Susţinut de Google, sistemul de operare Android este în prezent cea mai populară platformă pentru dispozitive mobile. Succesul vine însă cu o mare povară pentru Google, compania având responsabilitatea de a proteja utilizatorii de tablete şi telefoane cu Android în faţa numărului uriaş de aplicaţii infectate cu malware, care potrivit companiei Trend Micro va depăşi pragul de 1 milion înainte de finalul acestui an.
Potrivit statisticilor furnizate de Trend Micro, numărul aplicaţilor de Android infectate cu malware a crescut în prima jumătate a acestui an cu 350.000, până la un total de 718.000 estimat pentru luna iunie. Urmând tendinţa actuală, pragul de 1 milion aplicaţii infectate va fi depăşit înainte de finalul acestui an.
Potrivit companiei, creşterea abruptă observată în ultimele luni se datorează interesului crescut arătat de hackeri şi escroci pentru exploatarea bazei de utilizatori Android, deveniţi din ce în ce mai numeroşi. Strategia aleasă de aceştia este de asemenea îngrijorătoare, majoritatea aplicaţiilor de Android infectate fiind deghizate în aplicaţii populare pentru smartphone, a căror legitimitate este rareori pusă la îndoială de utilizatori obişnuiţi, cu atât mai puţin dacă provin direct din magazinul Google Play. În aceste condiţii, simpla orientare către magazinele de aplicaţii oficiale nu mai prezintă suficientă garanţie pentru calitatea aplicaţiilor descărcate, fiind nevoie de soluţii antivirus specializate pentru verificarea suplimentară a pachetelor de instalare.
Din păcate realitatea actuală ne arată că uneori nici măcar programele antivirus specializate nu pot asigura protecţia necesară în faţa anumitor tipuri de malware.
Din statisticile Trend Micro aflăm că 44% dintre cazurile de infectare sunt datorate unor forme comune de malware, uşor de identificat şi înlăturat pentru programele antivirus. Printre activităţile favorite ale acestora se numără abonarea utilizatorilor la diverse pagini şi servicii fără ştirea lor, respectiv trimiterea de mesaje SMS şi apelarea unor numere de telefon cu suprataxă, în scopul realizării de profit.
24% dintre cazurile de infectare sunt produse de malware mai puţin comun, creat pentru a fura date sensibile de pe dispozitivele victimelor, respectiv aplicaţii adware ce bombardează utilizatorii cu reclame şi troieni folosiţi pentru a facilita descărcarea altor aplicaţii infectate.
În prezent, viteza de răspândire a aplicaţiilor malware pare să urmeze un trend de creştere exponenţială, întreţinut de lentoarea cu care patch-urile de securitate sunt distribuite către dispozitivele Android vulnerabile şi uşurinţa cu care persoanele rău intenţionate pot crea astfel de aplicaţii, apelând la toolkit-uri ce pot fi procurate în mediul online, uneori gratuit.