Intel prezintă procesoarele Xeon de generația a 5-a. Ce performanțe oferă

15.12.2023
Intel prezintă procesoarele Xeon de generația a 5-a. Ce performanțe oferă

Intel a găzduit recent evenimentul „AI Everywhere” la New York, unde a făcut o serie de anunțuri legate de noile procesoare lansate.

Printre acestea, compania a prezentat noile procesoare Intel Xeon de generația a 5-a, numite cod Emerald Rapids, precum și procesoarele Intel Core Ultra, care sunt concepute special pentru AI.

Mai exact, evenimentul a evidențiat angajamentul Intel de a sprijini dezvoltarea și implementarea AI în diverse sectoare, de la cloud și rețele până la calcul de înaltă performanță și securitate. Noile procesoare Xeon reprezintă al doilea upgrade major în mai puțin de un an, ceea ce demonstrează dorința companiei de a le oferi clienților o putere de calcul mai mare și o memorie mai rapidă, fără a crește consumul de energie.

Conform declarațiilor lui Sandra Rivera, vicepreședinte executiv și manager general al Grupului de Centre de Date și AI în cadrul companiei Intel, noile procesoare Xeon sunt optimizate pentru AI, oferind performanțe îmbunătățite.

Ce oferă noile procesoare Xeon

Acestea vin echipate cu accelerare AI în fiecare nucleu, adresându-se, în special, sarcinilor mai exigente de AI fără a necesita acceleratoare suplimentare. Compania susține că acest lucru rezultă într-o performanță de inferență cu până la 42% mai mare și o latență de sub 100 de milisecunde pentru modele de limbaj de mari dimensiuni.

În plus, procesorul promite o creștere medie de 21% a performanței generale de calcul și permite o performanță medie cu 36% mai mare pe watt pentru diverse sarcini de lucru ale clienților.

Procesoarele Xeon de generația a 5-a suportă până la 64 de nuclee pe CPU, aproape de trei ori mai multă memorie cache de nivel maxim comparativ cu generația anterioară, și oferă opt canale de DDR5 pe CPU. De asemenea, suportă DDR5 la viteze de până la 5,600 MT/s și cresc lățimea de bandă între socluri cu Intel UPI 2.0, oferind până la 20 GT/s. De asemenea, anumite modele vor suporta fluxuri de lucru CXL de tip 3 prin principalii furnizori de servicii cloud.

Pe lângă procesoarele Xeon, Intel a lansat și procesoarele mobile Intel Core Ultra, care promit o eficiență energetică mai bună, performanțe de calcul și grafică de top.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult