De câţiva ani buni refuz să mai instalez pe telefonul personal versiuni beta ale sistemelor de operare, acesta devenind o unealtă mult prea importantă în viaţa de zi cu zi pentru a pune în pericol buna funcţionare a sa folosind software nefinisat. Astfel, noul iOS 12 a reuşit să fie o surpriză plăcută acum că este disponibil în versiune finală.
Trebuie să recunosc faptul că am fost foarte plăcut surprins de viteza pe care iOS 12 a adus-o pe iPhone-ul X din dotare, telefon care până în prezent părea că „zboară”. Acesta era cu mult mai rapid decât modelul 6 Plus pe care l-a înlocuit anul trecut, iar fiecare activitate părea că este realizată instant. Desigur, nu poţi să îţi dai seama că ceea ce foloseşti este „încet”, sau mai degrabă „mai încet”, decât atunci când îl vezi performând mai bine.
Adevărul este că diferenţa de viteză între iOS 11 şi iOS 12, cel puţin pe iPhone X, deşi este sesizabilă, nu reprezintă o diferenţă de la cer la pământ, însă fiecare acţiune se întâmplă doar puţin mai repede. Există posibilitatea ca Apple să fi accelerat unele dintre animaţiile interfeţei pentru a oferi o impresie de viteză mai accentuată, însă nu putem să verificăm asta în acest moment. Cert este că multe dintre funcţiile telefonului sunt acum puuuuuţin mai rapide. Cel mai evident moment în care viteza este sesizabilă este atunci când deschizi camera într-o aplicaţie terţă, precum Instagram sau Facebook, sau din meniul de blocare, pornirea camerei fiind aproape instantă. Înainte dura cam… jumătate de secundă.
Desigur, pe un iPhone X, îmbunătăţirile sunt mult mai puţin semnificative, însă iOS 12 este compatibil cu toate dispozitivele de la iPhone 5S şi până în prezent, cel mai mult de câştigat având cei care încă folosesc telefoane precum modelul 5S, generaţia iPhone 6 şi 6S. iPhone 7, 8 şi X, lansate în ultimii doi ani, sunt încă modele care performau bine chiar şi pe iOS 11, de departe cea mai problematică versiune a sistemului de operare Apple de până acum.
Printre îmbunătăţirile preferate, ca utilizator de iOS de peste zece ani (încă de la prima versiune), faptul că Apple a implementat în sfârşit notificări suprapuse în funcţie de aplicaţie este probabil cea mai importantă îmbunătăţire din iOS 12. Fiecare aplicaţie este afişată acum pe ecranul de pornire sub forma unei „stive”, atingerea acesteia afişând toate notificările trimise de respectiva aplicaţie. Acest lucru exista de mult pe Android, iar soluţia Apple este în sfârşit comparabilă. Apple a mers însă un pas mai departe şi a adăugat posibilitatea de a opri notificările unei aplicaţii permanent sau temporar direct din ecranul de blocare, fără a fi necesară navigarea în meniul de setări pentru a face acest lucru. Soluţia nu este încă perfectă, cum nici cea de pe Android nu este, însă este o îmbunătăţire clară faţă de ceea ce era disponibil până în prezent.
Când vine vorba despre aplicaţiile pre-instalate, majoritatea nu s-au schimbat aproape deloc, în timp ce altele au primit o schimbare aproape completă. Vechile aplicaţii Stocks, Voice Memo şi iBooks (numit Apple Books acum) au fost rescrise aproape complet. În timp ce stocks nu folosesc, deci nici măcar nu mai am aplicaţia instalată (Apple ne lasă să ştergem aplicaţii pre-instalate de ceva vreme deja), iar Voice Memos pare să fie doar o redesenare a interfeţei pentru a se împăca mai bine cu noul stil al platformei iOS, Apple Books este o schimbare radicală. Vechea interfaţă a fost redesenată în stilul noului AppStore, care a debutat odată cu iOS 11, biblioteca virtuală fiind ceva mai bine organizată. Din punct de vedere al funcţionalităţii, aplicaţia nu este foarte diferită, majoritatea urmând să o folosească pentru deschiderea de fişiere .PDF.
Apoi vine funcţionalitatea Animoji/Memoji, pe de-o parte îmbunătăţită, pe de-o parte nouă. Cei care au folosit emoji-urile animate de pe iPhone X se vor bucura să vadă câteva noi personaje care pot fi animate şi trimise către alţi prieteni care au dispozitive iOS sau macOS prin intermediul iMessage. Funcţionalitatea de cameră din iMessage poate acum să aplice aceste personaje, cât şi multe alte efecte video peste filmări sau fotografii, cu funcţionalitate care doreşte probabil să rivalizeze funcţiile din Instagram şi Snapchat.
Cea mai mare noutate în iMessage în iOS 12 este Memoji, posibilitatea de a realiza un avatar personalizat care poate fi animat prin expresii faciale folosind senzorul True Depth ascuns în „notch”. Spre diferenţă de AR Emoji de la Samsung, care realizează pe cât posibil un avatar care să semene cu utilizatorul folosind o fotografie, Apple vine cu o soluţie mai „clasică” în funcţionalitate, dar mai puternică în personalizare.
De altfel, soluţia Apple funcţionează mult mai bine, animaţiile fiind mai bine realizate. O problemă cu Memoji ar fi de gust, toate personajele fiind parcă prea asmănătoare între ele, iar întreaga experienţă pare să fie orientată către publicul mai tânăr (autorul acestui articol împlineşte în curând 29 de ani şi deja se simte depăşit de astfel de „artificii”). Curios însă având în vedere că este o funcţie disponibilă doar pe iPhone X şi în curând pe XS şi XS Max, iar abia din octombrie pe XR, deci pe modele premium, pe care cei mai tineri probabil că nu şi le permit sau nu le vor primi de la părinţi (vorbim despre majoritate, nu despre excepţii).
Şi cam aici se termină lista de îmbunătăţiri aduse faţă de iOS 11 în noul iOS 12, în afara micilor font-uri sau elemente grafice aduse la zi sau uşor cosmetizate. Parcă numele operatorului şi simbolul de baterie sunt puţin mai mari în Control Center şi câteva lucruri sunt doar puţin diferite (poţi acum închide aplicaţii pe iPhone X prin simplu swipe-up, fără să mai ţii apăsat pe aplicaţie), însă nimic altceva nu iese momentan în evidenţă.
Nici la capitolul noutăţi nu avem prea multe de spus, iOS 12 fiind mai degrabă „update-ul acela care face telefonul să funcţioneze mai rapid”, decât cel care adaugă vreo funcţionalitate revoluţionară. Dacă îi întrebăm pe cei de la Apple, ne vor vorbi despre noi funcţii AI, noi biblioteci de funcţii pe care dezvoltatori le vor putea folosi în aplicaţiile lor şi multe altele, însă tangibil, noi, utilizatorii vom vedea foarte puţine lucruri noi în iOS 12. Cel puţin momentan.
O adiţie interesantă este „Screen Time”, o nouă categorie în meniul de setări, unde utilizatorii pot vedea cu lux de amănunte toată activitatea pe care au realizat-o pe dispozitivul personal. Astfel, poţi mai bine monitoriza aplicaţiile care îţi consumă prea mult timp, iar Apple chiar încurajează utilizatorii să îşi seteze limite zilnice pentru fiecare aplicaţie în parte. Desigur, nu va putea să te oblige să nu intri, însă va face tot posibilul să te încurce, fie cu un mesaj, fie cu o parolă (funcţie utilă chiar şi pentru intimitate, putând bloca accesul la aplicaţii prin parole). Screen Time este din acest motiv şi o unealtă foarte bună pentru control parental, dispozitivele copiilor putând fi mai bine monitorizate şi limitate (în funcţie de categoria aplicaţiei, de aplicaţie în sine, de ore, etc.).
Este interesant faptul că aplicaţia îţi dă statistici şi pentru lucruri precum „de câte ori ai ridicat dispozitivul” sau „câte notificări ai primit în fiecare zi şi numărul de notificări în funcţie de aplicaţie. La sfârşitul unei săptămâni, Screen Time ar trebui să genereze un raport pe care ţi-l prezintă, însă având în vedere că sistemul de operare abia s-a lansat de numai câteva zile, nu avem acces la acesta.
De asemenea, meniul dedicat bateriei din setări a fost complet schimbat, element care în mod normal ar fi inclus la „îmbunătăţiri”, însă este atât de diferit încât merită o menţiune la noutăţi. Avem în sfârşit monitorizare clară a consumului bateriei, fără exprimări confuze precum „usage”. Acum putem vedea exact între ce ore a stat dispozitivul la încărcat, la ce oră a fost ultima dată la 100%, câte minute a fost utilizat în fiecare interval orar şi ce aplicaţii au fost folosite în fiecare interval şi cât au afectat consumul de baterie. În teorie, iOS 12 ne va ajuta să depistăm mai repede motivele pentru care acumulatorul se descarcă, mai ales atunci când sunt situaţii ciudate, în care descărcarea este cu mult mai rapidă decât media normală.
În practică, noul mod nu mai oferă statistici pentru perioada de la ultima încărcare, ci doar pe ultimele 24 de ore sau ultimele 7 zile. Astfel, nu mai ai o valoare exactă pentru timpul de utilizare la o singură încărcare. Acesta poate fi însă „intuit” folosind informaţiile disponibile.
Singura aplicaţie nouă pre-instalată în iOS 12 este „Measure”, o aplicaţie care doreşte să fie atât o demonstraţie a capabilităţilor de realitate augmentată din iOS, cât şi o aplicaţie utilă, care să ne ajute să măsurăm, măcar într-o marjă de eroare diverse obiecte din jur. Aplicaţia pare să funcţioneze destul de bine, atât timp cât măsurătoarea are loc într-o cameră bine luminată, fără ca utilizatorul să se mişte prea mult din poziţia originală. Odată ce te mişti, punctele stabilite ca reper o iau razna.
Poţi însă corecta manual poziţia punctelor direct de pe ecran, în timp ce anumite forme sunt detectate automat. Pentru acestea, aplicaţia calculează automat şi aria şi o afişează în centrul chenarului înscris. Tot aici a fost mutată şi funcţia de „boloboc”, care era înainte integrată în aplicaţia de busolă. Practic, Measure devine o aplicaţie care să te ajute în activităţi prin jurul casei.
O ultimă adiţie în iOS 12 este una care însă nu vine pre-instalată. Se numeşte Shortcuts şi necesită instalare din AppStore. Aceasta este o aplicaţie de automatizare care ar trebui să ajute utilizatorii să îşi accelereze modul de lucru folosind scurtături activate prin control vocal. Practic, Siri poate să înveţe de la utilizator o succesiune de activităţi, care pot fi executate printr-o singură comandă.
Utilizarea aplicaţiei pare simplă la început, Apple incluzând şi câteva exemple pentru cei care vor să înţeleagă cum funcţionează, însă devine foarte complexă foarte repede. Poţi realiza activităţi care să funcţioneze în mai multe feluri, putând astfel prezenta un meniu cu alegeri multiple, poate să înveţe să aştepte câteva secunde înainte de a executa anumite comenzi, iar dezvoltatorii de aplicaţii pot realiza „ancore” în creaţiile lor pentru a putea integra diverse funcţii din ele în aplicaţia de scurtături.
Shortcuts va fi utilă în special celor care folosesc sisteme smart home, putând controla şi mai simplu lumini inteligente, termostate inteligente sau încuietori inteligente, cât şi boxa HomePod. În realitate, poţi face cam tot ce îţi doreşti cu această aplicaţie, inspiraţia, răbdarea şi compatibilitatea cu aplicaţiile fiind elementele care i-ar putea limita capabilităţile.
În cele din urmă, am găsit o funcţie nouă pentru căştile AirPods. Se numeşte Hearing şi poate folosi microfonul de pe căşti pentru a reda sunetul în difuzoarele acestora la un volum mai ridicat. Nu este în niciun caz un înlocuitor pentru un aparat auditiv, însă ar putea ajuta chiar şi utilizatorii care nu au probleme de auz în anumite situaţii.
Desigur, există şi alte noutăţi în iOS 12, însă acestea par să fie cele importante din acest moment.
În scurtul timp pe care l-am petrecut cu iOS 12 nu am întâlnit probleme aproape deloc. Sistemul de operare pare să fie mult mai stabil decât iOS 11, în timp ce viteza în plus este incontestabilă. Mai mult, abia de ieri au început să apară actualizări ale aplicaţiilor cu suport oficial pentru noua versiune, deci din ce în ce mai multe vor putea folosi noile funcţii AR, Memoji, Siri Shortcuts şi restul de noutăţi adăugate sau îmbunătăţite la nivel de SDK.
Utilizatorii cei mai câştigaţi vor fi cei care folosesc telefoane mai vechi, practic iOS 12 prelungindu-le viaţa (poate că o schimbare de acumulator nu ar strica pentru aceste modele). Nu am sesizat un consum excesiv de baterie folosind noul sistem de operare, deci din acest punct de vedere pare să fie la fel ca înainte.
Există şi câteva funcţii pe care nu le-am putut testa, întrucât Apple a promis că le va adăuga mai târziu, precum noul FaceTime, funcţionalitatea Dual SIM de pe iPhone XS şi XR, care va veni într-un update de software mai târziu (şi nu este momentan disponibil în România, întrucât operatorii de la noi nu au suport pentru eSIM) sau noile funcţii de cameră de pe noile modele. De exemplu, posibilitatea de a edita efectul „bokeh” din fotografiile „Portret” nu este disponibilă pe vechile modele, în ciuda faptului că există deja aplicaţii în AppStore care oferă această capabilitate de mai bine de un an.
Dar Apple va rămâne întotdeauna Apple, aşa că nici nu ne aşteptam la implementarea multor funcţii noi pe vechile telefoane. Ce ne-a surprins este însă îndepărtarea de conceptul de „planned obsolense”, prin care update-urile încetineau modelele mai vechi pentru a încuraja upgrade-ul. Iar acesta este un lucru bun, care sperăm să continue şi pe viitor, mai ales că Apple continuă să ofere suport software la zi pentru dispozitive lansate în urmă cu mai bine de cinci ani.
Îmbunătăţeşte semnificativ performanţa pe toate dispozitivele cu iOS compatibile
Adaugă noi capabilităţi precum Screen Time, Measure şi Shortcuts
Notificările suprapuse vor asigura o organizare mai bună
Memoji vor fi apreciate de către utilizatorii tineri
Nu foarte multe noutăţi
Anumite aspecte ale interfeţei puteau fi îmbunătăţite
Funcţii promise precum Dual SIM şi FaceTime nu sunt disponibile la lansare