Android Root pentru Galaxy S5, rapid şi simplu de aplicat

Autori: Aurelian Mihai, Liviu - Andrei Mihai 17.06.2014
Android Root pentru Galaxy S5, rapid şi simplu de aplicat

Utilizatorii de telefoane Galaxy S5, dar şi alte modele de telefoane cu Android, au la dispoziţie probabil cel mai rapid şi simplu de folosit utilitar pentru deblocarea versiunii de Android.

Procedeul cunoscut sub denumirea Android Root deschide accesul către măruntaiele versiunii de Android livrate de producător, pe care utilizatorii avansaţi o pot modifica după bunul plac şi chiar înlocui cu ediţii de Android neoficiale. Suplimentar, pot fi instalate teme de interfaţă, pachete cu drivere care activează funcţii ascunse ale dispozitivelor, respectiv aplicaţii pentru modificarea parametrilor de funcţionare ai dispozitivului. Spre exeplu, putem mări frecvenţa procesorului peste valorile recomandate de producător, crescând performanţele în detrimentul autonomiei oferite de baterie.

Android Root pentru Galaxy S5, rapid şi simplu de aplicat

Toate acestea sunt posibile cu ajutorul unui utilitar numit Towelroot, compatibil cu telefoane Galaxy S5 şi alte câteva modele cunoscute bazate pe Android.

Din păcate procedeul Android Root nu este lipsit de riscuri. Lăsată fără o importantă barieră de securitate, versiunea de Android instalată pe dispozitiv devine mult mai vulnerabilă în faţa atacurilor cu malware, fişierele de sistem nefiind protejate împotriva modificărilor neautorizate. În plus, procedeul poate duce la pierderea garanţiei asigurate de producător.

Towelroot funcţionează exploatând o vulnerabilitate recent descoperită în nucleul Linux, care permite aplicarea procedeului de Root fără a recurge la metode complicate. Din păcate aceeaşi vulnerabilitate ar putea fi exploatată la fel de uşor şi de aplicaţii Malware pentru compromiterea dispozitivelor bazate pe Android, motiv pentru care ar trebui evitată instalarea de aplicaţii care nu provin din surse oficiale, cum este magazinul Google Play.

Momentan, Towelroot funcţionează cu majoritatea dispozitivelor bazate pe versiunea Android 4.4.2 (Galaxy Note 3, Galaxy S5, Galaxy S4, LG G2, G3, G2 Pro, etc), dar şi cu dispozitive pe care rulează versiuni mai vechi de Android. Probabil, Towelroot nu va mai funcţiona şi cu versiunile următoare de Android, Google având deja la un remediu pentru exploit-ul care i-a permis să funcţioneze.