Prezentat cu ocazia evenimentului Android Dev Summit, tema dark mode pentru interfaţa Android are rolul de a reduce consumul bateriei pentru dispozitivele care folosesc ecran cu tehnologie OLED. Interfaţa pe fundal negru este atrăgătoare pentru utilizatori şi din motive de estetică, fiind totodată odihnitoare pentru ochi, în special la folosirea telefonului mobil pe timp de noapte.
Potrivit testelor publicate chiar de Google, comparând consumul de energie al telefoanelor Pixel şi iPhone 7, dispozitivul cu sistem Android are un consum mult mai bun. Comparaţia a fost făcută cu setările Normal Mode şi Night Mode, păstrând luminozitatea ecranului la nivelul maxim.
Trebuie spus că seria Google Pixel dispune de ecran OLED, tehnologie la care consumul de energie este direct proporţional cu numărul şi tipul pixelilor aprinşi pe ecran, în timp ce rivalul iPhone 7 dispune de un ecran LCD iluminat cu o sursă de lumină LED a cărei intensitate rămâne constantă, indiferent de conţinutul afişat pe ecran. Astfel, consumul instant măsurat la doar 92 mAh pentru telefonul Google Pixel, vs 230 mAh la iPhonne 7 este uşor de explicat, ecranul LCD alt telefonului Apple nefiind avantajat în nici un fel de folosirea unei teme de interfaţă închisă la culoare.
Situaţia se inversează dacă ambele telefoane sunt puse să afişeze o imagine complet albă, tehnologia LCD fiind mai eficientă decât cea OLED (250 mAh vs 230 mAh). De altfel, chiar oficialii Google au recunoscut că într-un fel s-au sabotat singuri alegând albul ca nuanţă principală în interfaţa Material Design, fiind bine cunoscut faptul că pixelii coloraţi ai ecranelor OLED au un consum de energie mai redus (în special cei de culoare verde şi roşu). Nici actuala tendinţă către un design minimalist, cu cât mai puţine elemente de interfaţă colorate şi folosirea din abundenţă a fundalului alb nu este de ajutor pentru dispozitivele cu ecran OLED.
Afişarea interfeţei folosind Dark Mode pare astfel soluţia salvatoare, schimbarea avantajând în mod deosebit serviciile de conţinut, cum este clientul YouTube.
Cert este că Google are susţinere cu tendinţa de „întunecare” a interfeţei Android, Samsung punând accent pe introducerea temei Dark la nivelul întregului sistem de operare, suportul necesar fiind inclus în noua interfaţă One UI. Şi Huawei a introdus propria interpretare Dark Mode pentru modelul flagship Mate 20 Pro.