Apple a prezentat iOS 6, noua versiune a sistemului de operare pentru tablete şi telefoane Apple.
Iată care sunt principalele îmbunătăţiri de care se vor putea bucura utilizatorii de produse Apple:
O versiune îmbunătăţită a asistentului Siri
iOS 6 introduce un sistem Handsfree Tweeting, prin care putem posta mesaje pe Tweeter vorbind pur şi simplu asistentului Siri.
Funcţie Eyes Free, posibilă datorită unui parteneriat încheiat între Apple şi diverşi fabricanţi de autoturisme, presupune includerea unui buton dedicat pe volan, prin care putem activa în mod direct asistentul Siri, fără a fi distraşi de la condus.
Spre exemplu, apăsând butonul Eyes Free putem trimite un mesaj pe Tweeter sau apela un contact din agendă, fără a privi ecranul telefonului sa a fi distraşi de la activitatea de conducere a autoturismului.
Într-o primă etapă, butonul Eyes Free îşi va face apariţia pe autoturismele marca BMW, Mercedes, GM, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler, şi Honda.
Sub iOS 6, Siri este la curent cu ultimele noutăţi din sport, putând da informaţii în timp real despre scorurile din meciuri, dar şi informaţii biografice despre sportivi celebri.
Informaţiile sunt asigurate prin intermediul serviciului Yahoo! Sports, acoperind în primul rând competiţiile sportive organizate peste ocean şi mai puţin pe cele din zona ţării noastre (deşi există planuri pentru o sursă locală de informaţii, localizată în Marea Britanie). Integrarea cu servicii externe de informaţii nu se opreşte la Yahoo! Sports. Printre partenerii nou adăugaţi se mai numără Rotten Tomatoes, Yelp, şi OpenTable, ale căror informaţii pot servi de exemplu pentru oferirea de sfaturi legate de achiziţionarea unei cărţi sau alte produse.
Începând cu iOS 6, asistentul Siri este disponibil şi pe iPad, nu doar telefoanele iPhone 4S. De acum, posesorii de tablete din seria the new iPad vor putea folosi asistentul cu comandă vocală pentru a deschide aplicaţii, adrese web şi solicita tot felul de informaţii utile.
Integrare la scară largă cu serviciile Facebook
Funcţiile reţelei de socializare Facebook sunt omniprezente în meniurile aplicaţiilor incluse cu iOS 6, gradul de integrare fiind chiar mai mare decât în cazul reţelei Twitter. Printre elementele sincronizate pe Facebook se numără evenimentele din calendar şi zilele de naştere ale cunoscuţilor, respectiv numerele de telefon şi adresele de email din aplicaţiile Calendar şi Contacts.
Desigur, vom putea da share pe Facebook la pozele din memoria telefonului, link-uri pentru paginile web pe care le găsim interesante, scoruri din Game Center, aplicaţii preferate şi chiar locaţia în care de aflăm (stabilită cu aplicaţia Maps).
Dacă vrei să compui un mesaj pentru Tweeter sau status de Facebook, poţi face asta trăgând fereastra accesibilă în centrul de notificări.
Pentru mai mult control asupra informaţiilor distribuite, iOS 6 oferă setări detaliate pentru protejarea intimităţii pe Facebook. Spre exemplu, în fereastra share putem alege să distribuim conţinut public, vizibil doar pentru prieteni, sau anumite liste de prieteni create anterior.
La fel ca şi in cazul integrării cu serviciile Tweeter, Facebook primeşte propriul API în cadrul sistemului iOS, astfel încât dezvoltatorii de aplicaţii să poată integra datele de login în reţeaua Facebook fără ca utilizatorul să fie nevoit să confirme manual privilegiile unei aplicaţii.
Facebook primeşte integrare cu Siri, oferind posibilitatea de a dicta mesajele de status. Suplimentar, serviciile Facebook mai sunt accesibile şi în ecranele Mail, Contacts şi Calendars din sistemul Mac OS X, oferind sincronizare cu aplicaţiile iCal şi Adress Book.
Sistemul de Like-uri de pe Facebook este complet integrat cu Apple App Store şi iTunes Store, oferind posibilitatea de a vedea care aplicaţii sunt mai populare printre prieteni, ce filme noi merită văzute, sau care sunt cele mai interesante albume de melodii.
Sistemul de Tag-uri folosit pentru etichetarea prietenilor de pe Facebook nu este prezent în iOS 6, dar mulţumită noii aplicaţii Facebook Camera, etichetarea prietenilor din albumele de fotografii un va pune prea mari probleme.
Apeluri FaceTime prin reţelele de telefonie mobilă
Începând cu iOS 6, aplicaţia FaceTime poate funcţiona şi în afara reţelelor WiFi, permiţând iniţierea de apeluri video folosind numărul de telefon şi serviciile reţelei de telefonie mobilă. Apple nu a precizat exact care sunt protocoalele de comunicaţie suportate (3G HSPA+, LTE).
Ştim totuşi că numărul de telefon şi cotul Apple ID sunt de acum conectate, astfel că la iniţierea unui apel FaceTime sau trimiterea unui iMessage, persoana contactată va putea telefona sau trimite mesaje SMS/email convenţionale. Mai mult decât atât, apelurile primite pe un număr de telefon conectat cu FaceTime vor putea fi preluate cu orice dispozitiv compatibil, cum ar fi tableta iPad sau sistemul Mac. Rămâne de văzut cum va asigura Apple suportul necesar din partea operatorilor de telefonie mobilă, mai ales în zone din afara teritoriului Statelor Unite.
Apple introduce Shared Photo Streams
Sistemul Shared Photo Streams oferă o metodă de a distribui şi comenta albume de fotografii, vizibile de pe televizoare din seria Apple TV, tablete şi telefoane cu sistem iOS, PC-uri Mac OS X cu aplicaţia Aperture instalată, sau direct din web browser.
După alegerea fotografiilor şi prietenii către care vrem să le distribuim, pozele sunt încărcate sub formă de albume cu fotografii, iar prietenii vizaţi sunt înştiinţaţi cu mesaje de notificare de prezenţa acestora. Cei care ne vizitează albumele pot da Like sau lăsa comentarii la fotografii. Serviciul este foarte asemănător reţelei Facebook, dar este destinat exclusiv dispozitivelor Apple.
iOS 6 Passbook
Passbook este locaţia de unde putem face rezervări şi achiziţiona bilete pentru tot felul de servicii: filme la cinema, card-uri de loialitate sau cadou, bilete de călătorie, mese la restaurant şi multe altele.
Pentru acces rapid la informaţii, noul Passbook este integrat direct cu meniul lockscreen, iar serviciile de geolocaţie ne asigură că putem obţine permisele sau biletele necesare atunci când e apropiem de un magazin relevant sau locaţie (spre exemplu cabina de taxare de pe autostradă).
Apple înlocuieşte Google Maps cu propriile hărţi
Apple renunţă la serviciile Google Maps şi va livra iOS 6 cu propriul set de hărţi, prevăzut cu sistem de navigaţie turn-by-turn şi informaţii generale despre trafic.
Noua aplicaţie Maps este realizată din componente preluate de la TomTom, Placebase, Poly9 şi C3 Technologies – ultimele două fiind companii specializate în hărţi modelate 3D.
Printre facilităţile nou introduse avem şi un buton Quick Route în lista cu rezultate, la care putem apela pentru trasarea unei rute rapide către destinaţia dorită. Pentru informaţii suplimentare despre traseu şi destinaţia vizată, putem consulta asistentul Siri. Spre exemplu, la întrebarea „are we there yet?” Siri ne va comunica timpul estimat până vom ajunge la destinaţie. Aceste informaţii sunt prezentate vizual şi în Lock Screen.
Drept dovadă pentru rivalitatea ce aluat naştere între Apple şi Google, gigantul motoarelor de căutare a prezentat chiar săptămâna trecută o listă convingătoare de îmbunătăţiri pentru Google Maps şi Earth, cele mai proeminente fiind suportul pentru hărţi offline pe dispozitive cu sistem Android şi un nou set de hărţi 3D, mult mai detaliate decât cele folosite până acum.
Apple iOS 6 – cerinţe de sistem
Din păcate cei care deţin încă o tabletă iPad din prima generaţie, sau player iPod touch din a treia generaţe, nu vor putea instala cea mai nouă versiune de iOS, rămânând cu versiunea iOS 5 instalată deja. Totuşi, telefoanele iPhone 3GS vor avea acces la iOS 6, în ciuda faptului că sunt echipate cu doar 256 MB memorie RAM.
Din fericire pentru utilizatorii Apple mai puţin norocoşi, ciclul de viaţă al dispozitivelor declarate incompatibile cu iOS 6 nu se opreşte aici, urmând să mai treacă încă mult timp până ce App Store va ajunge să fie populat doar cu aplicaţii compatibile iOS 6.
Posesorii de tablete, telefoane şi media playere din generaţiile mai noi au toate motivele să se bucure, chiar dacă unele facilităţi (vezi asistentul Siri) nu vor fi disponibile decât pentru tabletele din seria The new iPad şi telefoane iPhone 4S.
Imagini de prezentare cu versiunea developer beta de iOS 6
După cum poate fi observat şi din imagini, modul de vizualizare 3D din aplicaţia Maps arată foarte bine. Hărţile pot fi rotite în orice direcţie cu doar două degete. De asemenea putem face zoom până la nivelul solului, la fel ca în aplicaţia Maps for Android dezvoltată de Google.
Clădirile modelate în 3D nu arată chiar perfect în versiunea actuală, iar viteza de încărcare este destul de lentă. Ambele probleme vor fi corectate cu siguranţă de versiunea oficială a sistemului iOS 6.
Pentru galeria extinsă de imagini cu interfaţa noului iOS 6, redată pe ecranul unui telefon iPhone, da-ţi click pe imaginea de mai jos.
Galeria de imagini cu versiunea pentru iPad a sistemui iOS 6 developer beta poate fi vizionată dând click pe imaginea de mai jos.
Apple va pune la dispoziţie pentru download şi upgrade versiunea finalizată de iOS 6, în această toamnă.