Acum că mai multe smartphone-uri noi au fost lansate în urma MWC, toate cu Android 8.0 sau 8.1 pre-instalat, versiunea Android Oreo începe să prindă avânt în topul oficial publicat de Google pe pagina dedicată dezvoltatorilor software. Desigur, o mare parte dintre utilizatori se află în continuare pe variante mai vechi, însă cele mai populare nu sunt nici pe departe atât de vechi încât să poată fi considerate neutilizabile.
Locul întâi este ocupat în continuare de Android 6.0 Nougat, o versiune foarte populară, care se regăseşte pe aproape o treime din totalul dispozitivelor conectate la Google Play Services (30,8%). Locul doi este ocupat de Android 7.x Marshmallow, versiunea lansată de Google în 2016, cu mai mult de un sfert (26%) din total, în timp ce Lollipop, prima variantă de Android cu Material Design, ocupă locul trei, cu 22,9%. Deja aceste trei variante reprezintă majoritatea smartphone-urilor şi tabletelor care sunt încă în utilizare, ceea ce este o veste bună pentru platformă.
Locurile inferioare sunt ocupate de KitKat, pe poziţia a patra, cu 10,5% din piaţă, Android Oreo pe locul al cincilea, cu 4,6%, Android Jelly Bean, cu 4,5%, Ice Cream Sandwich pe locul şapte cu 0,4% şi în final Android 2.3 Gingerbread pe ultimul loc cu 0,3%.
Vestea bună este că Oreo nu mai este pe ultimele locuri, înregistrând o creştere de 3,5 procente faţă de luna precedentă. Dacă această creştere va continua, foarte curând Oreo va urca pe locul al patrulea, deturnând în sfârşit vechiul KitKat, care rezistă pe locul patru de mai multe luni. Desigur, până când Oreo va ajunge în top 3 versiuni de Android, va exista pe piaţă deja o nouă variantă. Google deja oferă versiuni beta de Android P către dezvoltatorii software, prezentarea sa oficială fiind aşteptată în luna mai la Google I/O.
În cazul în care Google a rămas pe acelaşi ciclu de lansări precum în anii precedenţi, ne putem aştepta la Android 9.0 „P” cândva în luna iulie.