Apple a anunţat ieri că sistemul de operare iOS 8 va oferi o securitate mult mai bună a datelor personale prin implementarea Data Protection pentru toate datele stocate local, iar Google va urma aceeaşi cale şi va folosi o protecţie superioară începând cu viitoarea versiune L a sistemului de operare Android.
Sistemul de operare iOS a oferit opţiunea de criptare a terminalului începând cu 2009, Android implementând aceeaşi măsură de protecţie începând cu 2011. Aceasta protecţie generală, utilă în cazul în care terminalul este furat sau pierdut, nu este însă rezistentă la interceptările neautorizate deoarece datele nu sunt criptate individual iar autentificarea utilizatorului legitim expune întregul sistem de fişiere unui ochi interesat.
Conform unei declaraţii oficiale Google publicată de Washington Post, viitorul Android L va oferi şi el o protecţie similară celei implementate de Apple în iOS 8. Compania nu a detaliat modul de funcţionare a acestei protecţii, însă a afirmat că sistemul de criptare va fi activat în mod implicit şi că datele utilizatorului vor fi protejate cu chei generate în funcţie de PIN-ul de securitate ales.
Din această descriere vagă se înţelege că Android nu va oferi o protecţie la nivel de fişier precum iOS 8, ci doar că va activa în mod implicit criptarea întregului terminal. Utilizarea unei chei de criptare locală va face însă imposibil accesul la datele utilizatorului fără instalarea unui software local pentru supraveghere, Google putându-se spăla pe mâini de eventualele cereri de punere la dispoziţia autorităţilor a cheilor de criptare deoarece nu le va avea la dispoziţie.
Mai multe detalii despre criptarea din Android L vom alfa după lansarea oficială a acestuia, care este aşteptată în cursul lunii următoare. Până atunci însă, ne putem bucura de faptul că Google şi Apple, companii care deţin împreună peste 95 de procente din piaţa smartphone, au decis să facă acest pas.