Problemă cunoscută încă de pe vremea sistemelor Windows Me şi Vista, livrarea de către Microsoft a unor actualizări de sistem incompatibile cu anumite PC-uri, cauzând defectarea subită a sistemului de operare, ar trebui să fie acum de domeniul trecutului.
Poate fi o incompatibilitate cu driverul unei componente prezentă în configuraţia PC-ului, sau pur şi simplu prezenţa unei aplicaţii software care nu se „împacă” cu modificările aduse de Microsoft sistemului de operare. În general, orice situaţie care nu a fost replicată anterior în laboratoarele de testare Microsoft poate genera neplăceri utilizatorilor finali, pericolul fiind cu atât mai mare în cazul actualizărilor bianuale, care aduc schimbări ample în măruntaiele Windows 10.
Chiar dacă nu evită problema ştergerii accidentale de fişiere raportată de unii utilizatori după aplicarea Windows 10 October 2018 update, noua rutină pentru detectarea instalărilor eşuate de patch-uri Windows va preveni situaţiile în care PC-ul rămâne complet nefuncţional.
Vestea vine la ceva timp după ce Microsoft a făcut obligatorie instalarea actualizărilor Windows, acestea fiind descărcate şi aplicate automat chiar în timp ce folosim PC-ul pentru activităţile de zi cu zi. În mod ideal, de acum singurul inconvenient rămas va fi timpul de aşteptare uşor mărit la următoarea pornire/repornire a PC-ului.
Patch-urile Windows care ajung să fie dezinstalate în acest mod sunt raportate înapoi către Microsoft împreună cu informaţii detaliate despre configuraţia PC-urilor pe care au cauzat probleme. Mai departe, reinstalarea aceluiaşi patch este blocată timp de 30 de zile, timp în care Microsoft ar trebui să remedieze problemele descoperite.