În cadrul conferinţei WWDC care a avut loc aseară în San Francisco, Apple a prezentat următoarea versiune a sistemului de operare pentru computerele sale, Mac OS X. Acesta este un upgrade minor faţă de Yosemite, însă aduce o serie de elemente noi care vor schimba pentru totdeauna modul în care computerele iMac, Mac Pro şi Macbook vor funcţiona în viitor. Pentru o asemenea schimbare de perspectivă era nevoie însă de un nume pe măsură: Mac OS X El Capitan.
El Capitan aduce în primul rând o schimbare radicală din punct de vedere vizual. Acesta renunţă la vechiul font Helvetica, prezent peste tot în variantele mai vechi de OS X şi adoptă noul font proprietar Apple numit San Francisco, care a debutat odată cu Apple Watch. Ne putem aştepta ca toate aplicaţiile Apple implicite să adopte un stil vizual similar, alături de iOS, într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Printre funcţiile noi pe care OS X El Capitan le aduce se regăseşte o metodă mai naturală de căutare, Spotlight oferind acum suport pentru limbaj conversaţional, asemeni Siri sau Google Now. Poţi căuta în sistemul de operare sau în diferite aplicaţii precum Mail folosind expresii precum „afişează toate mesajele de acum o lună”, sau „vreau sa gasesc toate fotografiile pe care le-am făcut în oraşul X”. Un upgrade minor, dar important pentru utilizatori va fi mărirea cursorului pe ecran atunci când mouse-ul este mişcat în părţi pentru a-l localiza mai uşor pe ecran.
Safari oferă acum suport pentru tab-uri permanente, pe care utilizatorii le pot alege, o funcţie disponibilă deja în Google Chrome. Acestea se încarcă de fiecare dată când este pornit browserul şi rămân deschise chiar şi la repornire. Există acum şi o pictogramă care semnalează tab-ul care redă sunet, iar redarea sa poate fi oprită din orice alt tab prin apăsarea unui singur buton.
În cele din urmă Mission Control, managerul de ferestre şi aplicaţii primeşte un nou stil vizual, care afişează într-un mod mai eficient toate procesele utilizatorului, însă vine şi cu o funcţie foarte utilă: split screen. OS X El Capitan oferă funcţionalitate similară cu Snap din Windows 8, putând afişa două aplicaţii simultan pe ecran, cu posibilitatea de a seta dimensiunile fiecăreia.
Conform Apple, El Capitan va veni şi cu optimizări de performanţă, integrând acum API-ul Metal pentru animaţiile sistemului de operare şi aplicaţii. Se pare că jocurile 3D vor putea beneficia de performanţă de zece ori mai mare, Adobe prezentând deja o nouă versiune de After Effects cu randări de 8 ori mai rapide.
Noul sistem de operare este deja disponibil pentru dezvoltatori, iar o versiune beta pentru public va fi lansată în luna iulie. Ca în fiecare an, lansarea oficială este aşteptată în toamnă, în septembrie sau octombrie.