Start Menu nu funcţionează deloc, sau se blochează imediat ce dai click pe o aplicaţie. Majoritatea utilizatorilor de Windows 10 s-au lovit de această problemă, unii dintre aceştia îndreptându-se către butonul RESET crezând că PC-ul este complet blocat. Din fericire, opţiunea „nucleară” nu este absolut necesară, existând şi alte modalităţi de a restaura funcţionarea normală şi, eventual, evita această problemă în viitor.
Deşi Microsoft a încercat la un moment dat să îl elimine cu totul, Start Menu a rămas punctul de plecare pentru orice utilizator de Windows, astfel că orice situaţie în care acesta refuză să mai funcţioneze este sursă de frustrare şi chiar panică în rândul celor care, poate, aveau ceva important de făcut în faţa PC-ului.
Aproape că nu mai există nicio legătură între vechiul Start Menu din Windows 7 şi implementarea din Windows 10, Microsoft rescriind şi regândind de la zero întregul meniu de start. Din păcate, asta înseamnă că se pot strecura şi unele probleme, bug-uri software care sunt remediate mai târziu, de cele mai multe ori.
Iată câteva soluţii pentru remedierea problemelor care pot duce la blocarea Start Menu:
Fişierele Windows fi uneori deteriorate ca efect al repornirii neaşteptate a PC-ului (folosirea butonului RESET), probleme de stabilitate ale memoriei RAM sau deteriorarea dispozitivului de stocare. Asta poate cauza o sumedenie de probleme cu funcţionarea PC-ului, inclusiv blocarea Start Menu:
Click dreapta pe butonul Start Menu si alege opţiunea Run Tastează powershell în caseta apărută şi apasă OK În fereastra apărută tastează DISM /Online/Cleanup-Image/RestoreHealth şi apară tasta Enter
Windows 10 va verifica automat integritatea fişierelor de sistem şi le va restaura pe cele deteriorate descărcând copii proaspete de pe site-ul Windows Update. Procesul poate dura minute bune, aşa nu-ţi rămâne decât să aştepţi.
Tot în meniul Powershell, introduce comanda Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register „$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”}
Aşteptaţi până la finalizarea procesului de descărcare şi instalare a aplicaţiilor şi, eventual, ignoră mesajele afişate cu roşu
O soluţie mai drastică, dar care evită reinstalarea sistemului de operare, este crearea unui nou cont de utilizator. Vestea bună este că dacă foloseşti deja un cont Microsoft, setările se vor transfera şi în noul cont, odată ce acesta este sincronizat cu profilul tău online. Totuşi, va trebui să transferi manual fişierele locale (ex, pe Desktop şi Documents) la noul cont de utilizator. Programele instalate rămân însă neatinse.
Poţi crea un cont Windows nou tastând în meniul Powershell net user NewUsername NewPassword /add (inlocuieşti cu numele de utilizator şi parola dorită). După care nu rămâne decât să te loghezi în noul cont de utilizator.
Opţiunea „nucleară” este readucerea sistemului de operare la starea „de fabrică”. Dacă faci asta va trebui să-ţi reinstalezi toate aplicaţiile folosite anterior şi ajustezi din nou toate setările Windows care au fost personalizate între timp.
Pentru a începe acest proces, ţine mai întâi apăsată tasta SHIFT în timp ce dai click pe opţiunea Restart din meniul afişat la click-dreapta pe butonul Start.
După repornirea PC-ului foloseşte opţiunea Troubleshoot, urmată de Reset this PC. Ai grijă să bifezi opţiunea Keep my files atunci când apare pe ecran şi urmează instrucţiunile afişate.
O altă posibilă rezolvare ar putea fi actualizarea sistemului de operare, instalând ultimele patch-uri Windows 10 distribuite de Microsoft. Poţi face asta din meniul Windows Settings, la secţiunea Update & Security.