţa caracterului este la un nivel critic, ai lovit ţinta cu succes sau nu mai ai mana. Feedback-ul poate fi personalizat şi este transmis prin intermediul unui motor plasat fix în mijlocul mausului, astfel încât senzaţia să fie resimţită în mijlocul palmei. Mai mult, în acest fel vibraţiile nu interferează cu procesul de ochire, foarte important în jocurile FPS. Sunt disponibile 13 tipare diferite de vibraţii şi răspunsuri tactile, care diferă în funcţie de lungime, viteză, tipar şi intensitate. Din nou, aceste efecte sunt suportate doar în cele trei jocuri enumerate mai sus, aşa că mausul ar putea fi interesant în special pentru cei care joacă aceste titluri. 
 
Sensibilitatea mausului, care dispune de senzor optic PixArt PMW3360, poate fi setată oriunde în intervalul 100 – 16.000 DPI, una dintre cele mai mari plaje de pe piaţă. 
 
SteelSeries Rival 700 nu se descurcă foarte bine numai în jocuri, ci şi în utilizarea de zi cu zi a computerului. Utilizatorul poate seta un DPI separat pentru acest scenariu, mai mic decât cel din joc. Mausul trece automat pe acesta atunci când jocul rulat este închis. 
 
Rival 700 este plug and play, dar nu diferă cu nimic de un maus ieftin dacă utilizatorul nu instalează aplicaţia SteelSeries Engine 3. Până când nu am pus-o pe computer mausul s-a mişcat destul de încet, deoarece DPI-ul implicit era setat la un nivel redus. 
 
Engine 3 include şi software Gamesense, care permite personalizarea suplimentară a mausului în funcşie de jocul rulat. Poţi seta mausul să reacţioneze la elemente unice din jocul respectiv.
 
CONCLUZIE. Se vor găsi mulţi care să spună că acele caracteristici – ecranul OLED, efectele tactile – care diferenţiază modelul Rival 700 de concurenţă sunt găselniţe de marketing. Părerea mea este că pentru un jucător profesionist aceste funcţii devin utile în timp, după o perioadă de acomodare. Fiind un maus scump (în România costă aproximativ 470 de lei), Rival 700 nu este, evident, pentru toată lumea. Iar cei care îl cumpără trebuie să ţină cont de faptul că şi modulele pentru el nu sunt ieftine, în cazul în care doresc să îl personalizeze. Rival 700 este unul dintre cele mai bune modele de gaming pe care le-am testat şi este un concurent serios pentru un alt maus care m-a impresionat: Razer Mamba 2015. Ambele produse sunt excelente, dar diferenţa o face preţul. Dacă aş avea 500 de lei buget pentru un maus, aş merge pe varianta Rival 700. Dacă aş avea sub 400 de lei, atunci aş alege Razer Mamba. 
 
Mausul ne-a fost pus la dispozitţie pentru review de către PC-Coolers.ro, importatorul oficial SteelSeries.
 

Părţi pozitive

Multe posibilităţi de personalizare
Ecran OLED şi alerte tactile
Foarte precis
Design ergonomic, confortabil

Părţi negative

Poate fi folosit doar de dreptaci
Are mai puţine butoane personalizabile decât modele concurente de top
Fiind lung, cei cu mâini mici nu-l vor putea folosi la adevăratul potenţial

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult