Windows 10 este cel mai controversat sistem de operare de la Microsoft, având atât susţinătorii săi, cât şi foarte mulţi care se opun ideii de sistem de operare oferit drept serviciu, în continuă schimbare. Acesta a încercat să combine atât vechiul mod de lucru de pe Windows 7, cât şi interfaţa „Modern UI” de pe Windows 8, iar rezultatul a fost ceva la mijloc, fiind destul de familiar pentru unii şi destul de schimbat pentru alţii cât să nu fie uşor pentru a se adapta la modul în care acesta funcţionează. Microsoft pare însă să se îndepărteze din ce în ce mai mult de Windows 7, noul meniu Start fiind un pas într-o direcţie nouă.
Microsoft a lansat din greşeală o versiune destinată testării interne a lui Windows 10, dezvăluind astfel un nou meniu Start, complet nou, diferit atât de clasicul meniu din Windows 7, cât şi de interfaţa Modern din Windows 8, care este acum prezentă pe computerele cu Windows 10. Acesta adoptă un design cu pictograme mari, fără funcţionalităţi Live şi pare să schimbe puţin ordinea elementelor afişate.
De exemplu, sus de tot avem poza de profil a utilizatorului, care a fost mutată de pe bara laterală. Apoi imediat sub aceasta putem vedea o căsuţă de căutare, care se afla până acum în partea de jos. Următorul rând oferă sugestii de scurtături către cinci aplicaţii folosite recent, în timp ce restul meniului este o înşiruire de aplicaţii instalate pe computer.
Fără să utilizăm acest meniu la prima mână este imposibil de intuit dacă schimbările sunt bune sau nu, însă cu siguranţă, modul în care meniul de Start va fi utilizat va fi schimbat semnificativ dacă acest update va fi dezvoltat într-unul pentru varianta publică a sistemului de operare.
Acest meniu de start poate fi extins pe tot ecranul atunci când computerul este folosit în mod tabletă, oferind o interfaţă destul de simplistă în comparaţie cu modul tabletă din prezent, cât şi cu ceea ce alţi producători de sisteme de operare oferă pe tabletele lor (iOS şi Android, de exemplu).
Acest build de Windows 10 a fost din greşeală trimis către cei din programul Insiders de pe ramura publică de testare de 32 de biţi. Versiunea 18947 trebuia însă să ajungă la angajaţii Microsoft care testează intern sistemul de operare, ba chiar este menţionat faptul că această versiune este destinată consolelor Xbox. Xbox One rulează o versiune modificată de Windows, care nu oferă acces la un desktop sau la meniul Start.
Dona Sarkar, şefa diviziei Windows Insider din cadrul Microsoft, a declarat că „va verifica această problemă”. Reprezentanţii Microsoft au revenit apoi cu un comentariu pentru The Verge spunând că „Aceasta a fost o eroare şi am retras acest build între timp”. Noul design al meniului Start nu a fost menţionat, însă este clar că Microsoft pregăteşte o schimbare a acestuia. Mai există posibilitatea ca aceste noi elemente de design să facă parte din versiunea „Lite” a lui Windows 10, destinată tabletelor şi computerelor mai puţin performante.