Google pregăteşte o schimbare importantă pentru următoarea versiune de Android, cu perspectiva de a aduce un spor sesizabil de performanţă în aplicaţiile pe care le folosim şi autonomie în plus pentru baterie. Aceste îmbunătăţiri vor fi resimţite inclusiv cu dispozitivele actuale, odată ce vor primi update la noua versiune de Android.
Pentru a funcţiona, aplicaţiile de Android sunt trecute mai întâi printr-un program cu rol de interpretor, care permite rularea codului executabil în mod eficient şi sigur. Din nefericire, actualul program responsabil cu rularea aplicaţiilor pe smartphone şi tablete încă de la versiunea Android 2.2 este bazat pe tehnologii învechite, care nu mai ţin pasul cu cerinţele aplicaţiilor actuale. Aici intră în scenă programul dezvoltat ca înlocuitor pentru Dalvik, runtime-ul pe care se bazează versiunile actuale de Android.
Demonstrat în acum câteva luni şi prezent deja într-o formă experimentală pe dispozitivele cu Android 4.4, ART (prescurtare pentru Android Runtime) va deveni platforma implicită pentru rularea aplicaţiilor sub Android 4.5. Mai eficient în interpretarea codului executabil, noul runtime va aduce un spor de performanţă sesizabil pentru toate dispozitivele care trec la noua versiune de Android. În plus, utilizarea eficientă a resurselor de memorie şi procesor se traduce într-un consum mai redus de energie, crescând autonomia bateriei.
Detaliile complete şi demonstraţii live cu versiunea finală a runtime-ului ART le vom avea peste doar o săptămână la conferinţa Google I/O, unde este aşteptată dezvăluirea următoarei versiuni de Android.