După experienţa avută cu versiunea iOS 8, aspru criticată de posesorii versiunilor iPad şi iPhone de 8GB şi 16GB pentru spaţiul de stocare ocupat, Apple promite că va reduce drastic atât dimensiunea kit-ului de instalare iOS 9, cât şi amprenta aplicaţiilor descărcate separat din magazinul App Store.
Astfel, comparat ediţiei iOS 8, kit-ul de instalare iOS 9 pentru actualizare OTA va avea o dimensiune redusă de la aproximativ 4.6GB la numai 1.3GB. Însă Apple nu se opreşte la optimizarea kit-ului pentru instalare, introducând şi o serie de tehnologii care promit să reducă spaţiul de stocare ocupat şi pentru aplicaţiile instalate ulterior de utilizatori.
Pe de o parte avem App Slicing, un procedeu care presupune eliminarea porţiunilor de cod neesenţiale din kit-ul de instalare. În mod implicit, fiecare aplicaţie pentru iOS descărcată din magazinul App Store conţine o întreagă serie de optimizări pentru tot felul de dispozitive şi versiuni iOS noi şi vechi, dintre care doar o mică parte sunt efectiv folosite cu dispozitivul ales pentru instalare. Prin App Slicing kit-ul de instalare este fragmentat în mai multe segmente dintre care sunt descărcate doar acelea care sunt într-adevăr necesare, evitând astfel ocuparea inutilă a spaţiului de stocare.
Foarte important, procesarea kit-urilor de instalare prin metoda App Slicing este asigurată de Apple, dezvoltatorii de aplicaţii neavând decât de etichetat colecţiile de resurse în funcţie de platforma căreia le sunt adresate, trimiţând apoi versiuni complete ale aplicaţiilor ca şi până acum.
A doua funcţie menită să reducă spaţiul de stocare ocupat este On-Demand-Resources (ODR), permiţând descărcarea anumitor porţiuni din aplicaţie atunci când sunt necesare, respectiv şterse din memoria dispozitivului după folosire. Spre exemplu, la parcurgerea unui joc cu mai multe niveluri ar putea fi descărcat doar nivelul pe care îl jucăm în mod efectiv, după care acesta este şters pentru a face loc nivelului următor. În mod similar poate fi procedat şi cu totorial-urile pentru aplicaţii, ghid-uri de configurare la prima utilizare, imagini, etc.
În cazul aplicaţiilor care au implementat sistemul de plată with in-app purchases, anumite componente disponibile contracost ar putea fi descărcate pe dispozitiv numai după confirmarea efectuării plăţii, sistemul On-Demand-Resources acţionând aici ca măsură anti-piraterie.
Ca şi dezavantaj, anumite aplicaţii ar putea înceta să mai funcţioneze în lipsa unei conexiuni la internet, dacă sunt accesate anumite funcţii pentru care nu au fost descărcate resursele necesare.