Pentru Microsoft, Windows 7 a fost un succes. Mulţi utilizatori l-au considerat noul Windows XP, o altă versiune de succes a sistemului de oeprare pentru PC-uri. Într-o eră în care tabletele sunt pe val, Microsoft nu putea să rămână în urmă. Windows 8 trebuia să vină cu un suport solid pentru ecranele sensibile la atingere. Windows 7 putea fi controlat cu degetul, dar butoanele nu erau optimizate pentru o astfel de utilizare. În acest context a fost dezvoltat Windows 8, un sistem care trebuia să fie prietenos atât cu PC-urile, cât şi cu tabletele. În continuare ne vom axa puţin asupra experienţei de lucru acest ultim tip de dispozitive.
Windows 8 reprezintă un pariu pentru Microsoft. Sistemul de operare va fi foarte diferit de Windows 7 din mai multe puncte de vedere. Pe de altă parte, compatibilitatea trebuie menţinută, în condiţiile în care poţi să faci upgrade foarte uşor de la Windows 7 la Windows 8. Aşa cum vom vedea mai jos, Microsoft a redesenat ecranul care întâmpină utilizatorul la încărcarea sistemului de operare. În plus, nici desktop-ul nu mai este la fel ca în Windows 7. Sunt sigur că unii utilizatori se vor uita puţin ciudat la început la Windows 8, indiferent dacă este rulat pe PC sau tabletă.
Pentru a putea experimenta la prima mână Windows 8 pe tabletă am primit un Samsung 700T. Acest dispozitiv a fost lansat anul trecut, însă nu pentru Windows 8. Din fericire, el poate rula noul sistem de operare şi o face chiar foarte bine. De ce? Hardware-ul este excelent. Un procesor Intel Core i5 din gama Sandy Bridge gen. 2 este ajutat de 4 GB RAM şi un SSD de 64 GB. Sistemul stă într-o stare de stand-by destul de eficientă, bateria rezistând mai multe zile dacă tableta este utilizată sporadic. La apăsarea butonului de pornire, ecranul principal este disponibil în mai puţin de cinci secunde.
Poate că toate acestea nu se compară cu timpii de pornire şi stand-by ai iPad-ului sau altor tablete cu Android, însă nici nu diferă cu mult. Doar laptopurile noi, cu procesoare Sandy Bridge şi Ivy Bridge oferă posibilitatea de-a sta multe zile într-un mod Sleep hibrid, din care pornesc foarte rapid. Altfel, modul Sleep pe un laptop mai vechi descărca bateria destul de repede, iar revenirea din Hibernate era destul de lentă.
Un avantaj foarte important al tabletei de faţă şi al viitoarelor modele cu Windows 8 este că se pot transforma într-un desktop PC la nevoie. Pentru Samsung 700T se poate achiziţiona un docking station cu mai multe porturi, o tastatură şi un mouse. Dacă mai adaugi şi un monitor extern, poţi să lucrezi foarte bine acasă ori la birou. În metrou, în avion sau în tren, lucrul în modul tabletă este foarte uşor. Tableta testată de noi are o diagonală de 11.6” şi o rezoluţie de 1366×768 pixeli. Ea este mai mare şi mai grea decât tabletele consacrate cu iOS şi Android. Punctează astfel mai slab la capitolul ergonomie, însă cred că mulţi vor aprecia funcţionalitatea sporită.
Experienţa de lucru cu Windows 8 are la bază un nou ecran principal Start screen. El foloseşte noua interfaţă Modern UI, cunoscută până de curând sub denumirea Metro UI. Aici utilizatorul ar trebui să găsească toate lucrurile de care are nevoie, de la aplicaţii, până la contacte, calendar şi widget-uri. Acestea din urmă sunt acum transformate în Live tile-uri. Noul ecran de Start este personalizat de către fiecare utilizator cu lucrurile care-l interesează. Fiecare din aceste tile-uri pot fi mutate şi redimensionate. Aici veţi putea testa gesturile principale ale acestei interfeţei.
Cu un swipe de jos în sus este deschis un meniu specific pentru o aplicaţie sau un context. Un alt gest important este un swipe de sus în jos pe toată suprafaţa ecranului. El închide aplicaţia deschisă. Trecerea de la o aplicaţie la alta, realizată în Desktop prin comanda Alt+Tab, se face acum printr-ul swipe amplu din stânga spre dreapta. Dacă facem o mişcare dus-întors, este afişată lista cu aplicaţiile deschise recent. Pentru afişarea listei cu aplicaţii, un swipe de jos în sus pe ecranul principal ne oferă acces la meniul All apps.
Microsoft a vrut să creeze un sistem de operare care să fie uşor de folosit cu tastatură şi mouse, dar şi cu ecran tactil. Aşa se face că tableta cu Windows 8 se poate transforma imediat într-un laptop sau un PC desktop dacă sunt conectate accesoriile necesare. În cazul nostru, tableta poate fi aşezată într-un dock cu multe porturi, poate fi legată de o tastatură şi un mouse Bluetooth sau poate primi un dongle al unui kit de periferice wireless. Când ajungi la birou, intri în modul desktop şi eşti întâmpinat de un mediu familiar.
Majoritatea tabletelor ce vor fi lansate special pentru Windows 8 vor veni cu un dock cu tastatură, similar celui pe care l-am văzut la Asus Transformer Prime. Este posibil ca de cele mai multe ori ele să fie folosite ca un laptop, dar în spaţii înguste, unde tastatura nu este chiar necesară pentru lucru, utilizatorul să fie mulţumit doar cu tableta. Un docking station cu mai multe porturi este foarte util la birou, unde poţi să conectezi unul sau mai multe monitoare.
Am avut posibilitatea să observ în practică diferenţa între cele două moduri de lucru. În primul rând, învăţarea gesturilor principale din Windows 8 se face foarte repede. În două zile eram familiar cu ele. Tastatura de pe ecran are şi ea câteva facilităţi interesante. În modul desktop, ea trebuie activată de fiecare dată când vrei să completezi un câmp. Sistemul de operare consideră că odată cu accesarea acelui mod ai şi un kit wireless conectat la tabletă. Când porneşti aplicaţiile din Start screen, accesarea oricărui câmp de text îţi deschide automat tastatura virtuală. Ea vine cu o dispunere QWERTY a butoanelor, însă poate fi modificată pentru a putea fi folosită cu degetele mari de la fiecare mână.
După câteva zile în care am lucrat cu tableta fără vreun periferic ataşat, am făcut rost de un kit wireless cu tastatură şi mouse. Am folosit tableta la fel ca un laptop şi am fost cel puţin surprins de modul de lucru. Cei care au lucrat până acum în Windows 7 vor observa unele diferenţe. Nu vorbim aici doar despre lipsa butonului de Start. În mare parte, Desktop-ul din Windows 8 se comportă la fel ca cel din Windows 7. Trebuie să înveţi însă să te duci cu mouse-ul în colţurile ecranului pentru a accesa unele meniuri. Pentru fiecare gest cu degetul, Microsoft are un echivalent când lucrezi cu mouse-ul şi cu tastatura. Interfaţa Modern UI este mai prietenoasă cu perifericele decât mi-aş fi imaginat.
Pe de altă parte, este posibil ca unii utilizatori să aibă momente de confuzie. Am deschis browser-ul Chrome din Start screen şi apoi l-am deschis din nou în modul Desktop. Arătau puţin diferit şi aveau pagini diferite încărcate. Este drept că în modul tabletă el rula în full screen, dar şi din Desktop se poate activa această facilitate. În plus, atunci când ai programe deschise în modul Desktop, o parte din ele nu vor fi vizibile în lista de aplicaţii deschise din modul tabletă.
Prea multe concluzii nu pot trage acum. Am avut posibilitatea doar să gust puţin din noua experienţă de lucru cu Windows 8. Lipsa unui hardware specific şi timpul limitat nu-mi permit să fac cataloghez definitiv noul sistem de operare de la Microsoft. Pot spune însă că a fost o experienţă diferită tot ce-am văzut până acum. Am testat tablete cu iOS şi Android, am testat tablet PC-uri, însă cred că Windows 8 oferă cea mai bună combinaţie între funcţionalitatea unui desktop şi o interfaţă optimizată pentru tabletă.
Faptul că poţi să transformi dispozitivul în funcţie de regimul de lucru, de locul unde te afli şi de nevoile de procesare de moment mi se parte foarte important. O tabletă cu Android sau iOS nu poate să-ţi ofere aceeaşi funcţionalitate precum cea a desktop-ului din Windows. Noile tablete, create special pentru Windows 8 vor fi foarte subţiri şi uşoare. Poate nu la fel de subţiri şi uşoare precum noul iPad, însă diferenţele nu vor fi majore. Probabil că autonomia nu va apropiată, însă noile procesoare ULV de la Intel fac minuni. Oferă performanţe atunci când ai nevoie şi nu stresează bateria când lucrezi lejer. Nu în ultimul rând, tabletele cu Windows 8 nu vor consuma bateria peste noapte atunci când intră în stand-by.
În ultimele două luni ale acestui an aşteptăm mai multe tablete cu Windows 8 pe piaţă. Ele au fost în lucru de mai mult timp şi aşteaptă doar disponibilitatea oficială a sistemului de operare de la Microsoft pentru a intra în magazine. Cu un astfel de dispozitiv în redacţie vom putea da un verdict final pentru Windows 8.