Lumea digitală evoluează tot mai alert, inovația fiind cuvântul cheie nu doar pentru companiile care activează în mod direct în această industrie, ci și pentru toate firmele care, într-un fel sau altul, depind tot mai mult de zona IT&C.
Inteligența artificială pare să schimbe modul în care funcționează procesele bazate pe tehnologie, iar viitorul apropiat este de așteptat să aducă noi schimbări relevante în ceea ce privește standardele de funcționare ale lumii moderne. În acest context, sectorul divertismentului beneficiază din plin de inovații, iar jocurile video tind să depășească noi bariere între realitate și imaginație.
Într-un articol cu privire la previziunile pentru AI în anul 2025, prestigioasa publicație MIT Technology Review a subliniat 5 domenii în care inteligența artificială va face probabil pași importanți chiar în următoarele luni.
Revista bilunară deținută în totalitate de Massachusetts Institute of Technology, fondată în anul 1899, a selectat astfel următoarele ținte pentru AI: jocuri video generate de inteligența artificială pentru divertisment sau antrenarea roboților, modele de limbaj (precum ChatGPT) antrenate să își construiască răspunsurile pas cu pas, descompunând problemele dificile în serii de pași mai simpli, aplicații AI în știință, o mai mare concurență pentru Nvidia plus aplicații ale inteligenței artificiale în domeniul militar.
Cu doar un an în urmă, Google DeepMind a dezvăluit un model generativ intitulat Genie, capabil să transforme o imagine statică într-un joc 2D tip platformă cu care utilizatorii să aibă posibilitatea de a interacționa în mod avansat. La finalul anului 2024 a fost prezentat public Genie 2, un model care poate transforma o imagine inițială într-o complexă lume virtuală.
Așadar, de la simpla ilustrare a unui concept de bază, AI are capacitatea de a crea un spațiu multidimensional, plin de acțiune. Astfel de inițiative deschid calea spre jocuri video care ar putea fi create mult mai rapid decât în prezent.
Inițiativa Google DeepMind nu este singulară. Startup-urile Decart și Etched au prezentat un software neoficial pentru Minecraft în cadrul căruia fiecare ipostază a jocului este generată live pe măsură ce utilizatorii se bucură de experiența de joc.
De asemenea, World Labs avansează în crearea de modele tip LWM, extrem de utile pentru jocurile video. Simulările 3D generative ajută la explorarea unor concepte de design pentru jocuri noi, transformând foarte repede orice schiță într-un mediu complet de joc.
Divertismentul ar putea fi marcat de aceste noi programe bazate pe AI, însă dincolo de utilizatorii umani, se pare că astfel de jocuri video pot fi destinate și pentru antrenarea roboților (la nivel de software), în diverse scopuri. În esență, conceptul de bază al modelelor AI este dezvoltarea accelerată tocmai prin explorare, exercițiu, experiență, nu doar prin asimilarea de cunoștințe teoretice.
Cât de mult se va schimba în perioada imediat următoare experiența jucătorilor în titluri de jocuri video pe smartphone, tabletă, PC și console? Putem analiza pe de o parte evoluția din ultimii 10 ani, iar pe de altă parte să luăm în calcul schimbarea regulilor dezvoltării software induse de AI.
Totul ține în primul rând de limitele hardware, în privința modului în care utilizatorii percep evoluția jocurilor. Producătorii din domeniu integrează noi funcții și extind capacitatea dispozitivelor, însă ritmul de înlocuire este destul de lent, dacă ne referim la gadgeturile din producția de masă și nu doar la vârfurile de gamă și la produsele tip concept ilustrativ.
De altfel, se poate observa că multe dintre jocurile din urmă cu 10 – 20 de ani încă sunt populare, cel mult cu unele update-uri care nu schimbă însă substanțial stilul de joc. O astfel de tendință se poate observa și în industria de sloturi online, variantele virtuale ale jocurilor ca la aparate slots, cunoscute în România mai ales sub denumirea populară de pacanele.
Numeroase jocuri pe nișa cazino din anii 2010 – 2020 rămân hit-uri în sectorul igaming, deși inovația este prezentă și aici, cu sloturi care împrumută elemente din jocurile video mai complexe, așa cum este de exemplu celebrul Aviator de la Spribe. Pe același segment, se poate observa modul în care evoluează alternativele live casino, iar aplicațiile AI ajung să fie parte din managementul a tot mai multe arii de business pentru platformele cu jocuri de noroc la distanță.
Jocurile video rămân cu siguranță o metodă de distracție pentru omul obișnuit din viitor, elementele consacrate vor continua să fie în centrul atenției, iar la un moment dat am putea observa detalii pe care acum ne este greu să le anticipăm. Până atunci, mai degrabă se fac evoluții în partea de producție, companiile reduc costurile și obțin efecte remarcabile, cu impact asupra vitezei de lansare a noilor titluri.
În același timp, creșterea calității conexiunilor de internet (trecerea la standard 5G și, peste cel mult un deceniu, la standard 6G) și evoluția la nivel de soluții hardware permit grafică impresionantă, o complexitate la nivel tot mai avansat.