Se spune că, uneori, o imagine face cât o mie de cuvinte. Un GIF animat spune însă şi mai multe. Acolo unde sunt permise comentarii în imagini (sau GIF-uri animate), cititorii ironici sau cu un simţ al umorului bine dezvoltat preferă să îşi exprime părerea astfel. La urma urmei, oare câţi stau să citească scrieri kilometrice, de cele mai multe ori fără substanţă? GIF-ul animat, dacă este bine ales, punctează fix unde trebuie.
Există numeroase resurse pe Internet de unde puteţi descărca gratuit astfel de conţinut, dar în articolul de faţă ne-am propus să vă dezvăluim o modalitate relativ simplă prin care puteţi să concepeţi singuri GIF-uri animate. Acum, depinde de cât de creativ e fiecare în a realiza ceva de calitate sau nu.
Pasul 1
Alegerea materialului de lucru este, după părerea mea, partea cea mai dificilă din întregul proces, deoarece implică o solicitare deosebită a simţului artistic.
Trebuie să decupaţi dintr-un videoclip întreg doar o părticică pe care o consideraţi relevantă în ceea ce urmează să devină primul vostru GIF animat. Bucata de video decupat nu trebuie să fie prea mare (recomandăm să nu depăşească mai mult de 5 secunde), iar subiectul să fie unul sugestiv pentru ceea ce doriţi să exprimaţi. Pentru început, gândiţi-vă la un personaj sau un animăluţ amuzant, care să compenseze lipsa voastră de experienţă în astfel de prelucrări.
Dacă nu ştiţi la ce program să apelaţi, folosiţi cu încredere Adobe Photoshop (am testat cu Adobe Photoshop CS5 şi a funcţionat – atenţie însă, doar versiunea pe 32 de biţi, pe 64 biţi nu a mers).
Odată ce aţi intrat în Photoshop, iată ce aveţi de făcut:
Pasul 2
Încărcaţi videoclipul, de preferat în format MP4, folosind opţiunea „Video Frames to Layers” (meniul File – Import – Video Frames to Layers).
Pasul 3
Selectaţi porţiunea dorită din videoclip (opţiunea ‘‘Selected Range Only„) ţinând apăsată tasta „Shift” şi click-ul stânga pe bara de derulare a filmuleţului . Acesta va fi apoi încărcat cadru cu cadru în Photoshop. Pentru un efect specific GIF-urilor animate, puteţi selecta să fie sărite cadrele din doi în doi sau mai mult (vezi sub-opţiunea „Limit To Every x Frame”). În fine, nu uitaţi să bifaţi şi căsuţa „Make Frame Animation„.
Pasul 4
Până să salvaţi GIF-ul animat, puteţi ajusta contrastul, luminozitatea şi aplica filtre de efect după bunul plac.
Pasul 5
Pentru a salva în formatul de GIF animat, mergeţi în meniul ”File” şi selectaţi opţiunea „Save for Web and Devices…„, apoi alegeţi formatul GIF dintre cele presetate. Restul setărilor predefinite le puteţi lăsa neschimbate, exceptând dimensiunea finală a imaginii care, în mod implicit, este destul de mare (480 x 352 pixeli). Dacă vă gândiţi să folosiţi GIF-ul animat în cadrul unor comentarii pe diverse site-uri, alegeţi cel mult 300 de pixeli orizontali. Dacă vreţi să-l postaţi pe Facebook, atunci puteţi alege şi mai mult.
Rezultatul final (în cazul prezentării mele) arată cam aşa:
Cum spuneam şi în titlul articolului, acesta este doar un mod prin care puteţi realiza un GIF animat. Mai sunt şi altele, mai simple sau mai complicate, depinde de preferinţele fiecăruia. Chiar suntem curioşi dacă avem cititori interesaţi de GIF-uri animate şi cum preferă să le utilizeze: le descarcă de-a gata de pe Internet sau lucrează singuri la ele. Aşteptăm comentariile voastre.