Pe măsură ce Windows 8 se apropie de lansare, detalii cum ar fi aspectul interfeţei şi setul de facilităţi disponibile ajung la versiunea finală, eforturile echipei de programare fiind apoi concentrate pentru consolidarea acestora. Etapa finală de testare constă în eliminarea oricăror bug-uri descoperite şi optimizarea componentelor sistemului de operare pentru performanţe optime.
Conform tradiţiei Microsoft, fiecare versiune nouă de Windows vine cu cerinţe de sistem mai exigente decât cea pe care o înlocuieşte, obligând utilizatorii la investiţii suplimentare pentru actualizarea configuraţiei PC-urilor deţinute, sau înlocuirea completă a acestora cu modele de generaţie mai nouă.
Din fericire Windows 8 pune capăt acestei tradiţii, promiţând să ruleze în condiţii la fel de bune şi pe hardware-ul existent, indiferent dacă a fost creat pentru Windows 7 sau predecesorul său, Windows Vista. Conform informaţiilor furnizate chiar de Microsoft, tot ce avem nevoie pentru a ne bucura de o experienţă fluentă cu Windows 8 este:
Cu sau fără interfaţă tactilă, cert este că ne vom putea bucura de Windows 8 fără a fi nevoiţi să ne despărţim de PC-ul sau laptopul actual, creat pentru Windows 7.