IrfanView este o aplicaţie gratuită pentru editarea fotografiilor digitale. Funcţiile nu sunt atât de avansate şi numeroase ca în Photoshop, dar aplicaţia în sine are marele avantaj că permite prelucrarea pozelor în masă, facil, aşa încât nu trebuie să citeşti înainte manuale pentru a putea realiza o astfel de operaţiune.
Cu funcţia de „Batch” (prelucrare în masă) din IrfanView, poţi redimensiona şi optimiza sute de imagini în doar câteva minute, acestea ajungând să ocupe de zece ori mai puţin, de la câţiva MB la doar câteva sute de KB – o adevărată decimare în rândul biţilor de informaţie.
Ca să o accesaţi, apăsaţi tasta „B” sau mergeţi în meniul File -> Batch conversion / Rename.
IrfanView – demonstraţie Batch Conversion
Selectaţi imaginile pe care vreţi să le prelucraţi (selecţie multiplă ), apoi bifaţi opţiunea „Batch conversion – rename result files” pentru ca să atribuiţi şi o denumire sugestivă fotografiilor (ex: concediu-romania-august-##). Menţiunea ## din coadă foloseşte la numerotare. Fişierele selectate vor avea forma finală concediu-romania-august-01, concediu -romania-august-02 ş.a.m.d. Denumirea trebuie trecută în câmpul „Name pattern”. Imediat sub el, alegeţi locul în care doriţi ca imaginile să fie salvate (Output directory).
Înainte de a începe conversie, este foarte important să facem câteva setări preferenţiale şi de optimizare (la secţiunea „Batch Conversion Settings”). Putem alege formatul fotografiilor (în mod normal este JPEG, dar lista cuprinde şi alte formate mai puţin răspândite – BMP, ICO, ECW, TGA, TIF etc.) şi opţiunile avansate pentru prelucrare (faceţi click pe box-ul „Advanced”). Acestea din urmă sunt extrem de importante căci determină în cele din urmă calitatea şi dimensiunile fotografiilor.
Cea mai importantă funcţie este „Resize” (redimensionare). Dacă aveţi o poză de 10.2 MP (3264 x 2448 pixeli) şi vreţi să o micşoraţi la aproximativ 3 MP, setaţi ca latura mare a imaginii să fie de 2048 pixeli (set long side to). Bifaţi mai jos „preserve aspect ratio proportional” pentru a nu deforma imaginea. Automat, prin regula de trei simplă, latura mică va avea 1536 pixeli. În cazul în care vă este greu să calculaţi dimensiunea în pixeli, alegeţi ca unitate de măsură centimetrul (cm) sau redimensionarea procentuală.
Funcţia de „Resample” foloseşte un algoritm prin care calitatea imaginii rezultate este foarte bună, recomandăm aşadar bifarea acestei opţiuni”.
Tot în cadrul setărilor avansate, mai merită să menţionăm opţiunea de CROP, cu ajutorul căreia putem elimina spre exemplu data şi ora afişată în colţul anumitor fotografii. Trebuie să selectăm zona de unde dorim să se taie şi să specificăm suprafaţa (în pixeli) de eliminat.
Restul opţiunilor ţin de preferinţele fiecărui utilizator. După cum se observă, IrfanView dispune de o paletă bogată de instrumente de editare pe care le poate aplica automat unei selecţii multiple de imagini.
După ce am terminat de făcut ajustările, revenim în meniul anterior şi facem click pe „Start batch„. Durata prelucrării depinde de numărul de operaţiuni pe care le-am bifat la pasul anterior.
Ceea ce am prezentat este doar o latură a aplicaţiei IrfanView. Programul poate fi folosit şi la vizualizarea de slide show-uri sau la prelucrarea individuală a imaginilor şi conversia lor.
Majoritatea camerelor din ziua de azi fac poze la peste 10 MP rezoluţie şi, fiecare poză, ocupă în medie cam 4 – 5 MB. Aşa se face că, în momentul în care ajungi să le transferi pe toate pe hard disk, constaţi că ai de copiat lejer câţiva GB de date. Nu ar fi o problemă dacă s-ar întâmpla o singură dată, dar când fiecare excursie sau ieşire în oraş se lasă cu pozat, iar folder-ul cu imagini ajunge să cântărească zeci sau chiar sute de GB.
În concluzie, apelaţi la IrfanView de fiecare dată când aveţi mai multe poze pe cameră şi nu vreţi ca acestea să vă ocupe spaţiu inutil. Excepţie fac cazurile când chiar aveţi nevoie de respectivele imagini la rezoluţie cât mai mare, pentru imprimări pe suprafeţe mari sau la editare profesională.