Pentru utilizatorii Android pasionaţi să experimenteze instalând, stricând şi luând-o de la capăt cu versiunile alternative ale platformei software Google, CyanogenMod este un nume arhicunoscut. Începând să lucreze încă din 2009, când platforma Android abia începea să fie luată în seamă, echipa CyanogenMod a părăsit acum stadiul amatorismului şi a deveni o companie de sine stătătoare, care-şi propune să găsească o cale rapidă şi simplă către utilizatorii care n-au auzit de ei sau au fost prea nepricepuţi să experimenteze.
Bazat pe codul-sursă Android, CyanogenMod este o versiune a sistemului de operare Android care include multe modificări, începând cu optimizări de viteză sau extinderea suportului pentru standarde şi codecuri, şi terminând cu aplicaţii şi modificări de interfaţă. Disponibil pe mai multe terminale mobile, CyanogenMod nu a fost însă un produs prea simplu de instalat, iar noua companie intenţionează să schimbe acest lucru.
CyanogenMod a primit o finanţare de 7 milioane de dolari din partea Benchmark Capital, iar cei 17 membri ai echipei au fondat compania omonimă. Conform declaraţiilor făcute de Steve Kondik, fondatorul şi managerul proiectului, compania CyanogenMod intenţionează să pună la punct o versiune prietenoasă a celebrei versiuni modificate de Android, aceasta urmând să poată fi instalată de orice utilizator interesat la fel de uşor ca o aplicaţie din Google Play.
Scopul CyanogenMod Inc este să ofere astfel o alternativă viabilă la software-ul dezvoltat de producători, oferindu-le utilizatorilor mai multa libertate şi putere de decizie. Pe lângă această viitoare versiune prietenoasă a produsului CyanogenMod, compania intenţionează să ofere şi o serie de opţiuni interesante cum ar fi propriul serviciu de management şi securizare de la distanţă a telefoanelor pierdute, opţiunea securizării instalărilor CyanogenMod cu chei private sau securizarea platformei cu un Incognito Mode la nivelul întregului sistem de operare.
În acest moment, CyanogenMod este compatibil cu un număr consistent de telefoane mobile şi tablete, chiar dacă nu toate beneficiază de cea mai nouă versiune a codului-sursă Android.