Asus O!Play BDS-700 este un media player cu aspect Hi-Fi şi player Blu-ray 3D, numai bun pentru o sufragerie modernă.
BDS-700 reprezintă vârful de gamă al seriei Asus O!Play, prezentat într-o carcasă cu design modern şi capabil să redea majoritatea formatelor audio-video şi imagine aflate în circulaţie, stocate pe suport CD/DVD/Blu-ray, dispozitive de stocare externe prevăzute cu port USB, sau accesorii compatibile DLNA.
Construcţie şi design
Aşa cum se cuvine, unitatea optică Blu-ray este poziţionată central, în spatele unui capac mobil semi-transparent. Tot aici se află afişajul de tip LED şi senzorul infraroşu pentru telecomandă. Singurele butoane vizibile în partea din faţă sunt cele corespunzătoare funcţiilor Power, Eject, Play şi Stop. Sub acestea, un alt căpăcel ascunde conectorul USB frontal.
Partea din spate adăposteşte un al doilea conector USB, o ieşire audio-video de tip HDMI 1.4 şi ieşire audio HDMI 1.3, încă două ieşiri audio digitale (Coaxial şi S/PDIF), o ieşire audio analogică (stereo), respectiv ieşiri video Component şi Composite.
BDS-700 permite accesul la internet prin conexiune Ethernet LAN (10/100) şi Wireless N. Alături de conectivitatea DLNA, dispozitivul mai pune la dispoziţie clienţi pentru serviciile YouTube, Radio Online, Flickr şi Picasa. Din păcate oferta nu include şi un web browser, sau acces la reţele de socializare.
Carcasa cu dimensiuni 430x50x252 mm conţine şi sursa de alimentare, iar conexiunea la reţeaua electrică este realizată printr-un cablu de alimentare detaşabil, ce nu ar trebui să încurce instalarea în spaţii înguste. Având specificat un consum de 28W (0.5W în Stand-by), dispozitivul are tendinţa de a se încălzi la o utilizare prelungită, astfel că instalarea în spaţii neaerisite nu este recomandată.
Detalii tehnice
Formate de fişier suportate:
Decodare audio:
Dolby Digital AC3, Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS, DTS HD Master Audio, MP3, WMA, WAV, AAC, HE-AAC, FLAC, LPCM, OGG, AIFF
Decodare video:
MPEG1, MPEG2, MPEG 4 SP/ASP, H.264, VC-1, RMVB
Tehnologii de procesare video:
Video Noise Reduction, De-interlacing, DVD Video Upscaling, Natural Depth Expansion, Adaptive Contrast Enhancement, Intelligent Color Remapping, x.v.Colour, Deep Colour
Discuri optice suportate:
BD-ROM, BD-R/RE, AVCHD, DVD-Video SL/DL, DVD-R/-R DL/-RW, DVD+R/+R DL, Audio CD/CD-R/-RW
Pachetul cu accesorii
Asus O!Play BDS-700 este livrat împreună cu o telecomandă infraroşu de foarte bună calitate, prevăzută cu taste iluminate la apăsare.
Alături de cablul pentru alimentare, mai găsim un cablu Audio/Video de tip Component, ghid de utilizare rapid şi manual de utilizare. Din păcate cablul HDMI nu este inclus, astfel că va trebui comandat separat la momentul achiziţiei.
Performanţe şi impresii
O!Play BDS-700 se face remarcat printr-o interfaţă uşor de utilizat, rapidă, intuitivă şi plăcută din punct de vedere estetic.
Din păcate cu versiunea actuală de firmware (1.05.01), oferită pe website-ul Asus, O!Play BDS-700 nu se bucură de prea multe adaptări pentru ţara noastră: sistemul de meniuri nu beneficiază de traducere în limba română (doar engleză şi câteva alte limbi europene), iar setul de caractere necesar pentru afişarea corectă a subtitrărilor cu diacritice româneşti lipseşte cu desăvârşire. Acestea fiind spuse, constat cu plăcere că BDS-700 nu pune probleme majore în utilizare. Sistemul de meniuri răspunde prompt la comenzi, la fel şi telecomanda, iar blocajele şi erorile nu au apărut pe durata testelor.
Conexiunea la internet este stabilă prin suport Wi-Fi, dar considerabil mai rapidă prin interfaţă Ethernet LAN. Din păcate în ambele situaţii player-ul YouTube şi celelalte aplicaţii instalate se încarcă destul de greu, cu 5-10 secunde timp de aşteptare la pornire şi tot cam atât la schimbarea listelor încărcate online.
Secvenţele video urmărite pe You Tube sunt redate fără cusur, iar tastatura virtuală oferită pentru funcţia de căutare îşi face bine treaba, chiar dacă telecomanda cu taste numerice nu este tocmai potrivită pentru introducerea de text.
Aplicaţia pentru radio online permite sortarea posturilor pe regiuni, astfel că după alegerea ţării noastre din listă avem acces la un număr impresionant de posturi radio româneşti.
Funcţiile de redare audio şi video, respectiv imagine, sunt asistate de un manager de fişiere intuitiv şi foarte rapid, prin care putem răsfoi listele de fişiere partajate pe un server DLNA, sau dispozitivele de stocare ataşate prin conexiune USB.
Din păcate la utilizarea unui harddisk extern conectat prin port USB am constatat că acesta nu este detectat automat la fiecare pornire a dispozitivului, fiind necesară reconectarea manuală după apăsarea butonului Power. Lăsând la o parte acest mic inconvenient, parcurgerea listelor de directoare este rapidă, iar fişierele selectate sunt deschise aproape instantaneu.
Calitatea imaginii este foarte bună, atât pentru fişiere MKV 1080p de calitate premium, cât şi filme .AVi cu rezoluţie SD, unde activarea funcţiilor de post-procesare reduce considerabil micile defecte de compresie.
Şi testele cu filme pe suport Blu-ray au dat rezultate bune, dar unele titluri au prezentat imagini sacadate, ce degradează semnificativ experienţa vizionării. Problemele apar în special la titlurile ce oferă coloană sonoră Surround 7.1, dar potrivit reprezentanţilor Asus vor fi corectate printr-un update de firmware. Exceptând aceste mici deficienţe, calitatea vizionării în ansamblu este la un nivel impresionant, mai ales în compania unui televizor performant.
Facilităţile pentru redarea subtitrărilor sunt oarecum incomplete. Putem comuta între fişierele cu subtitrări disponibile, muta sus/jos textul afişat, ajusta dimensiunea scrisului şi schimba setul de caractere, dar fontul utilizat nu poate fi schimbat, iar în cazul ţării noastre lipsesc litere din cuvintele ce conţin diacritice româneşti. De asemenea, nu avem reglaje care să permită compensarea pentru eventuale probleme de sincronizare a subtitrărilor faţă de coloana sonoră.
Un alt neajuns este dat de lipsa facilităţilor pentru ajustarea ratei de aspect şi zoom, în timp ce filmul se află în redare. Putem să facem eventuale corecţii, oprind mai întâi procesul de redare. Din fericire pentru vasta majoritate a filmelor redate, O!Play BDS-700 detectează perfect rata de aspect şi modul de afişare optim, astfel încât să nu fie nevoie de ajustări suplimentare.
Telecomanda iluminată este foarte uşor de utilizat pe întuneric. Viteza de reacţie la apăsare este exemplară iar conexiunea infraroşu nu pune probleme.
Plusuri şi minusuri
[+] design exterior
[+] sistem de meniuri intuitiv şi foarte rapid
[+] calitatea imaginii şi audio
[+] opţiuni variate de conectivitate
[+] număr impresionant de formate media suportate
[+] acces la servicii online
[+] suportul Blu-ray 3D
[+] telecomandă iluminată
[-] Lipsa suportului pentru diacritice româneşti
[-] Nu are Bay intern pentru hard disk
[-] Nu poate accesa fişiere partajate în reţea (NFS, Samba, FTP)
[-] Nu permite navigarea pe internet, sau accesul la reţele de socializare
Concluzie
Asus O!Play BDS-700 este un media player performant, uşor de utilizat şi capabil să redea fără cusur vasta majoritate a formatelor audio şi video, aflate pe discuri optice DVD/Blu-ray, dispozitive de stocare externe ataşate prin conexiune USB, respectiv dispozitive compatibile DLNA.
Accesul la servicii online ca YouTube, Flickr şi Radio este binevenit, dar ar fi fost şi mai bine dacă lista aplicaţiilor instalate cuprindea şi clienţi pentru reţele de socializare, prognoza meteo, ghid radio/TV sau web browser.
Calitatea audio/video este exemplară, dar micile scăpări la capitolul subtitrări riscă să devină surse de frustrare pentru utilizatorii care depind de acestea pentru o vizionare confortabilă. De asemenea, traducerea sistemului de meniuri în limba română ar putea fi de mare ajutor celor începători. Din fericire Asus promite că va remedia în timp util aceste deficienţe, punând la dispoziţie pentru download o versiune actualizată de firmware.