Despre sistemele de navigaţie GoClever am vorbit atunci când am prezentat modelul 4335. Probabil că unii dintre dumneavoastră le-au văzut deja prin ofertele magazinelor online şi pe rafturile unor supermarket-uri. În continuare ne vom ocupa de mezinul seriei, modelul 3535 cu ecran de 3.5”. O bună parte din faciliăţile şi dotările sale au fost discutate odată cu prezentarea lui GoClever 4335, iar în continuare vom sublinia doar diferenţele dintre cele două.
Diagonala de 3.5” este cea mai mică din gama actuală de sisteme de navigaţie. Ecranul are o rezoluţie QVGA (320×240), în principiu suficientă pentru o experienţă de navigaţie bună. În practică, diferenţa de linii verticale faţă de un model de 4.3” este de doar 32. Aceasta înseamnă că la acelaşi nivel de zoom GoClever 3535 va afişa o porţiune mai îngustă din hartă, deşi nu cu mult. Personal tind să cred că un ecran wide îşi găseşte utilitatea atunci când este poziţionat vertical pentru ca să poată fi urmărită o porţiune cât mai mare din traseu şi nu din zonele adiacente.
Micul model 3535 este dotat cu acelaşi procesor Samsung la 400 MHz ca şi fratele său mai mare şi se aplicaţia de navigaţie se comportă la fel de bine. Ba mai mult, acest model a venit cu o nouă versiune a hărţii României ce include clădiri 3D. Cele mai multe se găsesc evident în Bucureşti, oraşele din provincie fiind destul de prost reprezentate la acest capitol. Nu ne îndoim însă că lucrurile s-ar putea ameliora pe viitor.
Ecranul
Dimensiunea ecranului este cea care aduce implicit cele mai multe diferenţe practice dintre GoClever 3535 şi 4335. Tastatura este mai mică şi pentru cei cu degete mai groase nu va fi deloc comodă. Se poate folosi unghia sau stilusul inclus, însă nu sunt soluţii chiar atât de rapide. Butoanele interfeţei sunt la rândul lor redimensionate pentru rezoluţia ecranului, însă nu vor pune probleme utilizatorilor. O altă funcţie care a fost afectată de diagonala ecranului a fost vitezometrul digital şi analogic. Dacă la GoClever 4335 era destul de mare pentru a putea fi folosit chiar în locul ceasului din bord, în cazul nostru trebuie să te chinui să citeşti viteza indicată de ac sau de cifrele de sub el.
Mica problemă semnalată şi la modelul testat anterior legată de luminozitatea LED-urilor de lângă ecran este încă prezentă. Poate fi încercată aceeaşi soluţionare cu o bandă adezivă opacă. De asemenea, atunci când am încercat să testăm funcţiile multimedia ale aparatului, am fost puţin contrariaţi să descoperim că o pereche de căşti obişnuite este inutilă. Jack-ul de 3,5 mm a fost înlocuit cu unul de 2,5 mm, necesitând astfel un adaptor. Dacă în cazul modelului de 4.3” ne-a deranjat puţin alimentarea prin intermediul unei mufe jack separate, la 3535 s-a revenit la folosirea portului miniUSB.
Dimensiunile ale lui GoClever 3535 şi-au spus cuvântul când a trebuit să cobor din maşină şi să-l iau cu mine. A încăput uşor în buzunar, fiind la fel de greu ca un telefon mobil. Sistemul de prindere nu diferă de cel al fratelui mai mare. Harta României, oferită de Suncart, este stocată în memoria internă a aparatului, cardul SD putând fi folosit pentru fişierele multimedia. Unul din inconvenientele semnalate şi la 4335 trebuie menţionat şi aici: luminozitatea ecranului nu se modifică automat atunci când se trece pe modul de noapte. Pentru ajustarea ei trebuie părăsită aplicaţia de navigaţie şi accesat meniul cu setări al aparatului. În soare puternic, luminozitatea maximă a ecranului este îndeajuns de bună.
Concluzie
La un preţ de criză de doar 299 de lei, GoClever oferă un sistem de navigaţie mai mult decât decent cu harta României inclusă în memorie. Cei care au nevoie de un navigator GPS care să nu le obstrucţioneze vederea la volan pot să apeleze la modelul 3535. Cele câteva dezavantaje legate de diagonala mai mică a ecranului pot fi trecute cu vederea atunci când mai important este să ajungi din punctul A în punctul B. GoClever 3535 RO poate fi găsit atât în reţelele de magazine de profil din ţară, cât şi în oferta unor magazine virtuale.
Plusuri şi minusuri:
[+] excelent pentru nevoile de navigaţie de bază în România
[+] preţ atractiv
[+] clădiri 3D în Bucureţi şi alte câteva oraşe mari
[–] ecranul mic vine cu câteva dezavantaje
[–] luminozitatea ecranului nu se modifică automat