Într-o nouă încercare de a-şi creşte influenţa asupra dispozitivelor mobile, Facebook lansează Hello, o alternativă pentru aplicaţia de apelare livrată de Google pentru telefoanele cu sistem Android, care promite să modernizeze apelurile telefonice folosind tehnologii VoIP şi informaţiile furnizate din reţeaua de socializare.
Adresând limitările telefoanelor mobile, care de obicei nu pot recunoaşte numere de telefon neînregistrate în adresa de contacte şi limitează funcţia de apelare în cadrul reţelei de telefonie la care sunt conectate, Hello înlocuieşte meniul de apelare Android cu o versiune capabilă să profite de puterea reţelei Facebook.
Odată instalată ca şi dialer Android implicit, Hello asigură identificarea apelanţilor pentru orice număr de telefon care este asociat unui profil de Facebook, astfel permiţând identificarea apelurilor nedorite pe baza unei liste de spam întocmită cu contribuţia altor utilizatori şi blocarea acestora fără alte complicaţii. Trebuie spus că aplicaţia nu blochează efectiv apeluri, ci le redirecţionează căsuţei vocale. Astfel, avem posibilitatea să ascultăm mesajul primit, dacă dorim.
Funcţia de căutare cu acces la baza de utilizatori Facebook poate fi de un real folos în descoperirea numerelor de telefon pentru prietenii încă neînregistraţi în agenda telefonului, magazine, hoteluri şi alte business-uri active în reţeaua de socializare.
Aplicaţia include şi funcţie de apelare VoIP (Voice over Internet Protocol), permiţând convorbiri gratuite şi nelimitate cu orice smartphone conectat la internet şi echipat cu aplicaţia Hello sau Facebook Messenger. Conectivitatea VoIP este disponibilă atât timp cât suntem conectaţi la o reţea WiFi cu acces la internet, aplicaţia oferind şi posibilitatea de răspunde la apelurile ratate folosind Facebook Mesenger, economisind astfel traficul de date inclus în abonamentele de internet mobil.
Urmaşul proiectului Facebook Home, o încercare ambiţioasă a echipa interfaţa Android cu un homescreen, lockscreen şi news feed conectate direct în reţeaua de socializare, soldat însă cu un eşec usturător, Hello vine cu o abordare mult mai discretă. Modelată urmând principiile Material Design stabilite de Google pentru interfaţa Android 5.0, aplicaţia este organizată în patru tab-uri principale: apeluri recente, meniu de apelare, contacte şi meniu settings.
La primirea unui apel de la un număr neînregistrat în agenda de contacte, Facebook încearcă potrivirea acestuia cu un profil de utilizator. Dacă este găsită o potrivire, iar utilizatorul respectiv a ales să permită altor membrii Facebook să îi găsească pe baza numărului de telefon, pe ecranul telefonului este afişată poza de profil, precum şi o versiune restrânsă a profilului de utilizator. Pe baza informaţiilor conţinute în acesta vom putea afla din ce oraş se află persoana respectivă, dacă avem prieteni comuni pe Facebook şi alte detalii. După apel vom putea vizualiza informaţii suplimentare cum ar fi adresa email şi website-ul afacerii respective, dacă a fost adăugat paginii de profil.
Momentan, Facebook nu are planuri pentru a face profit în mod direct de pe urma noii aplicaţii, concentrând eforturile pe promovarea avantajelor sale, comparat cu alternative gen Google Hangouts, Skype, Viber şi alte aplicaţii similare.
Cât despre lansarea unei versiuni Hello pentru iOS, aceasta este puţin probabilă în condiţiile actuale, date fiind restricţiile impuse de Apple pentru accesarea funcţiilor iOS.