Sistemul de operare webOS are un trecut tumultuos, fiind ultima carte jucată de defuncta companie Palm şi abandonat mai târziu de noul său proprietar, HP. Odată ce sursele acestuia au fost lansate pe gratis, entuziaştii s-au apucat să modifice sistemul de operare şi să îl porteze pe diverse dispozitive mobile. După mai bine de un an de dezvoltare, proiectul Open webOS devine LuneOS, o implementare dedicată dispozitivelor Nexus şi HP Touchpad.
Prima versiune de LuneOS se numeşte „Affogato” şi rulează nativ pe Nexus 4, HP Touchpad, Galaxy Nexus şi Nexus 7 2012. Având în vedere că variantele mai vechi de Open webOS puteau rula şi pe alte telefoane şi tablete, iar sursele sunt în continuare disponibile, cu siguranţă vom vedea portări realizate de comunitate. Există deja imagini care demonstrează faptul că LuneOS poate să pornească fără probleme şi pe OnePlus One.
Din păcate însă, pentru a putea realiza variante noi de LuneOS în fiecare lună, dezvoltarea din viitor va fi orientată doar către Nexus 4 şi HP Touchpad. Vizual şi funcţional, sistemul de operare nu se fereşte să îşi recunoască originile. Acesta este aproape identic cu vechiul webOS de pe Palm Pre şi HP Touchpad, însă creatorii săi doresc să îl dezvolte până la un nivel în care să ofere o experienţă de utilizare normală fără compromisuri.
Evident, fiind încă un software în variantă alpha, acesta nu oferă în acest moment decât funcţii de bază şi nu este indicat pentru utilizare pe un dispozitiv pe care te bazezi. Au fost implementate în build-ul „Affogato” funcţiile WiFi, display, modul developer şi about, cât şi aplicaţii de bază precum un browser web, un client de mail, o aplicaţie de notiţe, un calendar, şi un schelet pe care va fi construită aplicaţia de apleluri vocale. LuneOS plănuieşte să împrumute anumite elemente din Android precum redare video cu accelerare hardware, integrarea de senzori şi accesul la camera foto.
Pentru mai multe detalii despre LuneOS, puteţi vizita site-ul oficial, unde puteţi găsi atât link-uri de download, cât şi instrucţiuni de instalare şi utilizare. În cazul în care nu aveţi un dispozitiv compatibil la îndemână sau nu doriţi să instalaţi noul sistem de operare pe telefon sau tabletă, există chiar şi o maşină virtuală care să faciliteze rularea sa pe un PC.