Cydia, cel mai mare magazin neoficial de aplicaţii pentru platforma iOS va opri complet posibilitatea de a cumpăra aplicaţii. Decizia vine în urma descoperirii unei vulnerabilităţi a platformei, prin care utilizatorii care modificau aplica’ia puteau să cumpere software folosind contul unui alt utilizator care era online în acel moment. De altfel, Jay „Saurik” Freeman, creatorul Cydia nici măcar nu mai recomandă „deblocarea” iPhone-urilor, din cauza riscurilor la care se supun.
Pentru multă vreme, la începuturile iOS-ului, Cydia a reprezentat ceva absolut necesar pentru utilizatorii care îşi doreau funcţii noi, pe care Apple nu le implementa, sau pentru cei care doreau să îşi personalizeze interfaţa telefonului. În timp însă, Apple a integrat majoritatea funcţiilor importante precum copy/paste, multitasking, acces rapid la setări şi un centru de notificări dedicat. În afară de diverse aplicaţii care nu pot fi lansate pe AppStore din cauză că încalcă regulamentul Apple şi personalizarea interfeţei, nu mai sunt multe motive să faci „jailbreak” unui telefon sau unei tablete cu iOS.
Conform declaraţiilor lui Jay Freeman, care în acest moment susţine platforma Cydia din banii săi, întrucât încasările din aplicaţiile sunt aproape inexistente, acesta a luat în calcul chiar închiderea platformei:
„Adevărul este că am vrut să închid Cydia înainte de sfârşitul anului şi am luat în considerare să accelerez aceste planuri după ce au fost descoperite vulnerabilităţile. Acest serviciu este costisitor pentru mine, iar menţinerea sa nu mai este o prioritate pentru mine. Cydia a fost o componentă critică într-un ecosistem „sănătos”, şi pentru o vreme a ajutat la susţinerea financiară a mea şi a celorlalţi membri ai echipei, însă acest lucru a fost nesănătos pentru mine din punct de vedere psihic. De asemenea, platforma a făcut mulţi oameni să mă urască din cauza lipsei de înţelegere a modului în care funcţionează profitul în raport cu încasările.”
Pentru moment, doar posibilitatea de cumpărare dispare, iar cei care au cumpărat conţinut prin Cydia vor avea în continuare acces la el mai târziu, dacă este necesară descărcarea lui din nou. De asemenea, conţinutul gratuit este în continuare disponibil.
Având în vedere această decizie şi faptul că platforma iOS este acum mult mai bine securizată, un hack putând apărea la mai multe luni după lansarea oficială, este foarte posibil ca jailbreaking-ul pentru dispozitivele Apple să dispară complet.
Conform şefului departamentului anti-jailbreaking din cadrul Apple, Ivan Kristic, dacă înainte era necesară descoperirea unei simple vulnerabilităţi în sistem pentru a sparge sistemul de securitate, acum sunt necesare între cinci şi zece vulnerabilităţi, care să poată fi folosite împreună. Totodată, sistemul de recompense pentru hackeri pare să fie mai profitabil pentru cei care descoperă aceste bug-uri decât oferirea acestora pe gratis comunităţii pentru dezvoltarea de soluţii de jailbreak.