Google a lansat prima versiune de test pentru dezvoltatorii software şi cei interesaţi să testeze noul Android 10 Q. Aceasta este momentan disponibilă exclusiv pentru utilizatorii de dispozitive Pixel, Pixel 2 şi Pixel 3 şi este momentan într-un stadiu incipient, deci multe probleme ar putea să apară în utilizare, iar anumite capabilităţi ar putea să nu fie încă implementate. Iată câteva dintre noutăţile pe care Android Q le va aduce în 2019 în versiunea finală.
În primul rând, este important de ştiut că în ciuda faptului că Android Q oferă suport pentru o temă „întunecată”, aceasta nu poate fi activată sau dezactivată. Dacă faceţi upgrade de la Android Pie, asiguraţi-vă că setaţi tema Light sau Dark dinainte. Alternativ, va trebui pornită funcţia „Battery Saver” din Android Q pentru a colora toate meniurile în nuanţe întunecate.
La nivel de interfaţă, multe elemente au fost schimbate, iar câteva butoane şi-au schimbat pictograma sau poziţia. Toate mesajele din sistemul de operare apar acum în ferestre cu design nou, meniurile Share şi cele care controlează conexiunile de date fiind complet diferite decât erau până acum. În meniul „power” apare acum şi butonul „emergency”, care poate oferi acces rapid la serviciile de urgenţă de genul „112” din ţara în care te afli.
Google a schimbat multe funcţii legate de geolocaţie şi intimitate, fiind acum posibile setări ceva mai avansate pentru controlul acestora în cadrul aplicaţiilor. Asemeni iOS, Android oferă acum posibilitatea de a oferi acces al GPS aplicaţiilor fie tot timpul, fie doar când aplicaţia este în uz. Notificările au acum mai multe opţiuni, putând seta direct din centrul de notificări dacă acestea să apară tot timpul, să ofere doar alertă vizuală sau şi cu sunet.
Există şi câteva capabilităţi complet noi în Android Q. De exemplu, aceasta este prima versiune dezvoltată de Google care oferă posibilitatea de a înregistra ecranul în format video. Screenshot-urile pot acum afişa notch-ul telefonului şi colţurile rotunjite, în timp ce o interfaţă desktop nativă a fost integrată, probabil ca răspuns la funcţionalităţile împinse de către Samsung şi Huawei în ultimii câţiva ani. Google a integrat şi o nouă aplicaţie numită „Files”, care serveşte drept un manager de fişiere pentru tot ceea ce este stocat pe telefon, dar şi în conturile de Google Drive asociate cu acesta.
Nu în ultimul rând, Android Q este prima versiune a sistemului de operare care oferă suport nativ pentru dispozitive cu ecrane pliabile. Samsung şi Huawei au demonstrat telefoanele Galaxy Fold şi Mate X rulând Android Pie, cu soluţii proprietare pentru adăugarea funcţiilor de multitasking şi pentru tranziţia de la o aplicaţie pentru telefon la una cu interfaţă pentru tabletă, însă din Android Q vor putea oferi astfel de capabilităţi nativ, folosind soluţiile Google.
Sunt multe capabilităţi noi şi multe schimbări în Android Q, însă acestea vor ieşi la iveală în următoarele săptămâni, când mai mulţi utilizatori şi dezvoltatori vor „săpa” mai adânc în fişierele şi meniurile noului sistem de operare. Google plănuieşte să ofere mai multe variante Beta ale sistemului de operare şi probabil că va extinde gama de dispozitive compatibile în viitorul apropiat, anul trecut, Android P Beta fiind lansat şi pentru modele precum Nokia 7 Plus, OnePlus 6 şi altele.
Vă puteţi înscrie pe site-ul oficial Android pentru a descărca versiune beta a lui Android Q pe dispozitivul vostru Pixel. Este interesant însă că Google oferă Android Q pentru Pixel şi Pixel XL, modele care, în teorie, anul acesta ar putea rămâne fără suport software oficial, întrucât în toamnă împlinesc trei ani de la lansare.