Microsoft a reuşit „performanţa” de a strica încă o funcţie esenţială din Windows 10, folosind metoda bine testată a patch-urilor care repară într-o parte şi strică în alta, distribuite prin Windows Update şi instalate automat pe sistemele utilizatorilor.
De data aceasta este vorba despre Windows Defender, element central al mecanismului de protecţie împotriva atacurilor cu malware. Problema, improbabil de descoperit pentru utilizatorii de rând, a apărut după aplicarea unui patch creat pentru a corecta un bug Windows Defender descoperit anterior şi se manifestă prin funcţionarea defectuoasă a modurilor de scanare Full şi Quick Scan.
Concret, atunci când un utilizator încearcă să verifice un folder sau arhivă conţinând o colecţie ceva mai numeroasă de fişiere folosind opţiunea Full Scan sau Quick Scan, operaţiunea de scanare se opreşte după aproximativ 40 de fişiere. În efect, scanarea antivirus eşuează fără afişarea unui mesaj de eroare, utilizatorul rămânând cu impresia că operaţiunea a fost dusă la bun sfârşit fără descoperirea vreunei infectări.
În mod ciudat, scanarea antivirus funcţionează până la capăt doar dacă utilizatorul foloseşte opţiunea Custom Scan pentru aplicarea de setări personalizate.
Confirmând problema semnalată pe forumurile de discuţii, Microsoft distribuie acum un patch numit ‘Security Intelligence Update for Windows Defender Antivirus – KB2267602 (Version 1.301.1684.0)’, care readuce Windows Defender la funcţionarea normală.
Din fericire, bug-un nu a afectat şi funcţia de scanare în timp real, esenţială pentru protejarea PC-urilor echipate cu Windows Defender împotriva ameninţărilor cu malware provenit de pe internet, sau din fişiere infectate pe care utilizatorii neavizaţi încearcă să le acceseze.